Advert
Advert
Advert

DEVREK'TE 9'U 5 GEÇE HAYAT DURUDU

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde saatler 09:05’i gösterdiğinde tüm Türkiye’de olduğu gibi Devrek'te de hayat durdu.

DEVREK'TE 9'U 5 GEÇE HAYAT DURUDU
Bu içerik 616 kez okundu.
Advert

  -Sercan KAPUSUZ-

  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu  Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde saatler 09:05’i gösterdiğinde tüm Türkiye’de olduğu gibi Devrek'te de hayat durdu.

 Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 85.yıldönümü dolayısıyla anma töreni Devrek Kaymakamlığı önündeki Atatürk Anıtı'na Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice ve Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt tarafından çelenk sunulmasıyla başladı. Törene katılan protokol ve vatandaşa Çaydeğirmeni Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Zafer Yurtsevenyener ve öğrenciler tarafından Atatürk resmi dağıtıldı.

  Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından saatler 09.05 geçe sirenler eşliğinde 2 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Siren sesini duyan, cadde ve sokaklarda yürüyenler saygı duruşuna geçti. İş yerlerinde çalışanlar ve araçlarında bulunanlar da dışarıya çıkarak saygı duruşuna katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma programına geçildi.

   Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma törenine gelen davetlileri girişte öğrencilerin yaptığı Atatürk konulu resim sergisi karşıladı. Protokol ve davetliler resim sergisini gezdi. Çaydeğirmeni Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan anma programında ilk önce Çaydeğirmeni Çok Programlı Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ali Zorlu günün anlam ve önemini belirten konuşmasında;

  "7 yaşında çok sevdığı babasına veda etti. O artık bir yetimdi. Ancak yılmadı mücadeleden 15 yaşında meftun olduğu selanık'e ve ailesine allahaısmarladık dedi. Yine 15 yaşında ıdı vatan ve mıllet için devleti aliyye'nin selameti türklüğün şanı ıcın1897 osmanlı-yunan savaşına katılmak için gönüllü olduğunda. 24 yaşında başladı asker! Kariyerine, surıye trablusgarp, çanakkale, ezcümle vatan nerede hızmet beklediyse kendisinden orada oldu. Hızmet etti devletıne ve mılletıne bır asker olarak ama ihmal etmed! Kendısını yetiştirmeyi ve okudu, daha fazla okudugazı mustafa kemal atatürk, sankı ılerıde tarıh sahnesinde oynanacak olan pıyesın senaryosunu yazıyordu aklında

  İstiklal mücadelesinden sonra bağımsız ve mıllı bır devlet oluşturma mücadelesi, dosta güven düşmana korku veren bır mıllı gücün her alanda inşası ve bu uğurda sarfettığı büyük çaba, hastalıklarına rağmen asla yılmayan vazgeçmeyen mücadele ruhuyla ettiği hizmetlerle, başardıklarıyla türk mılletinin zihninde ve gönlünde mustesna bıyere sahip olmuştur Atatürk. Atatürk daıma ve ebediyyen yaşaması için tüm gayretimizle çalışmak zorunda olduğumuz türkiye cumhuriyeti devleti'ne hizmetin bir bayrak yarışı oldugunu ogrettı bize ve ülkesini en çok seven ona en çok hızmet edendır şlarını yerleştirdi zihinlerimize.

 

 Atatürk bu özellikleriyle sadece türk tarihinin değil aynı zamanda dunya tarihinin de en önemu lıderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. "Hayatında hıc Türkiye'ye gelmemiş, amerıkalı bir psikiyatri profesörü olan arnold ludwıg tarafından yazılanvedünyada ülke yönetmiş politikacılarla ilgili bir eser olan "dagın kartalı" adlı eser, 20. Yüzyıl'da dünya liderleri ile ilgili bir seri araştırmayı kapsamaktadır. 18 yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu eserde, dünyadaki tüm lıderler arasında 2000 kişi değerlendirilmiş ve öne çıkan 377 devlet adamı belli ölçütlere göre tekrar incelenmiştir. 200 farklı krıtere göre yapılan değerlendirmeye sonucunda en yüksek puanla ilk sırayı alan ve 20. Yüzyıl'ın en büyük devlet adamı unvanına layık görülen lıder evet, ıste o lıder, büyük devlet adamı "Mustafa Kemal Atatürk'tür." Tüm dünyanın kabullendığı bir asker, bir lıder ve bir fikir adamı olarak Gazı Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete irtihalilinin 85. Sene-ı devriyesinde saygı, tazim ve sevgiyle anıyor, bu sene idrak ettiğimiz cumhuriyetimizin 100 yılı coşkusuyla, mılletimize hizmetlerinden dolayı duyduğumuz tarifi imkansız minneti bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Onun azız hatırası önünde saygıyla eğiliyor ve hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.  Ruhun sad olsun Ata'm." dedi.

  Öğretmen Zorlu'nun konuşmasının ardından 10 Kasım Atatürk'ü Anma Haftası etkinlikleri kapsamında ilçede düzenlene resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri verildi. Ödül töreninden sonra  Çaydeğirmeni Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo gösterisi sunuldu.

  Düzenlenen törene Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Mete Toklu, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emrah Dinar, İl Genel Meclisi Üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, okul müdürleri, öğretmenler ile öğrenciler katıldı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ