Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİNE KARŞI EYLEM

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİNE KARŞI EYLEM
Bu içerik 2328 kez okundu.
Advert

 

   Gökçebey’de biokütle santral kurulmasına tepki amaçlı eylem  yapıldı. Gökçebey sınırları içinde ‘Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi’ 4 ay sonra temel atma aşamasında olacağı sebebiyle; tepki amaçlı tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, muhtarlar derneği ve Gökçebey Belediyesi istasyon önünde toplandı.

   Devrek Doğa Yürüyüşü Grubu’da Gökçebey’de biokütle santral kurulmasına tepki göstermek için eyleme katıldı.

  Gökçebey Platformu Üyesi Sevgi Kurtoğlu, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verdi; “Gökçebey Platformu olarak bu basın bildirisi ile 2,5 aydır ATIK YAKMA TESİSİNE karşı yürüttüğümüz mücadelede bu tesise neden karşıyız, bugüne kadar neler yaptık, niye fazla eylem yapmadık ve mücadele nasıl devam edecek sorularının cevaplarını sizler ile paylaşmak istedik.

Niye Karşıyız?

   Projede sanayi çamurlarının yakılacağı yazmakta. Boya atıkları, deri sanayi atıkları, endüstriyel yağ vb. atıklar olmak üzereonlarca ürün bu gruba girmekte. Sanayi Atıkları güzel ilçemizde yakılarak zehir saçacak. Kanalizasyon atıkları ile insan dışkısı dahil her türlü pislik bu atık grubunda. Zonguldak, Bolu, Bartın, Karabük illerinin ve ilçelerinin kanalizasyonlarından çıkan insan dışkısı dahil birçok tehlikeli ATIK yakılacak.  Tavuk gübresi kümeslerde tabanda kullanılan talaş vb malzeme ile beraber tavuk idrarı, gübrenin içindeki antibiyotik ve diğerilaç kalıntıları ile karıştığı ve AMONYAK ürettiği için devletimiz tarafından ATIK olarak değerlendirilir. Tehlikelidir. Yandığındainsanlarda kansere neden olan HCL ve DİOKSİN gibi organik bileşenler oluşturmaktadır.

ÇOCUKLARIMIZA KANSER YAPAN HAVA SOLUTACAĞIZ

   Yılda 350 gün 24 saat hiç durmadan 2 km uzağımızda günde 240 TON ATIK yakılacak, havamız, suyumuz, toprağımız,insanlarımız, çocuklarımız 7/24 gece gündüz sürekli kirlenmeye maruz kalacak. Gençlerimiz gidecek, yeni gelen olmayacak, iş imkanı olanlar gidecek ilçemizin nüfusu azalacak.  Nüfus azaldıkça zaten kötü olan ilçe ekonomisi daha da küçülecek.  Evlerimizin, arsalarımızın, bahçemizde yetiştirdiğimiz ürünlerimizin maddi değeri düşecek, malımız para etmeyecek.  Hastanelerin kanser bölümlerinde, solunum hastalıkları bölümlerinde Gökçebey’li insanlarımız, çocuklarımız olacak.  Yaşam süremiz kısalacak.

ÇOCUKLARIMIZA KANSER İLLETİNİ MİRAS BIRAKACAĞIZ. KARŞI ÇIKMAYALIM MI?

   Atık Yakma Tesisinin FİRMASI kanalizasyon atıkları ve belediye çöpleri ile biokütle bu atık tesisinin önüne küçük bir göz boyama tesisi kurup, devlete elektriği 2 katı fiyata satacak ve kazanacak. Sanayi çamurlarını yakmak için atıkları olan şirketlerden yakma parası alacak. Sonrasında kapasite artırımı ile daha çok kazanacak. ÇED dosyasında olduğu gibi kazanç büyük olunca 2. firma hatta 3. firmalar çıkacak, daha çok sanayi çamuru, ithal çöpler hep beraber kazanacaklar da kazanacaklar. bize ne düşecek.25 kişinin çalışacağı bir tesis, gece gündüz kirlenen hava ve su, kanser ve solunum yolu hastalıklar. Gençlerin kaçtığı sürekli nüfusu azalan bir ilçe, değerini sürekli kaybeden evler ve arsalar. Hastane köşelerinde aradığımız kayıp etiğimiz sağlığımız, hava kirliliğinden ötürü kısalan ömrümüz. Her şeyden öte çocuklarımızın ömürlerinden çaldığımız zaman.

Platform olarak neler yaptık ?

    Süreç başladığından beri Sn Valimiz başta olmak üzere, Zonguldak AKP ve CHP Milletvekillerimiz, Sn Kaymakamız, Çevre ve Tarım İl Müdürlükleri ve Muhtarlar derneği gibi sivil toplum örgütleri ile görüşerek tesisin kurulmaması konusunda destek istedik. bu tesisin Gökçebey’e haksızlık olduğunu vurguladık. Çocuklarımıza ve onların geleceklerine devlet büyükleri olarak sahip çıkmaları gerektiğini söyledik ve istedik. Atık Yakma Tesisin zararsız gibi gösterilmesine karşın, aslında tehlikeli olduğu ve kurulacaksa insan yaşam alanlarından uzakta kurulmasını istedik. Firma 1 Ocak 2020 de projenin ÇED Raporunu vereceğini projede belirtmiş durumdadır. Bizde Devlet büyüklerimizden ve Siyasilerimizden 1 Ocak 2020 ye kadar çözüm üretmelerini istedik ve bekliyoruz. Platform olarak süreci 1 Ocak 2020 ye kadar ilçemizde bilgilendirme yaparak halkımızda ve yetkili mercilerde farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Mahkeme sürecinde hukuki boyutta neler yapılabileceği konusunda alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Firmanın takvimine göre 1 Ocak onayların alınması nisan ayında atık yakma tesisinin temellerinin atılacaktır. Biz platform olarak bu mücadelede meşaledeki ateşi taşıyoruz. Fakat 1 Ocak 2020 tarihi ile bu ateş ile Gökçebey’i koruyacak olan ilimizin milletvekilleridir, Gökçebey’in siyasileridir. Analar, babalar, gençlerdir. Bu Gökçebey halkının yaşam mücadelesidir, geleceğine sahip çıkma mücadelesidir. Bu Gökçebey’in kurtuluş savaşıdır. İlçemize, geleceğimize, çocuklarımıza şimdi sahip çıkmayacaksak, ne zaman sahip çıkacağız? Şeklinde açıklamalarına yer verdi.

   Yapılan konuşmaların ardından eylem sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
“HER ÖNÜNE GELEN AĞAÇLARIMIZI KESECEK CESARETİ NEREDEN ALIYOR?
“HER ÖNÜNE GELEN AĞAÇLARIMIZI KESECEK CESARETİ NEREDEN ALIYOR? "
 19 MAYIS, GENÇLİK; GENÇLİK İSE GELECEK DEMEKTİR.
19 MAYIS, GENÇLİK; GENÇLİK İSE GELECEK DEMEKTİR.