Advert
Advert
Advert

KAÇ PUSULA OLACAK?

31 Mart yerel seçimlere az bir süre kala merak edilen soruları sizin için derledik. Kaç zarf olacak, oy verme işlemi kaçta başlayacak?

KAÇ PUSULA OLACAK?
Bu içerik 409 kez okundu.
Advert

 31 Mart yerel seçimlere az bir süre kala merak edilen soruları sizin için derledik. Kaç zarf olacak, oy verme işlemi kaçta başlayacak?

1-Oy verme işlemi kaçta başlayıp, bitecek?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini 1 saat erkene aldı.

- Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis’te oy verme işleminin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00,

-Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

 2- Nerede oy kullanacağım?

-Seçmenlerin bilgi kağıdını yanlarında getirmek gibi zorunluluğu bulunmuyor.

- Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınızı YSK’nin internet sitesi, e-Devlet ya da YSK Mobil Uygulaması veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden kontrol edebilirsiniz.

- Üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu resmi herhangi bir belgeyle oy kullanabilirsiniz. Yeni evlenenler ve kimliğini değiştirmeyenler evlilik cüzdanı ile oy kullanabilirler.

- Her seçimde olduğu gibi bu seçimlerde de cep telefonu, fotoğraf veya görüntü kaydedici, haberleşmeyi sağlayan cihazlarla kabine girilmesi yasak. Bu tür cihazları oy verme işleminiz bitene kadar sandık kuruluna bırakmak zorundasınız.

3- Bize kaç pusula verilecek? Renkleri ve anlamları neler?

Öncelikle her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise o sandıkta oy kullanabilecek.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ sınırlarında yaşayanlar: Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti,

BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE yaşayanlar: Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeleri ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek.

Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek:

-BEYAZ: Büyükşehir Belediye Başkanlığı,

-TURUNCU: İl Genel Meclisi üyeleri,

-MAVİ: Belediye Başkanları,

-SARI: Belediye Meclisi üyeliği seçimleri için.

Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

  4- Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı?

Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimlerde oy kullanamayacak.

 5- Seçim yasakları ne zaman başlıyor? Hazırlıklar tamam mı?

YSK’nin takvimine göre, aslında 21 Mart’tan itibaren propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. Bugünden itibarense yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, mini referandum gibi adlarla bir siyasi parti veya adayın lehinde veya aleyhinde/ vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması yasak. Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00’de bitecek. Seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59’da sona erecek

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR