Haber Merkezi
Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, LGS tercih sürecinde kontenjan yetersizliği nedeniyle Çaycuma’da tercih ettikleri okullara yerleşemeyen öğrencilerin olduğunu belirterek, “Hiçbir okula yerleşemeyen öğrencilerin istek ve tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılması için çözüm üretilmelidir.” dedi.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yerel yerleştirme için tercihte bulunan öğrencilerden kontenjan yetersizliği nedeniyle hiçbir okula yerleşemeyen öğrencilerin olduğu veliler tarafından Eğitim Sen’e bildirildiğini belirten Akyol, “Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen ve yerel yerleştirmeyle, okul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci alan Çaycuma ilçe merkezinde bulunan Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi ve Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi başta olmak üzere Nuran ve Celal Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini tercih eden çok sayıda öğrenci kontenjan yetersizliği nedeniyle hiçbir okula yerleşememiştir. Her öğrencinin istediği okulda, okul türünde eğitim görme hakkı olduğu unutulmamalı, öğrencilerin istek ve tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılmalıdır.” dedi.
“NÜFUSU HER GEÇEN GÜN ARTAN ÇAYCUMA İLÇE MERKEZİNDE YENİ BİR ANADOLU LİSESİ BİNASINA İHTİYAÇ OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİK”
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği olarak geçtiğimiz yıl Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sundukları "Çaycuma’da Eğitim Sorunları" başlıklı dosyada Çaycuma’daki okul ihtiyaçlarına da değinerek, “2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren Anadolu Lisesini dönüştürülen ilçe merkezindeki Çaycuma Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi eski bir yapı olduğu gibi derslik sayısı da azdır. Çaycuma Oktay ve Olcay Yurtbay Anadolu Lisesinin proje okulu olması ve merkezi sınavla öğrenci alması nedeniyle ilçe merkezinde bulunan Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi ve Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi var olan talebi karşılayamamaktadır. Nüfusu her geçen gün artan Çaycuma ilçe merkezinde yeni bir Anadolu lisesi binasına ihtiyaç vardır." dediklerini belirten Akyol, yerel yerleştirmeyle, okul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci alan Çaycuma ilçe merkezindeki Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesinin 9. sınıf kontenjanının okulun fiziki durumu nedeniyle 60, yine yerel yerleştirmeyle, okul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci alan Çaycuma Nihat Kantarcı Anadolu Lisesinin 9. sınıf kontenjanını ise 136 olduğunu söyledi.
“ÇAYCUMA OKTAY VE OLCAY YURTBAY ANADOLU LİSESİNİN KONTENJANI NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ?”
Akyol, ilçe merkezindeki bu iki Anadolu lisesinin kontenjanlarının talebi karşılamazken ve nüfusu her geçen gün artan Çaycuma ilçe merkezinde yeni bir Anadolu lisesi binasına ihtiyaç varken merkezi sınavla öğrenci alan Çaycuma Oktay ve Olcay Yurtbay Anadolu Lisesinin 9. sınıf kontenjanının 90 iken Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl 60’a düşürüldüğünü bu durumun öğrencilerin istedikleri okula yerleşememesinde etkili olduğunu söyledi. Akyol, merkezi sınavla alan Çaycuma Oktay ve Olcay Yurtbay Anadolu Lisesinin kontenjanının 90’dan 60’a düşürülmesinin öğrencileri mağdur ettiği gibi bazı branşlardaki öğretmenleri norm fazlası duruma düşüreceğine dikkat çekerek, “Öğrenciler, ülkenin neresinde olursa olsun tercihlerini, iktidarın tüm çabalarına rağmen büyük çoğunlukla akademik eğitim veren okullardan yana kullanmaya devam etmektedir. Öğrencilerin tercihi akademik eğitim veren Anadolu liselerden yanayken ve ilçe merkezindeki Anadolu liselerinin kontenjanı yetersizken derslik sayısı yeterli olan Çaycuma Oktay ve Olcay Yurtbay Anadolu Lisesinin kontenjanı neden 90’dan 60’a düşürülmüştür?” dedi.
“İLÇE MERKEZİNDEKİ LİSELERİN KONTENJANI DOLDU, ÇAYCUMA ANADOLU İMAM HATİP LİSESİNİN KONTENJANI DOLMADI”
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların yanı sıra ilçe merkezinde bulunan ve yerel yerleştirtmeyle öğrenci alan Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi, Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi, Nuran ve Celal Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kontenjanlarının dolduğunu; ilçe merkezinde olan ve merkezi sınav ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan Çaycuma Anadolu İmam Hatip Lisesi ile beldelerdeki liselerin kontenjanlarının dolmadığını belirten Akyol, “Öğrencilerin ilgi, yetenek, gereksinim ve tercihlerini dikkate almayan, okullaşma politikasını ve buna bağlı olarak kontenjanları bunlara göre oluşturmayan MEB’in yanlış politikaları nedeniyle öğrencilerin istediği okul türünde ve okulda eğitim alma hakkı açıkça ihlal edilmektedir. Her öğrencinin istediği okulda, okul türünde eğitim görme hakkı olduğu unutulmamalı, eğitim politikaları bu doğrultuda belirlenmeli, eğitimin hiçbir aşamasında dayatma ve yönlendirme yapılmamalı ve öğrencilerin istek ve tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılması için çözüm üretilmelidir.” dedi.