Advert
Advert
Advert

PROF.DR. MANİSALI: DEVREK YÖRESİNİN SANATINI ZANAATINI BASTONSUZ HİÇ ANLAYAMAZSINIZ

Prof. Dr. Manisalı: Devrek’in ve yöresinin sanatını ve zanaatını da bastonsuz hiç anlayamazsınız.

PROF.DR. MANİSALI: DEVREK YÖRESİNİN SANATINI ZANAATINI BASTONSUZ HİÇ ANLAYAMAZSINIZ
Bu içerik 1151 kez okundu.
Advert

    Sercan Kapusuz

    Cumhuriyet Gazetesi yazarı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı, Karaköy Schneidertempel Sanat Merkezi baston koleksiyonundan oluşan sergi açtı.

     Serginin açılışında konuşan Prof. Dr. Manisalı, baston koleksiyonuna Vefa Lisesi’nde okuduğu yıllarda, hâkim olan dedesi Hüseyin Bey’in miras bıraktığı gümüş başlı bastonla başladığını, belirterek, “Devrek’in ve yöresinin sanatını ve zanaatını da bastonsuz hiç anlayamazsınız”dedi.

    Bastonun, insanı doğaya tarihe ve arkeolojiye kaynaştıran köprü olduğunun altını çizen Manisalı, “3 bin yıl öncesinin Mısır’ını, firavunlarını anlamak istiyorsanız bastonlarını bilmek zorundasınız. Devrek’in ve yöresinin sanatını ve zanaatını da bastonsuz hiç anlayamazsınız. Ekolleri olan bir sanat, Osmanlı’dan günümüze gelen 160 yıllık Devrek ekolü ve Ahlat, Gaziantep, Beykoz ekolleri bizim kültürümüzü yansıtıyor.” diye konuştu.

    Sergide yılan figürlerinden lüle taşına, kehribardan aslana, köpekten ördeğe kadar figürler bastonları süslüyor. Manisalı’nın sergisinde yirmi beş adet antika bastonunun yanısıra Dünyaca ünlü Devrekli Baston Ustası Tansel Işık’ın kendisine hediye ettiği Devrek bastonları da sergileniyor.

     Der Yayınları’ndan çıkan Prof. Dr. Manisalı’nın, bir de “Erol Manisalı’nın Bastonları” adlı bir kitabı da bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ