Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

EŞİT TEMSİL OLMADAN DEMOKRASİ OLMAYACAĞINI BİR KEZ DAHA VURGULUYORUZ

EŞİT TEMSİL OLMADAN DEMOKRASİ  OLMAYACAĞINI BİR KEZ DAHA VURGULUYORUZ
Bu içerik 449 kez okundu.
Advert

Haber Merkezi

     Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanlığı, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

     Eşit temsil olmadan demokrasi olmayacağını bir kez daha vurguluyoruz

5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı günü ile ilgili açıklama yapan Baro Kadın Hakları Komisyonu "Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; eşit temsil olmadan demokrasi olmayacağını bir kez daha vurguluyoruz" açıklamasını yaptı.

     Baro Kadın Komisyonu'ndan yapılan açıklama şöyle:

     Eşitlik, sadece yasalarla değil, gerçek hayatta karşılığını bulduğu ölçüde anlamlıdır...

     Bugün, 5 Aralık 1934’te kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı tarihi adımın yıl dönümünü kutluyoruz. Bu tarih; yalnızca geçmişte kazanılmış bir hak değil, daha güçlü bir demokrasi, daha adil bir toplum için yükselttiğimiz eşitlik talebimizin temelidir.

     Türkiye’de kadınlar, dünyadaki pek çok ülkeden önce siyasi haklarına kavuşmuş olsa da temsil oranları hâlâ olması gereken seviyede değildir. Parlamentoda, yerel yönetimlerde, karar mekanizmalarında kadınların varlığı, nüfus oranlarının çok gerisinde kalmaktadır. Bu durum sadece kadınların değil, toplumun tümünün demokratik haklarının eksik kullanılmasına neden olmaktadır.

     Eşitlik; sadece yasalarla değil, gerçek hayatta karşılığını bulduğu ölçüde anlamlıdır. Bugün hâlâ kadınların siyasete katılımını engelleyen toplumsal cinsiyet rolleri, ekonomik eşitsizlikler, bakım yükünün kadınların omuzlarında toplanması ve erkek egemen siyasi kültür devam etmektedir.

     Bize “hak verdiklerini” söyleyenlere hatırlatıyoruz; haklar lütuf değil, mücadele sonucunda elde edilen kazanımlardır. Kadınlar olarak; bu kazanımların içinin boşaltılmasına, temsilin sembolik düzeyde tutulmasına, karar mekanizmalarının erkek egemenliğine teslim edilmesine karşı çıkıyoruz.

     Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; eşit temsil olmadan demokrasi olmayacağını bir kez daha vurguluyoruz.

     Kadınların yalnızca seçme değil, aynı zamanda özgürce ve etkili biçimde seçilme, karar alma mekanizmalarında yer alma ve söz söyleme hakkını savunuyoruz.

     Bu yıl dönümü, geçmişin kazanımlarını kutladığımız kadar geleceğe dair sorumluluklarımızı da hatırlattığımız bir gündür.

     Eşitlik için,

     Eşit temsil için,

     Şiddetsiz, özgür ve demokratik bir toplum için mücadelemiz devam ediyor.

      Tüm kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik yaşamın her alanında eşit yurttaş olarak var olduğu bir Türkiye mümkün!

      Ve bunu birlikte, dayanışmayla, kararlılıkla inşa edeceğiz."

Advert
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
EĞİTİM EMEKÇİLERİ ‘İNSANCA YAŞAM’ İÇİN İŞ BIRAKIYOR
EĞİTİM EMEKÇİLERİ ‘İNSANCA YAŞAM’ İÇİN İŞ BIRAKIYOR
“EMEKLİYE AÇLIK, YANDAŞA SALTANAT: BU YAĞMA DÜZENİ YIKILACAK!”
“EMEKLİYE AÇLIK, YANDAŞA SALTANAT: BU YAĞMA DÜZENİ YIKILACAK!”