Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

PAZARLIK BAŞLADI

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün yapıyor.

PAZARLIK BAŞLADI
Bu içerik 340 kez okundu.
Advert

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün yapıyor.

Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği gün geldi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün yapılıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını bugün Ankara'da Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirecek. Asgari ücret maratonu öncesi kim, ne talep etti? Hükümetin aklındaki zam ne kadar? Bu yıl tek zam mı yapılacak? Asgari ücreti belirlemek için kaç toplantı yapılacak? Zamlı 2024 asgari ücreti ne zaman açıklanacak

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISINA KİMLER KATILACAK?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Asgari ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek için en fazla 4 toplantı yapabiliyor. Toplantılarda anlaşma sağlanamazsa, Kamu Hakem Heyeti zamlı asgari ücreti belirliyor. Asgari ücret en geç 31 Aralık 2023 gününe kadar açıklanmış olması gerekiyor.

TÜRKİYE'DE NE KADAR ASGARİ ÜCRETLİ VAR?

Asgari ücret, 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücret kadar bu seviye civarında ücret alanların oranının yüksekliği de dikkat çekiyor. Asgari ücretlilerin oranı Avrupa Birliği ortalamasında yüzde 4 iken Türkiye’de inşaat, hazır giyim ve mobilyada yüzde 60-70 aralığında seyrediyor. Asgari ücretin biraz üzerinde ücret alanlar da göz önünde bulundurulduğunda 17 milyon çalışanın yaklaşık 7 milyonu asgari ücret alıyor.

BU YIL TEK ZAM YAPILACAK?

Edinilen kulis bilgilerine göre asgari ücret zammında alt sınır yüzde 40 seviyelerinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre 2024’te tek zam yapılacak. Belirlenecek ücrette yüzde 40’lık orana refah payının de eklenmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN SİYASİ PARTİLER NE ÖNERDİ?

Siyasi partiler de asgari ücret için önerilerini tek tek açıkladı. Buna göre;

İyi Parti'nin asgari ücret için önerisi 17 bin TL. Yılda 2 kez zamdan yana olan Meral Akşener, bu ücretin temmuz ayında ise 20 bin 500 TL'ye çıkarılması gerektiğini belirtti.

CHP'nin önerisi 22 bin TL.

HEDEP'in 2024 yılı için asgari ücret önerisi 25 bin TL.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun önerisi 17 bin lira.

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
  AMİGURUMİ İLE PARA KAZANIYORLAR
AMİGURUMİ İLE PARA KAZANIYORLAR
ANIT AĞACA YAKIŞMIYOR
ANIT AĞACA YAKIŞMIYOR