Haber Merkezi
İlk iki ayda yüzde 7.42’ye ulaşan enflasyon, memur ile memur emeklisine yılın ilk altı ayı için verilen yüzde 6’lık toplu iş sözleşmesi zammını aştı. Bu kesim için şimdiden 1.42 puanlık farkı oluştu.
Milyonlarca memur ile memur emeklisi bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı almıştı. Ocak ayı enflasyonu yüzde 5.03 olmuştu. Şubat ayı enflasyonu da beklentilerin de altında yüzde 2.27 geldi. Enflasyonda bir önceki yılın aralık ayına göre değişim oranı yüzde 7.42 oldu. Böylece enflasyon memur ile memur emeklisine bu yılın başında verilen yüzde 6 toplu sözleşme zammını aştı. Milyonlarca memur ile memur emeklisinin yaklaşık yüzde 1.42 oranında enflasyon farkı oluştu. Ancak memur ile memur emeklisi enflasyon farkını hemen alamıyor. 6 aylık enflasyon oranına göre enflasyon farkı ödemesi yapılıyor. Bu nedenle memur ile memur emeklisi temmuza kadar bekleyecek. 6 aylık enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından aradaki farkı enflasyon farkı olarak ödenecek. Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında farkın daha da artması bekleniyor.
Bu nedenle de memur ile memur emeklisinin kaybı temmuza kadar devam edecek.
FARK ‘ZAM’ DEĞİL
Memur ile memur emeklisinin maaş ve aylıklarında bu yılın ilk ayında yüzde 11.54 artış yapılmıştı. Ancak bunun yüzde 6’sı toplu sözleşme zammıydı. Geriye kalanı ise geçen 6 aylık enflasyon farkında oluşuyordu. Enflasyon farkı da zam anlamına gelmiyor.
İŞÇİ, BAĞ-KUR EMEKLİSİ
İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ilk 6 aylık dönem için yüzde 15.75 oranında zam almıştı. Onun da yüzde 7.42’si iki ayda gitti. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri temmuzda 6 aylık enflasyon oranında zam alacak.
ASGARİ ÜCRETLİ ZORDA
İktidar tüm tepkilere karşın yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçinin ücret artışını yüzde 30 ile sınırlı tutmuştu. Net asgari ücret 22 bin 104 lira. Buna karşın şubat itibariyle açlık sınırı ise 23 bin 324 lira. Önümüzdeki aylarda asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki fark daha da açılacak. Bu nedenle de haziran-temmuz itibariyle asgari ücrette ek artış konusunun yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.
‘HAKEMİN ZAMMI 2 AYDA TÜKENDİ’
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yüzde 6 toplu sözleşme zamanının Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından verildiğine işaret ederek, “Hakemin zammı 2 ayda tükendi, kamu işvereni masada telafi edecek zamma hazırlanmalı” dedi. Resmi rakamlara göre Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yüzde 6’lık artışının enflasyona yenildiğini ve şimdiden enflasyon farkı oluştuğunu belirten Yalçın, “Geri kalan 4 ay boyunca kamu görevlileri ve emeklilerimiz enflasyon karşısında yenilmeye ve geçim sıkıntısı çekmeye devam edecek” dedi. Merkez Bankası’nın özellikle son 5 yıllık süreçte; gelecek yıla ilişkin beklediği enflasyon ile gerçekleşen enflasyon oranı arasındaki uçurumun dikkatlerden kaçırılmaması gerektiğine işaret eden Yalçın, “İşverenin referans aldığı, hakemin sorgulama yetkisinin bulunmadığı bu oranlar; bugün emekçiyi enflasyon karşısında ezilmeye, gelir kayıplarımızı ise büyütmeye devam ediyor” değerlendirmesini yaptı. Yalçın, enflasyon karşısında yaşanan kayıplara kamu işvereninin sessiz kaldığı bir dönemin yaşandığını belirtti.
ŞENLİK YERİNE GEÇİM DERDİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ocaktaki yüzde 5.03’lük enflasyonla birlikte 2025 yılının ilk iki ayında tüketici fiyatlarındaki ortalama artışın toplamda yüzde 7.42’ye ulaştığına dikkat çekti. Ocak ayında memur ve emeklilere 6 ay için verilen yüzde 6’lık zam enflasyona yenik düşerken alım gücünün de iki ayda resmi olarak yüzde 1.41 eridiğine işaret eden Kahveci, “Yapılan maaş zammına rağmen yılın ikinci ayında alım gücünün düşmüş olması, önümüzdeki sürecin daha da zor olacağını ve geçim derdinin artacağını gösteriyor” dedi. Kamu çalışanları ve emeklilerin Ramazan sevincinin, yaşadıkları ekonomik zorluklarla gölgelendiğini, “iftar şenliklerinin” yerini geçim derdine bıraktığını belirten Kahveci, şöyle devam etti: “İğneden ipliğe her şeyin zamlandığı bu ortamda memurlar için geçinmek her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Aileleriyle birlikte 25 milyona yaklaşan bir kitlenin alım gücünün bu denli düşmesi, piyasada işlerin yavaşlamasına ve esnafın da kepenk kapatmasına neden olabilecek bir durgunluğu beraberinde getirebilir. Ücret politikalarıyla başlayan bu sarmal sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkmıştır. Bir tarafta git gide zorlaşan geçim şartlarına bağlı olarak yok olup giden alım gücü, diğer tarafta kepenk indiren esnaf ve tüccar, ülkemizin ekonomik hayatının daha büyük zorluklara gebe olduğunu göstermektedir.”
‘NEFES ALACAK HAL KALMADI’
Kahveci, bu ayın sonunda kutlanacak olan Ramazan Bayramı’nın masraflarının nasıl karşılanacağının merak konusu olduğunu bildirdi. “Çalışan ve emeklilerimiz, evlerine gelen misafirlerini gönüllerince ağırlayacak, çocuklarına bayramlık alacak, harçlık verecek durumdan uzaktır” diyen Kahveci, “Gelinen noktada memur ve emeklinin nefes alacak halinin kalmadığı görülmelidir. Bu durumun mutlak surette önüne geçilmelidir...Bu ay itibarı ile memurlara ek zam yapılması, refah payı ile bu artışın desteklenmesi ve önümüzdeki aydan itibaren enflasyon farkının doğrudan memur ve emekli maaşlarına yansıtılması, Ramazan Bayramı öncesinde alınacak bir kararla memurlara da bayram ikramiyesi verilmesi milyonlarca vatandaşımızın yaralarını bir nebze olsun saracaktır” değerlendirmesini yaptı.