-Haber Merkezi-
Çaydeğirmeni’nde öğrenciler eTwinning projesi ile dijital becerilerini geliştiriyor. Çaydeğirmeni Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde eğitim gören Orta-Ağır Özel Eğitim Sınıfı öğrencileri eTwinning Projesi ile “Dijital Vatandaşlık” kavramını öğreniyor.
Çaydeğirmeni Çok Programlı Anadolu Lisesi içinde bulunduğu ülkemizden 6, Ürdün’den 2 okul işbirliği ile yürütülen projenin paydaşları arasında yer alıyor.
Özel Eğitim öğretmeni Esin Güllü İncekara yürütücülüğünü yaptığı proje ile öğrencilerin dijital becerilerini geliştirmelerine imkan sunuluyor. Proje sayesinde “Dijital Vatandaşlık” kavramını öğrenen öğrenciler, çalışmalarını projeyi uygulayan diğer okullarla paylaşarak bilgi alışverişinde bulunuyor.
Okul Müdürü Musa Eren, hazırlanan projeyle öğrencilerinin sorumluluk duygusunu, grup içinde çalışma yeteneğini, kendini ifade etme, rol yapma, topluluk önünde konuşma, özgüven ve becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca öncelikli hedeflerinin öğrencilerinin dijital paylaşımlarında milli ve manevi değerlere uygun hareket edebilmelerini sağlamak olduğuna değinen Musa Eren;
“Okulumuz Orta-Ağır Özel Eğitim Sınıfı öğrencileri Özel Eğitim öğretmenimiz Esin Güllü İncekara danışmanlığında eTwinning projesi çalışmalarına 2 Ocak 2025 tarihi itibariyle başlamışlardır.
Projede ülkemizden 6, Ürdün’den 2 okul işbirliği içerisinde dönem sonuna kadar çalışmalar devam edecektir. Hayatımızın her aşamasında kullanmaya başladığımız ve artık onsuz bir hayat düşünemediğimiz teknolojiyi, en güvenli ve bilinçli şekilde nasıl kullanacağımız konusunda farkındalık yaratmak gerekiyor. Dijital vatandaşlık, evrensel ve etik kuralları dikkate alarak ve her türlü tehlikenin farkında olarak internet ortamında hareket edebilir. Bu proje, öğrencilerimizin dijital ortamların farkında olan, çevrimiçi davranışlarının etik sonuçlarını bilen ve dijital ortamdaki her türlü tehlikeyi fark edip önlem alabilen bireyler olmaları için gerekli hale gelmiştir. Projemizi, özellikle özel gereksinimli öğrencilerimiz için bu konuda farkındalık yaratmak ve gelişen teknolojiye ayak uydururken bilinçli hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturduk. Öğrencilerimizin dijital paylaşımlarında milli ve manevi değerlerimize uygun hareket edebilmelerini sağlamak öncelikli hedeflerimizden biridir.
AMAÇLARIMIZ
1. Öğrencilerimizin “Dijital Vatandaşlık” kavramını öğrenmelerini sağlamak.
2. Dijital ortamda işlem yaparken evrensel ve etik kuralları dikkate aldıklarından emin olmak.
3. Öğrencilerimizin bilişsel, sosyal ve psikolojik gelişimleri doğrultusunda kendilerine ve topluma yararlı olacak temel milli manevi ve kültürel değerleri edinmelerini ve bu değerleri dijital ortamda yaşatmalarını sağlamak.
4. Proje ülkelerindeki dijital vatandaşlık verileri doğrultusunda tespit edilen sorunlara yönelik ortak çözümler önermek.
5. Önerilen çözümlerin uygulanabileceği ortamlar yaratmak.
6. Sınıflarımızda milli, manevi ve kültürel değerlerle bütünleşmiş kurumsal bir ortam oluşturmak.
7. Projenin her aşamasında velilerimiz ve diğer paydaşlarımızla iş birliği yaparak proje konusu hakkında farkındalık yaratmak.
8. Öğrencilerimizin sorumluluk duygusunu, grup içinde çalışma yeteneğini, kendini ifade etme, rol yapma, topluluk önünde konuşma, özgüven ve becerilerini geliştirmek.” dedi