Haber Merkezi
Türkiye ekonomisi kağıt üzerinde büyüdü fakat açlık ve yoksulluk derinleşti, geçim zorlaştı. Asgari ücretlinin, emeklinin ve memurun alım gücü eridi.
İktidar ekonomi için sürekli pembe tablolar çiziyor fakat milyonlarca vatandaş yoksulluk girdabından çıkamıyor. Başkanlık sistemine geçerken söylenen güzel sözler de yalan oldu. Ekonomik büyüklük 7 yılda 3.1 trilyon liradan 46.7 trilyon liraya çıkarken 15 kat artış yaşandı fakat açlık sınırı da yoksulluk sınırı da aynı dönemde 16’ya katlandı. Emekli aylıklarında 10 kat, asgari ücrette 13.7 katlık artış yaşanırken emeklinin ve asgari ücretlinin geçim derdi, yani sırtındaki kambur maaşlardan fazla büyüdü.
YOKSULLUK SINIRI 81.734 TL
İlk başkanlık seçiminin yapıldığı 2018’de pembe tablolar çizilmişti. 2017 sonunda, Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), Türkiye İstatistik Kurumu’na göre 3 trilyon 133 milyar liraydı. Bugün GSYİH, 46 trilyon 665 milyar 647 milyon TL’ye ulaştı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 15 kat büyüdü. Aynı dönemde; Türki-İş’in hesapladığı açlık sınırı 1.686 TL’den 25.092 TL’ye çıktı. Yani yaklaşık 15.9 kat arttı. Yoksulluk sınırı da aynı dönemde 15.9 kat artışla 5.492 TL’den 81.734 TL’ye çıktı. Hem memur, hem emekli hem asgari ücretlinin maaşı yoksulluk sınırının çok altında kaldı. Başkanlık seçiminin yapıldığı Haziran 2018’de en düşük Bağ-Kur emeklisi aylığı 1.351 TL iken, bugün taban aylık uygulaması ile dahi 14.1469 TL’de kaldı.
AÇLIK SINIRI AYLIĞI KATLADI
En düşük Bağ-Kur emekli aylığı 7 yılda 10.7 kat arttı. En düşük SSK emeklisi aylığı ise 7 yılda 9.6 kat arttı, 1.509 TL’den 14.469 TL’ye çıktı. Maaşların alım gücü artmadı, ciddi erozyona uğradı. En düşük memur emeklisi aylığı da 7 yılda 10.3 kat arttı. Her ay 16 bin 43 TL seyyanen zam alan memur da yoksulluk girdabından kurtulamadı. En düşük memur maaşı da aile yardımı dahil 43.698 TL’de kalırken, 81.7734 TL’lik yoksulluk sınırının neredeyse yarısı seviyesinde kaldı. Asgari ücret de 7 yılda 13.7 kat artışla 1.603 TL’den 22.104 TL’ye çıktı fakat 7 yıl önce haziranda asgari ücretle aynı seviyede olan açlık sınırı bugün asgari ücretin yüzde 14 üzerine çıktı. 7 yıl önce SSK emeklileri de açlık sınırına yakın aylık alıyordu, fakat açlık sınırı bugün neredeyse emekli aylıklarının 2 katına çıktı. Emlak uzmanlarına göre, ücretliler için en büyük gider kalemi olan kiralar da, 7 yılda 15-20 kat arttı.
Ekonomide büyüme hızı yavaşladı
Türk insanına seçim meydanlarında “Başkanlık ile Türkiye uçacak. 21’inci yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak” denildi. Son açıklanan büyüme rakamlarını ekonomiden sorumlu bakanlar “Son 19 çeyrektir büyüyoruz. 1 trilyon 370 milyar dolarlık ekonomi olduk. Rekor kırdık” diye müjdeledi. Oysa Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) büyüme rakamlarına göre, başkanlık sisteminde, yani 2018-2025 döneminde Türkiye ekonomisi (gayri safi yurt içi hasıla) ortalama yüzde 4.35 büyürken, bir önceki 7 yılda (2011-2017), yani iktidar ve yandaşlarının “eski Türkiye” dediği parlamenter sistemin son 7 yılında ortalama yüzde 6.62 büyümüştü.