Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün resen atamalarının mağdur ettiğini belirterek açıklama yaptı
Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 26 Kasım 2024 tarihinde yayımladığı "2024 Kasım Ayı İhtiyaç ve Norm Fazlası Kadrolu Öğretmen Ataması Kapsamında İl İçi Resen Atama Taslak Listesi" ile ilgili açıklamalar yaptı. Akyol, bu atamaların öğretmenlerin sosyal ve ailevi yaşamlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Akyol açıklamasında şu ifadeleri kullandı
“Zonguldak l Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi web sitesinde 26 Kasım 2024 tarihinde yayımlanan, “2024 Kasım Ayı İhtiyaç ve Norm Fazlası Kadrolu Öğretmen Ataması Kapsamında İl İçi Resen Atama Taslak Listesi" büyük bir mağduriyete yol açmıştır.
Ağustos 2023 ve 2024'te mazerete bağlı olarak tayin isteyen öğretmenlerin ataması Milli Eğitim Bakanlığınca ilçe milli eğitim müdürlükleri emrine yapılırken Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünce aile birliği mazereti bulunan norm fazlası öğretmenler de il içi (ilçeler arası) resen atanmıştır.
Zonguldak genelinde 15 öğretmen il içi resen olarak atanmıştır. Resen atanan 15 öğretmenin 5'i ise Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmendir. 'Eğitimde fırsat eşitliği için, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin tüm öğrencilere ulaştırılması için öğrenci sayı sınırına bakılmaksızın her okula en az bir Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen normu verilsin, öğrenci sayısı 250 ve katlarını aştığında ilave yeni bir norm verilsin' talebi eğitim sendikaları ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneğince ısrarla dile getirilirken ve eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in Mayıs 2023'te "MEB Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman atama norm yönetmeliğini 100 öğrencisi olan her okula en az bir Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman olacak şekilde düzenledik ve onay için Cumhurbaşkanlığına gönderdik.” beyanı varken öğrenci sayısı 100'ün üzerinde olan çok sayıda okuldaki Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin bir kısmı norm fazlası ilan edildi. Bu öğretmenlerimizin bir kısmı başka okullara tercih yapmak zorunda kaldı bir kısmı da norm fazlası olarak başka ilçelere resen atandı. Okullar ise Danışman/Rehber Öğretmensiz kaldı. Bu durumdan öğrenciler olumsuz etkilenecektir.
Diğer taraftan birçok İl Milli Eğitim Müdürlüğü yayımladıkları, “2024 Norm Kadro Fazlası Durumunda Olan Öğretmenlerin Atama Duyurusu”nda; “Devlet Memurlarının Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği 9. Maddesinde yer alan ‘İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı, jandarma hizmetleri sınıfı, sahil güvenlik hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile hakim ve savcıların görev süresiyle sınırlı olmak üzere atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yürürlüğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hükümler uygulanmaz.’ Hükmü gereği öğretmenlerden eşi bu madde kapsamında görev yapan öğretmenlerin atamaları durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla ilçe içerisinde değerlendirilip, il içinde resen atama kapsamına dahil edilmeyeceklerdir.” hükmü gereği bu durumda olan öğretmenleri il içinde resen atamazken Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü ise Çaycuma'da görev yapan bu durumdaki bir öğretmenimizi il içinde (ilçeler arası) resen atamıştır. Söz konusu resen atama Devlet Memurlarının Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği 9. Maddesine aykırı ve hukuki değildir, iptal edilmesi gerekmektedir.
Normal yollarla okuluna atanmış öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesinin sorumlusu öğretmenler değildir. Norm fazlası öğretmenlerin bulunduğu ilçeden başka bir ilçeye resen atanması öğretmenlerin sosyal ve ailevi yaşamını zorlaştıracaktır. Öğretmenlerin aile bütünlüğünü bozan, öğretmenlerin çalışma motivasyonunu olumsuz etkileyen ilçeler arası resen atama iptal edilmelidir. Mağdur olan öğretmenlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”