Advert
Advert
Advert

TIĞ: MÜFİDE GÜZİN ANADOL’U SAYGIYLA ANIYORUZ

Değerli şair ve yazarımızı saygıyla anıyoruz.

TIĞ: MÜFİDE GÜZİN ANADOL’U SAYGIYLA ANIYORUZ
Bu içerik 834 kez okundu.
Advert

     Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ, “Devrek’in Rüştü Onur gibi bir önemli şair-yazarı da Müfide Güzin Anadol’dur.”dedi.

     ROSAK Başkanı İbrahim Tığ, şair-yazar Müfide Güzin Anadol’u ölümünün 16.yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Tığ açıklamasında, Rüştü Onur gibi Müfide Güzin Anadol’un da Devrek kültür ve yaşamına önemli katkıları olduğunu, söyledi.

     Şubat ayının bir çok yazar, sanatçı ve aydınının göçüp gittiği bir ay olduğunu belirten İbrahim Tığ, “Bu ayda, ülkemizin aydınlık yüzü, önemli değerlerinden; Yaşar Kemal, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Halit Fahri Ozansoy, Ömer Bedrettin Uşaklı, Tarık Buğra, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Cahit Öztelli, Hasan Ali Yücel, Abdi İpekçi, Niyazi Akıncıoğlu, Barış Manço, Sadettin Kaynak, Neriman Altındağ Tüfekçi, Hasan Ali Yücel, Orhan Asena, Selahattin Pınar, Macide Tanır, Aliye Akkılıç,İlhan Arsel, Tezer Özlü, Müzeyyen Senar, Cem Karaca, Ahmet Gazi Ayhan, Tekin Akmansoy, Aysel Gürel, Teoman Alpay, Gazanfer Özcan, Bahtiyar Vahapzade, İbrahim Yıldız, Cenap Şahabettin, Yaman Okay ayrıldı aramızdan. Bu güzel insanlarımızı da saygıyla anıyoruz” dedi.

ESERLERİNDEKİ İZLEK DEVREK’TİR

    İbrahim Tığ, Müfide Güzin Anadol’un eserlerinde, Devrek’in yeşil dokusu, tahta, ahşap evlerinden, Devrek Çayı’ndan ve kasaba yaşamından kesitler sergilediğini belirtti. Tığ; “Anadol, çeşitli dergi ve gazetelerde yayınladığı şiirlerinde ise insan sıcaklığı ve duyarlığının derin izleri görülür. Öykülerinde o eski birbirinin sırtına yaslanan tahta evlerden çok, evlerin içindeki haleti ruhiyeyi ve bu evlere tutunarak yaşayan insanları anlatır. Çünkü yazara göre bu evler canlıdır, yaşarlar ve ölürler.Yazarın, Devrek yaşamını çok iyi gözlemlediğini,  öykülerindeki ve şiirlerindeki tipler de belirgin olarak gösterir. Devrek’in dar sokaklarındaki evlerde yaşayan yoksul aileler, küçük insanlar,  şehir ve köy yaşamı arasına sıkışmış okuyamamış, cahil kesimler şiir ve öykülerinin kahramanlarıdır.”diye konuştu.

     Tığ, Anadol’u ölümünün saygıyla andığını belirterek, onun “Bu Yüzden Mi” adlı şiiriyle açıklamasını noktaladı:

 

BU YÜZDEN Mİ

 

Kutsal sular mı yıkadı güzel yüzünü

Sabah yeli mi okşadı

Güller mi açtı doğduğun gece

Bülbüller mi öttü

 

Bu yüzden mi denizlerin mavisi

Yaprakların yeşili

Bu yüzden mi topraktaki bereket

Sudaki neş’e

 

Bu yüzden mi elinin güzelliği

Teninin sıcaklığı

 

Kutsal sular mı yıkadı güzel yüzünü

Sabah yeli mi okşadı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 İBRAHİM TIĞ ESKİŞEHİR’DE OKURLARIYLA BULUŞACAK
İBRAHİM TIĞ ESKİŞEHİR’DE OKURLARIYLA BULUŞACAK
“SEVGİ YAŞAMDIR” ÇOK YAKINDA OKUR KARŞISINDA
“SEVGİ YAŞAMDIR” ÇOK YAKINDA OKUR KARŞISINDA