Advert
Advert
Advert

ÜÇ HARFLİ MARKETLERE YÜKLENDİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Zonguldak’a geldi.

ÜÇ HARFLİ MARKETLERE YÜKLENDİ
Bu içerik 441 kez okundu.
Advert

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Zonguldak’a geldi.

Para kente satış yasasının mutlaka çıkması gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin Vatandaşı kandırmaya yönelik fiyat politikalarının mutlaka düzenlenmesi gerekiyor dedi.

Karabük, Bartın ve Zonguldak‘ta bir dizi ziyaretler gerçekleştiren  TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Zonguldak‘ta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ve yönetimi karşıladı.

Zonguldak‘ta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde Gazetecilere açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Parakente satış yasası ve marketler zincirinin fiyat politikalarını eleştirdi.

Zonguldak deyince Türkiye’nin her yerinde akla çalışan çalıştıran insanlar geliyor diyen Palandöken, “Zonguldak Türkiye’nin farklı illerinden birisi ama sıkıntıbakımından Türkiye’yle aynı”

ESNAFIN SIKINTILARI KAT KAT ARTTI

Palandöken, “Esnaf sanaatkarlar pandemi sürecinde önemli sıkıntılar yaşadı. Yeni yeni toparlanma başladı ama bu sefer de ekonomide önemli fiyat artışlarıyla mücadele edildi. Esnaf sıkıntıları kat  e kat arttı. Ne oldu? Girdi maliyetleri arttı. İnsanlar hayat pahalılığından şikayetçiler, sanki sorumlusu esnafmış gibi esnaf yapıyormuş gibi algıladı. Esnafın beklentilerini zaman içinde ilgili bakanlıklar ve sayın Cumhurbaşkanımıza ifade ediyoruz”

ÜÇ HARFLİLER ESNAFIN ALIN TERİNİ ÇÖPE ATIYOR

“Haksızlıkla mücadelede enflasyon oranının yükselmesinin asıl nedeni insanların birden çok yani zinciler 3 harfli marketler, burada Zonguldak’ın temiz alın terini konteynere çöpe bırakıp merkezlerine götürüyorlar.

Perakende ticaretin neredeyse yüzde 68’ini bulan bir ticaret hacmi. Dolayısıyla buradaki kazancının vergi levhasının ülke merkezli olması nedeniyle devletin de önemli kayıpları var. İkincisi de bunlar 10 bin 12 bin mağazayla buradaki geleneksel yapıyı bozmayla kalmıyor, rekabet gücünün yüksekliği dolayısıyla vatandaşı yanıltma politikalarını da birlikte yapıyorlar. Geçen hafta bildiğiniz üzere Türkiye’nin üç tarafı denizle çevirli olduğu için bunlar ne sattılar, tekne sattılar. Ben kendilerine sordum, ‘ne kadar tekne sattınız?’ Türkiye genelinde 30 tane satıldı. 12 bin mağaza var. Yani tamamen insanları yanıltmak, tamamen insanların oradan alışveriş etmesini sağlamak için yapılan bir reklam çalışması.  Vatandaşların tekneyi alacak hali yok, ekmeği zor alıyor ama diyor ki ‘nasıl bir şeymiş bu hep duyuyoruz, 500-800 bin liranın üstünde.’ Bu fiyatlara nasıl oluyor diyor vatandaş da merak ediyor.

Burada haksız ticaret yapılıyor. Dolayısıyla parekende yasasının bir an evvel çıkması lazım. Sayın Cumhurbaşkanı defalarca söyledi, ‘Bunlar ceza yazılmak suretiyle, denetim yapılmak suretiyle fiyatları sabitleştirildi.’ Ama maalesef bildiğiniz üzere, aldığınız her üründe artık kendileri pazarı paylaşmış; A markette yağ grubu, B markette deterjan grubu, C market de ne yapıyor gazlı içecekler. Nereye gitseniz orada tuzak ürünle karşılaşmanız mümkün. Bununla geleneksel yapıdaki esnafın mücadelesi mümkün değil.

Yüzde 50 + 40 diyor konfeksiyonda böyle bir indirim olur mu? Yüzde 50 artı 40, 90 yapar. Ortalaması yüzde 80 yapar, yazar kasada da yüzde 10 diyor. Bedava mı mal ediyor bunu? Deme ki bir taktik. Ama hepimiz aynı şeyleri almak, kullanmak zorundayız. Dolayısıyla esnaf sadece ekonomik yönden çökertme politikası değil, bir de haksız kira artışları var. Vatandaş dükkanı tutarken 10 bin liraya cadde mağazasını tuttu. 2 bin lira da stopaj yatıyor, 12 bin lira yapıyor. Halbuki mal sahibi bunun vergisini veriyor. Vergilendirmek suretiyle işyeri daha pahalıya geliyor”

ZONGULDAK’IN EKONOMİSİNİ ÖĞRENCİLER AYAKTA TUTUYOR

“Bir de burada öğrenciler yaşıyor, biliyorsunuz Zonguldak’ın ekonomisini en büyük nedeni üniversitedeki öğrencilerden beklentileri; kiralar ne oldu astronomik rakamlara çıktı. Devlet ona da müdahale etti, yüzde 25 ile sınırlandırdı ama işyerlerinde bu yok. Mal sahibinin vicdanına terk edilmişsin. Eğer iş yapıyorsan 10 bin lira diyor, ‘şimdi 20 bin lira, istersen boşalt diyor.’

Esnafın yine en büyük mağduriyetlerinden bir tanesi geleceğini garantiye almak için yapmış olduğu sigortalılık sistemi” dedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ