Zonguldak’taki birçok okulda öğrenciler el, ayak ve ağız hastalığına yakalandı. Bulaşma riskinin yüksek olduğu hastalık nedeniyle veliler, çocuklarını bir süreliğine okuldan almak zorunda kaldı.
Zonguldak’ta birçok okuldaki öğrenciler, el ve ayakları ile ağızlarındaki kızarıklık ve döküntüler nedeniyle aileleri ile birlikte sağlık kuruluşlarına başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu özellikle İlkokul öğrencilerinde görülen bulgulara, “El, ayak ve ağız hastalığı” tanısı koyuldu. Öğrenciler, aileleri tarafından bir süreliğine okullarından alındı ancak; sınıflardaki diğer öğrenciler de bir süre sonra aynı hastalığa yakalandı. Hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığı, velileri de korkuttu. Edinilen bilgilere göre Kapuz İlkokulu, TOKİ İlkokulu ve Bahçelievler İlkokulu’ndaki öğrencilerden bazıları el, ayak ve ağız hastalığına yakalandı. Tedirgin olan aileler, hijyen kurallarıyla ilgili daha önemli kararların alınmasını bekliyor.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Pınar Menderes Turhan el, ayak ve ağız hastalığının belirtilerini açıkladı. Turhan, tedavi sürecinde nelere dikkat edilmesi konusunda da önemli bilgiler verdi. Uzm. Dr. Turhan; “El, ayak ve ağız hastalığı genellikle ateş (38-39 derece) , iştahsızlık, belli belirsiz bir kırıklık hali ve boğaz ağrısı ile başlar. Karın ağrısı ve öksürükte olabilir. Ateşin başlamasından 1-2 gün sonra, ağızda herpanjina adı verilen ağrılı, içi su dolu döküntüler meydana gelir. Döküntüler genellikle ağızın arka kısmında küçük kırmızı lekeler olarak başlar, daha sonra içi su dolu kabarcıklar haline gelir ve sıklıkla kabuğu patlayarak ülserleşir. Deri döküntüleri ise 1-2 gün sonra gelişir. Ayak tabanı ve ellerde avuç içinde düz kırmızı noktalar halinde başlayan döküntüler, daha sonra su toplar. Bazen döküntüler dizlerde, dirseklerde, kalçada veya genital bölgede de oluşabilir. El ve ayaklardaki döküntüler genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Özellikle küçük çocuklar ağızlarındaki ağrılı yaralar nedeni ile su içmekte zorlanabilir ve dehidratasyon oluşabilir. Her ne kadar adı El-Ayak-Ağız Hastalığı da olsa her zaman tüm bu alanlarda döküntü görülmeyebilir. Sadece ağız yaraları veya sadece deride döküntüler şeklinde gelişebilir.” İfadelerine yer verdi.
ANNE VE BABALARA BÜYÜK GÖREV
Uzm.Dr. Pınar Menderes Turhan el, ayak ve ağız hastalığının solunum yoluyla, tükürükle, yakın temasla ve dışkı yoluyla bulaşabileceğini söyledi. Ailelere seslenen Turhan; “Anne ve babalara, çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları konusunda büyük görev düşüyor.” dedi.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ NEDİR?
El, ayak ve ağız hastalığının spesifik bir tedavisi ya da aşısı olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Turhan; “Hastalığın spesifik bir tedavisi ve aşısı yoktur. Hasta kişilerin şikâyetlerine yönelik ve varsa komplikasyonlara yönelik tedaviler uygulanabilir.” diye konuştu.
EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?
Uzm. Dr. Pınar Menderes Turhan, hastalıktan korunma yöntemleri hakkında da konuştu. Turhan, özellikle temas konusuna değinerek hasta bireylerle temastan kaçınılması gerektiğini söyledi. Yüzey temizliğinin de önemine dikkat çeken Turhan, hastalıktan korunma yöntemlerini şöyle sıraladı: “Hasta bireyler ile temastan kaçınarak ve bazı temel temizlik kurallarına dikkat ederek hastalıktan korunulabilir. Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır. Oyuncaklarda dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin yüzey temizliğine dikkat edilmelidir. Hastalarla yakın temastan (öpüşme, sarılma gibi…) ve ortak tabak bardak kullanımından kaçınılmalıdır. Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi çok büyük önem taşır. Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durulması gerekir. Ortak yaşam alanlarını sık sık havalandırarak içeri temiz hava girmesini sağlamak gerekir. Okul ve kreşlerde ortam yüzeylerinin günlük temizliği sağlanmalıdır. El-ayak-ağız hastalığına karşı en etkili yöntem hijyendir. Gerekli hijyen ve temizlik kurallarına uyulması durumunda el-ayak-ağız hastalığı riski azalır.”
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI NEDİR?
El, ayak, ağız hastalığı genellikle 2-10 yaş arasındaki çocukları, özellikle de 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir viral hastalıktır. Hastalık sıklıkla yaz ve sonbahar aylarında görülmekte olup, küresel ısınma ile mevsim özelliklerin değişmesiyle beraber, hastalığın görüldüğü mevsim de değişiklik göstermektedir.
El, ayak, ağız hastalığı tüm dünya ülkelerinde görülmekle birlikte tropikal bölgelerde ve düşük hijyenli bölgelerde daha şiddetli seyretmektedir.
El, ayak ve ağız hastalığına enterovirus cinsi virüsler neden olur. Hastalık en sık enterovirüs 71 veya koksaki virüs A grup 16 ile meydana gelir.