Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

29 EKİM COŞKUYLA KUTLANDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Devrek’te de törenlerle kutlandı.

29 EKİM COŞKUYLA KUTLANDI
Bu içerik 1689 kez okundu.
Advert

  

 -Sercan KAPUSUZ-

  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Devrek’te de törenlerle kutlandı. İlk tören Pazartesi günü Devrek Kaymakamlık binası önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı.  Devrek Kaymakamı Ümit ALtay ve Belediye Başkanı Çetin Bozkurt tarafından çelenkler Atatürk Anıtı önüne bırakıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından buradaki tören sona erdi.

   Bugünkü etkinlik ise Devrek Kaymakamı Tolga Ümit Altay’ ın makamında protokol sırasına göre tebrikleri kabulünden sonra Kaymakamlık önündeki programa geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ilçe Kaymakamı Ümit Altay davetlilere hitaben günün önem ve anlamını belirten yaptığı konuşmasında;

 "Adım adım yüzüncü yılına doğru yaklaştığımız genç Cumhuriyetimizin 96. Kuruluş yıldönümü olan en büyük milli bayramımızda Cumhuriyet Bayramında sizlerle olmanın sevinç ve heyecanını yaşıyorum.

Büyük mücadelelerle kurulan bu Cumhuriyetin kuruluş sürecini ve o dönemki koşulları iyi anlamak ve gelecek nesillere iyi anlatmak zorundayız. Bu milletin büyük yoksulluklar içinde Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün öderliği ve Rehberliğinde küllerinden doğan anka kuşu misali yepyeni bir devlet kurdu. Atatürk’ün askeri dehasıyla kazanılan Kurtuluş Savaşı neticesinde siyasi dehasıyla ilmek ilmek dokuduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti benimsediği çağdaş ve ilerici ilkelerle Dünya Devletleri nezdinde saygı ve kabul gördü.

  Bugün bizim en ideal devlet ve yönetim şekli olarak kabul ettiğimiz demokratik cumhuriyet fikrine o zamanın kurtuluş savaşı kahramanı olan yakın silah arkadaşlarından bile sert itirazlar gelmiştir. Atatürk yüzlerce yıllık bir monarşi düzeninde doğup yetişmiş bu insanların ve milletin birden bire demokrasiyle yönetilen bir devlet idaresine alışmakta zorlanacağının farkındaydı. Bu sebepten Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi için siyasi ve toplumsal alanda köklü devrimler yapmıştır. En önemlisi is bu vatan üzerinde çok çeşitli dini ve etnik kökenlere sahip insanları adına ‘Atatürk milliyetçiliği’ dediğimiz yepyeni bir milliyetçilik kavramı altında birleştirecek bir ulus devlet oluşturmuştur.

  Atatürk milliyetçiliği insanları Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Arap, Müslüman, Yahudi diye ayırmaz. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde tek bayrak ve tek devlet çatısı altında birlikte yaşamak ülküsüne sahip insanlarda oluşan bir millet kurmayı hedefler. Atatürk bunun için ‘Ne Mutlu Türk Olana değil Ne Mutlu Türküm Diyene’ demiştir.

Aziz vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti bizle atalarımızın kanları ve canlarıyla kurup teslim ettikleri bir emanettir. Bu sebeple her daim çok çalışmak ve güçlü olmak mecburiyetindeyiz.

Gençler sevgili çocuklar siz bu ülkenin geleceğisiniz. Atatürk’ün gösterdiği yolda belirttiği hedeflere ulaşmak için hep birlikte çok çalışmak zorundayız. Biz bir ve bütün olursak Cumhuriyetimizin ortak değerleri etrafında sımsıkı kenetlenirsek Atatürk’ün dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilebet payidar olacaktır.    

  Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşlunun 96. Yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ü, O'nun kahraman silah arkadaşlarını, vatanın savunması ve bölünmez bütünlüğü için görevleri başında kaybettiğimiz, kanlarını ay yıldızlı bayrağımıza veren aziz şehitlerimizi, rahmet ve minnetle anıyorum. Tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı en içten duygularla kutlayarak, hepinizi Cumhuriyet coşkusu ve heyecanı içinde sevgi ve saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

  Konuşmaların ardından program öğrenciler tarafından okunan şiirler ve halk oyunları gösterileri ile devam etti. Törende, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt ve Devrek cumhuriyet Başsavcısı Feyyaz Nazlı tarafından verildi. Tören yapılan kortej yürüyüşü ile sona erdi.

  Törene; Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Cumhuriyet Başsavcısı Feyyaz Nazlı,  Devrek İlçe Garnizon Komutanı Asteğmen Rıdvan Babat, Devrek İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen Murat Yıldırım, Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, gaziler, daire müdürleri siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
  19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
ŞEHİT ANNELERİ UNUTULMADI
ŞEHİT ANNELERİ UNUTULMADI