Haber Merkezi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, benzin ve motorinde beklenen yeni zamlarla birlikte akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere ulaşacağını belirterek hükümeti uyardı.
Yavuzyılmaz, 3 Temmuz'daki otomatik ÖTV artışına dikkat çekerek, "Akaryakıtta vergileri askıya alın!" çağrısında bulundu. Aksi takdirde, benzin ve motorinin 60 lira bandına dayanacağı öngörülüyor.
Türkiye genelinde akaryakıt fiyatları, peş peşe gelen zamlarla tarihi zirvelere tırmandı. Benzinin litre fiyatı 50 lirayı, motorinin ise 52 lirayı aşarken, vatandaşın alım gücü her geçen gün daha da düşüyor.
YENİ ZAMLAR KAPIDA: BENZİN 50, MOTORİN 52 LİRAYI AŞTI!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, akaryakıttaki son gelişmeleri değerlendirdi. Yavuzyılmaz, 21 Haziran Cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere, benzinin litre fiyatına 1 lira 51 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 3 lira 30 kuruş zam beklendiğini açıkladı.
"ZAMLAR YETMEZMİŞ GİBİ ÖTV ARTIŞINI DEVREYE SOKACAKLAR"
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranına göre, 3 Temmuz tarihinde akaryakıtta bir ÖTV artışı olacak. Bu artışla birlikte benzine yaklaşık 2 lira 2 kuruş, motorine ise yaklaşık 1 lira 89 kuruş ilave zam geleceği öngörülüyor. Bugünkü zamlar zaten vatandaşı zorlarken, yetmezmiş gibi hükümet otomatik ÖTV artışını da devreye sokacak. Bu durumda benzin 56 lirayı, motorin ise 59 lira bandını aşacak. Bu da üretimden ulaşıma, gıda fiyatlarından tüm ekonomiye kadar her alanı bir kez daha olumsuz etkileyecek.
"DEVLETİN GÖREVİ VATANDAŞI KORUMAK, YARASINA TUZ BASMAK DEĞİL"
Akaryakıttaki fiyat artışlarının iğneden ipliğe tüm sektörlerde zincirleme etki yarattığını ve vatandaşın yeni zamlara artık tahammülünün kalmadığını vurgulayan Yavuzyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
Akaryakıt fiyatları Cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerine ulaşmışken, hükümetin 3 Temmuz’da yapacağı ÖTV zammı, vatandaşa zulümden başka bir şey değildir. Öncelikle bu ÖTV zammından derhal vazgeçilmelidir. Ardından, akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV, geçici bir süreliğine de olsa askıya alınmalıdır. Devletin görevi, vatandaşın yarasına tuz basmak değil vatandaşını korumaktır.