-Sercan KAPUSUZ-
Başkan Yıldırım; "Kendilerini hâkim, savcı, polis olarak tanıtıp sizden para talep eden dolandırıcılara itibar etmeyiniz."
Polis Emeklileri Dayanışma Asayiş ve Trafik Hizmetleri Destekleme Derneği Başkanı Volkan Yıldırım, yaşlılar ve emekliler başta olmak üzere tüm vatandaşları son dönemlerde artış gösteren telefon dolandırıcılığı konusunda uyardı.
Başkan Yıldırım yaptığı açıklamada, kendisini Polis ya da Savcı olarak tanıtan dolandırıcıların, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söyleyerek kişileri dolandırdıklarını dile getirdi.
Başkan Yıldırım, herhangi bir konu ile ilgili olarak vatandaşın bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, polis veya jandarmanın mutlaka yüz yüze görüşme yaptığını aksi bir duruma itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulunarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'de telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri çeşitli yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Dolandırıcılar, bilgisayar programı yardımıyla 155 Polis İmdat hattından arıyormuş izlenimi vererek, rastgele seçtikleri kişileri arıyor.
Kendisini Polis ya da Savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor. Kendisini emniyet amiri, rütbeli asker, hâkim veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, çeşitli vaatlerde bulunarak kişileri dolandırıyor.
NE YAPILMALI?
- Adliyede yapılan işlemler, soruşturmalar ile ilgili Hakim ve Savcılar tarafından herhangi bir para ve ziynet eşyası talebinde kesinlikle bulunulmaz, bu şekilde bir talep yapılırsa dikkate alınmamalıdır.
- Emniyet birimlerinde verilen hizmetlerle ilgili vatandaşlardan her hangi bir ücret kesinlikle talep edilmez, aksi bir talep ile karşılaşıldığında dikkate alınmamalıdır.
- Bu tür telefon alan kişiler karşı tarafın söylemlerine asla itibar edilmemeli, herhangi bir hesap numarasına para kesinlikle yatırılmamalı, dolandırıcıların verdikleri adreslere ziynet eşyası ve para kesinlikle bırakılmamalı, bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetine zaman kaybetmeden gidilmeli veya ücretsiz olan 155 - 156 nolu telefon numaraları aranarak kolluk kuvvetine bilgi verilmelidir.
- Kolluk hizmetlerinde halkımızın can güvenliği esas alındığından operasyonel bir faaliyet içerisine kesinlikle vatandaşlarımız dâhil edilmez. Aksi bir söyleme kesinlikle itibar edilmemelidir.
- Herhangi bir konu ile ilgili olarak vatandaşımızın bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, polis veya jandarma ilgili ile mutlaka yüz yüze görüşme yapar. Aksi bir duruma itibar edilmemelidir.
- Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler arasında olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi açıklamalara asla itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numarasını, hesap numarasını ve banka kartı şifrelerini vermemelidir.
- Kaynağını bilinmeyen havale ve EFT’yi kabul edilmemelidir.
- Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine POLİS veya SAVCI süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duyulsa bile buna asla itibar edilmemelidir.
- Vatandaşlarımız bu tarzda bir olay yaşadığında en yakın kolluk kuvvetine gitmelidir."dedi.