Advert
Advert
Advert

DÜNYAYA ONLARIN GÖZNÜDEN BAK

"Otizm Gözünden Bakmak "adlı bir etkinlik yapıldı.

DÜNYAYA ONLARIN GÖZNÜDEN BAK
Bu içerik 685 kez okundu.
Advert

  -Sercan KAPUSUZ-

   "Otizm Gözünden Bakmak "adlı bir etkinlik yapıldı.

   Devrek'te Otizmli birey annesi Sibel Toplu tarafıdan "Otizm Gözünden Bakmak "adlı bir etkinlik yapıldı.

  Otizmili bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları anlatmak ve bir farkkındalık oluşturmak için hazırlağı videoları vr gözlüklerle izleten Sibel Toplu; "bugün burada sizlere otizmli bir çocuk dış dünyayı nasıl algılar, otizmli çocukların gözlerinden bakarak empati duygunuzu arttırmak ve sizleri sağ duyulu olmaya davet ediyorum" dedi.

   Sibel Toplu tarafından hazırlanan ve toplumda farkındalık oluşturmak için yapılan etkinliğe katılan Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkan Vekili Şeref Aydınlı, Çayderğirmeni Belediye Başkan Yardımcısı Selda Çavuşoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Kahya, Devrek İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Sosyolog ve Aile Danışmanı olan Pelin Deniz, daire müdürleri, stk temsilcileri ve vatandaşlar vr gözlükle hazırlanan videoları izleyerek ve ellerini maviye boyayıp el izlerini bırakarak destek oldu.

   Otizmli bir birey annesi olarak otizmli bireylerin maruz kaldığı günlük sorunlar ve toplumda onlara karşı olan önyargının  yılması gerektiğini belirten Toplu;

 "İngiltere ve Türkiyede çekilen videoları gerekli yazılım programları ve düzenlemelerle 3D'ye dönüştürerek sanal gerçeklik gözlükleri alarak sizleride bu deneyime ortak etmek istedim.

  Kendi videolarımı gerekli ekipmanları temin edemediğim için çekemedim bu hususta hoşgörünüze sığınıyorum

 Bugün burada sizlere otizmli bir çocuk dış dünyayı nasıl algılar, otizmli çocukların gözlerinden bakarak empati duygunuzu arttırmak ve sizleri sağ duyulu olmaya davet ediyorum. Toplum tarafından ötekileştirilen çocuklarımızın kendini kabul gördürme çabalarını arkadaş hasretini anlamanızı ve fark etmenizi istiyorum.

  Kadına, çocuğa, can dostlarımıza her türlü vahşeti yasatarak katleden onlar değil bizleriz farkında mısınız? Sizleri anlıyorum korkularınızı endişelerinizi, asıl korkmanız gerekenin otizimli yada özel gereksinimli bireyler olmadığın fark etmenizi istiyorum. Otizmli bir çocuğun gözlerinden dünyaya bakarak onların tepkisel davranışlarının altındaki nedenleri görmenizi istedim.

   Gerçek anlamda yaşayacağınız bu deneyimle toplum nazarında Otizme bakış açısını değiştirmeyi amaçladım. Ben bu videoları dönüştürme üzerinde bazı yazılım ve programlarla çalışırken defalarca izledim. İlk denemende ben 5 dakika dayanamadım. Benim evladım her gün her dakika bu şekilde yaşıyor belki de ömrü boyunca bu şekilde var olmaya,  aile ve toplumda kabul görme çabaları içerisinde yaşamını sürdürmeye devam edecek.

  Yetersiz eğitim ve spor aktiviteleri, akran desteği, sosyalleşme alanlarının sağlanmaması nedeniyle kaynaşma imkanı tanınmayan evlerinde belli bir yaşa belli bir yaş derken kastım; şuan 13 ve 18 yaş üzeri bireylerin evlerinde küçücük dünyalarında hayalet olmaya itelendiklerini fark etmenizi istiyorum

    Otizmin bir tedavisi yada kanıtlanmış kesinleşmiş bir ilacı yoktur. Çözüm ise; Saygı Duymak, Eğitim Sevgi ve Şefkattir.

  Birlikte Sonsuz yaşam alanları oluşturalım. Meslek atölyeleri ve spor alanında her türlü aktivitelere katılma imkanı sağlayalım Toplumla kaynaşma imkanı sunulmuş her birey toplumla bütünleşme becerisini kazanabilir. Otizmli bireyler saldırganlık yada şiddet eğilimi göstermezler. Ta ki doğru eğitim alma imkanı sağlanırsa. Doğru eğitim ise pedogolojiden uzaklaşmış pedogolojik kurallara aykırı teknikler yada denemeler değildir bu kabul edilemez. Biz ailelerin çaresizliğini fark etmenizi ve evlatlarımıza eğitim ve spor faliyetleri, toplum da sosyallestime alanlarının geliştirilmesi hususuna bilinçli bir bakış açısıyla imkan sağlamanızı. istiyorum Nasıl mi? Empati ve Hoşgörü ile.

   Beni dinlediğiniz ve sesime katılım sağlayarak güç kattığınız için çok tesekkür ederim"

  Otizmli bireylerin yaşadıklarını anlatmak için hazırlanan videoları vr gözlükle izledikten sonra duygularını dile getiren Devrek Kaymakamı Ümit Altay; " Üzerinize gelen nesneler, aşırı gürültü algılama; hani bir kabus yaşarsınız sanki herşey üzerinize gelir gibi işte bu video bana onları yaşattı. Sürekli bir insanın onu yaşadığını düşündürdü.

  Sibel hanıma böyle bir etkinlik yaparak farkındalık oluşturma çabasından dolayı çok teşekkür ediyorum." dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ