Advert
Advert
Advert

BU SEÇİMLE NELER YAŞANDI?

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi bir çok ilklere sahne oldu.

BU SEÇİMLE NELER YAŞANDI?
Bu içerik 2169 kez okundu.
Advert

 

    -Yasemin ALTUN-

İlklerin seçimi oldu

     24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri, seyyar sandık uygulaması, 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adaylığı, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için aynı gün sandığa gidilmesi gibi pek çok ilke sahne oldu.

     Daha önce ilk kez 10 Ağustos 2014'te cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, 24 Haziran'da seçmenler ilk kez cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için aynı gün sandığa gitti.

     Adaylardan, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.6 oranıyla 26.324.482 ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. Muharrem İnce, yüzde 30,6 oranla 15.336.594, Selahattin Demirtaş 4.205.219, Meral Akşener 3.649.233, Temel Karamollaoğlu

 443.766 ve Doğu Perinçekde 98 bin 926 oy aldı.

     Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullandı. Bazı illerin çıkaracağı milletvekili sayıları da bu kapsamda değişirken, Ankara ilk kez 3 seçim bölgesine ayrıldı.

     Cumhurbaşkanlığına aday gösterme usulü bu seçimde farklılık gösterdi. Daha önce en az 20 milletvekili ya da son seçimde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partilerce ortak cumhurbaşkanı adayı gösterilebiliyordu. Bu seçimde TBMM'de grubu bulunan ya da son seçimde yüzde 5 oy alan siyasi partiler ya da 100 bin vatandaş, bulundukları ilçe seçim kuruluna imza vererek aday teklifinde bulundu.

    Siyasi partilerin ittifak kurarak seçime girebilmesi de 24 Haziran seçimlerinin ilkleri arasında yer aldı.

     Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması da bu seçimde ilk kez hayata geçirildi. Bu kapsamda, seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin ayağına sandık götürüldü. Yatağa bağımlılık kriteri aranan uygulama kapsamında, 17 bin 258 seçmen bin 303 sandıkta oy kullandı.

Sandıktan koalisyon çıktı

      AKP resmi olmayan sonuçlara göre Meclis'te oyların yüzde 42'sini aldı ve 300 milletvekili hedefinin altında kaldı. MHP ise çıkardığı 49 milletvekili ile Devlet Bahçeli'nin ifadesiyle 'Türkiye'nin en kilit partisi' oldu. AA'nın sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuracağı hükümetin kanunlarının Meclis'te onaylanması için MHP'nin desteği gerekiyor.

CHP 38 ilde vekil sayısını korudu, 25 ilden ise çıkaramadı

    Seçimlerde 25 ilden milletvekili çıkaramayan, aralarında İstanbul ve İzmir'in de olduğu 38 ilde ise milletvekili sayısını koruyan CHP, Adıyaman, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat'tan TBMM'ye milletvekili gönderdi.

     CHP 38 ilde vekil sayısını korudu, 25 ilden ise çıkaramadı. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP, 1 Kasım 2015 seçimlerinde aralarında İstanbul ve İzmir'in de olduğu 38 ilde çıkardığı milletvekili sayısını, bu seçimde de aynen korudu.

      CHP'nin milletvekili sayısını koruduğu iller; 5'er milletvekili çıkardığı Bursa ve Antalya, 4'er milletvekili çıkardığı Adana, Hatay ve Mersin, 3'er milletvekili çıkardığı Aydın, Balıkesir, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağ, 2'şer milletvekili çıkardığı Edirne, Gaziantep, Kırklareli, Samsun ve Zonguldak, 1'er milletvekili çıkardığı Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çorum, Giresun, Kayseri, Malatya, Niğde, Sakarya, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak ve Yalova oldu.

      CHP, bir önceki seçimde olduğu gibi İstanbul'dan 28, İzmir'den de 14 milletvekili çıkardı.

Yıllar sonra 8 parti Meclis’te

     1977 seçimlerinden sonra Türkiye'de ilk kez bir seçimden sonra 8 parti TBMM'de temsil edilecek.

     Resmi olmayan sonuçlara göre 27. Dönem parlamentosuna Cumhur İttifakı yüzde 53.62 ile, Millet İttifakı ise yüzde 34'le giriyor. HDP yüzde 11.62 ile barajı aşarak parlamentoya girdi.

     Parlamentoda AKP, MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP’nin grubu bulunacak. CHP listelerinden milletvekili çıkaran Saadet Partisi, İYİ Parti listelerinden genel başkanını Meclis’e taşıyan Demokrat Parti ve AKP sıralarından genel başkanını Meclis’e gönderen BBP’nin de yeni dönemde TBMM’de milletvekilleri olacak.

Muharrem İnce partisinden fazla oy aldı

      Ankara, Eskişehir ve Çanakkale'deki milletvekili sayısı azaldı. Ankara'dan bir önceki seçimde 11 milletvekiliyle TBMM'de temsil edilen CHP, bu seçimde vekil sayısını 10'a düşürdü.

    CHP'nin Çanakkale'deki milletvekili sayısı da 2'den 1'e, Eskişehir'deki milletvekili sayısı da 3'ten 2'ye indi. TBMM'ye Isparta'dan 1 milletvekili gönderen CHP, bu seçimde ise bu ilden milletvekili çıkaramadı.

Yozgat ve Şanlıurfa'dan milletvekili

     Denizli'deki milletvekili sayısını 2'ten 3'e, Konya'da 1'den 2'ye, Muğla'da 3'ten 4'e, Ordu'da 1'den 2'ye çıkaran CHP, bu seçimde bazı illerden ise ilk kez milletvekilliği kazandı.

     CHP, Adıyaman, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat'tan TBMM'ye milletvekili gönderdi.

CHP, Ağrı, Aksaray, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Muş, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak ve Van'dan ise milletvekilliği kazanamadı.

CHP, Gürsel Erol'la 41 yıl sonra Elazığ'dan milletvekili çıkardı

     CHP'den Tunceli Milletvekilliği yapan ancak 24 Haziran'daki genel seçimlerde Elazığ'dan CHP'nin birinci sıra adayı olan Gürsel Erol, bu ilde bir ilke imza attı. CHP, Elazığ'da 41 yıl sonra milletvekili çıkardı.

     CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'dan aday olarak girdiği seçimde CHP'nin makus talihini değiştirdi. Tam 41 yıl sonra Elazığ'dan bir milletvekili çıkaracak oyu alarak adını CHP tarihine yazmış oldu.

     Erol, 1977 seçimlerinden sonra ilk kez CHP'nin bir milletvekili olarak Elazığ'ı Meclis'te temsil edecek.

AKP’nin vekil çıkaramadığı tek il

    AKP’nin 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Genel seçimlerinde vekil çıkaramadığı tek il Tunceli oldu. 1 Kasım ve 7 Haziran seçimlerinde de AKP Tunceli'den milletvekili çıkaramamıştı. AKP, Tunceli'den yüzde 13,91 oy aldı.

Karabük'te CHP ilk defa milletvekili çıkardı

    Karabük'te kesin olmayan seçim sonuçlarına göre AKP 2, CHP 1 milletvekilliği kazandı. CHP, Karabük'te ilk defa milletvekili çıkardı.

Karabük'ün 2 olan vekil sayısı bu seçimde 3'e yükseldi. AKP'den Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, CHP'den ise Hüseyin Avni Aksoy milletvekili seçildi. CHP, Karabük'te ilk defa milletvekili çıkardı.

TBMM'ye Birçok Ünlü İsim Girmeyi Başardı! İşte Dikkat Çeken İsimler

      İlk defa 600 milletvekilinin seçildiği TBMM'ye 24 Haziran seçimlerinde birçok ünlü isim girmeyi başardı. İşte Meclis'e giren dikkat çekici isimler. Birçok ünlü Meclis’e girdi

    Rümeysa Kadak, İstanbul'dan (AKP), Mehmet Ağar'ın oğlu Tolga Ağar Elazığ'dan (AKP), Ünlü sporcu Kenan Sofuoğlu AKP’den Sakarya Milletvekili oldu.

     Bülent Arınç'ın oğlu Mücahit Arınç AKP’den İstanbul, TESK Başkanı Bendevi Palandöken'in oğlu Barış Palandöken AKP’den Malatya, DİSK başkanlığından siyasete girmek için istifa eden Kani Beko CHP'den İzmir, Ergenekon davasında hapis yatan Mehmet Ali Çelebi CHP'den İzmir, Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur İYİ Parti'den Isparta, DP Genel başkanı Gültekin Uysal İYİ Parti'den Afyon, Ahmet Şık HDP'den İstanbul, Barış Atay HDP'den Hatay milletvekili oldu.

Seçime kan bulaştı

     Erzurum’un Karaçoban ilçesi Kopal Mahallesi’nde oy kullanma işlemleri sırasında çıkan silahlı kavgada, İYİ Parti İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz ve 2 vatandaş öldürüldü.

     Silahlı çatışmada ölen İYİ Parti Karaçoban İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz'ın kardeşi Savaş Durmaz, ağabeyinin cenazesini Adli Tıp Kurumu'ndan almak üzere İstanbul'dan yola çıktı. Erzurum'a gitmek üzere yolda olan Durmaz, Erzincan'daki dinlenme tesisine geldiği sırada silahla vurularak, öldürüldü. Olayda F.Y. isimli bir kişi de ağır yaralandı. Olayın faili olduğu belirtilen Y.Y. ise silahıyla birlikte jandarma tarafından yakalandı.

AKP’li başkana evinin önünde silahlı saldırı

    Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Hilal beldesinin Belediye Başkanı AKP'li Cevher Benek, seçim sonuçlarını takip ettikten sonra evine gittiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Korumalarının karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada ölen ya da yaralanan olmazken, kaçan ve PKK'lı teröristler olduğu değerlendirilen saldırganları yakalamak için bölgede geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ