Advert
Advert
Advert

ZONGULDAK DEMEK KARA ELMAS DEMEKTİR

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

ZONGULDAK DEMEK KARA ELMAS DEMEKTİR
Bu içerik 339 kez okundu.
Advert

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. CHP'li vekil mesajında "Bu yıl, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü buruk bir şekilde kutluyoruz. 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra'da meydana gelen faciada 42 madencimizi yitirdik. İhmal ve liyakatsizliğin bedelini işçilerimiz canları ile ödedi. Acımız ilk günkü gibi" dedi.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nün Zonguldak için ayrı bir önemi olduğuna da vurgu yapan CHP'li Demirtaş; "Zonguldak, kömür ile var olmuş bir kenttir. Hemen hemen her evde bir madenci bulunur. Kara elmasın ne demek olduğunu en iyi Zonguldaklılar bilir" ifadelerine yer verdi.

Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti:

ZONGULDAK DEMEK KARA ELMAS DEMEKTİR

Zonguldak, kömür ile birlikte gelişmiş, var olmuş bir kenttir. Taş kömürü Zonguldaklının işi, aşı, ekmeği olmuştur. Çocuklar taş kömürü ile okumuş, evlerde tencere taş kömürü sayesinde kaynamıştır. Taş kömürü ekonomiden sosyal hayata, her alanda Zonguldak'ın ilerlemesine önemli katkılar sunmuştur. Özellikle ağır sanayide kullanılan taş kömürü, Türkiye'nin ekonomik gelişimine de büyük bir katkı sunmuştur. Bu nedenle taş kömürü sadece Zonguldak için değil Türkiye için de ayrı bir öneme sahiptir.

TTK,YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR.

Taş kömürü üretiminde Türkiye Taşkömürü Kurumu, köklü geçmişi, tecrübe ve bilgisi ile en önemli kurumların başında gelmektedir. Ancak, TTK'nın sahip olduğu bu bilgi ve birikim Ak Parti'nin yanlış enerji politikaları, kuruma yapılan liyakatsiz atamalarla tüketilmiş, yıldan yıla artan işçi açıkları nedeniyle kurumun üretimi düşmüştür. Ak Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında 15 bin işçi ile 2 milyon tonun üzerinde üretim yapan TTK'nın üretimi 20 yılın sonunda 1 milyon tonun altına düşmüştür. İşçi sayısı ise 15 binlerden 7 binlere gerilemiştir.  TTK'ya yapılan siyasi atamalar, kurumun adeta çürümesine neden olmuştur.

MADEN KAZALARI ÖNLENEBİLİR

TTK'nın norm kadrolu işçi açıklarının yıldan yıla artması, iş cinayetlerine davetiye çıkarmıştır. İşçi sayısındaki gerilemeye defalarca dikkat çekmemiz ve sayısız kere uyarıda bulunmamıza rağmen işçi açıkları kapatılmamıştır. Bu da beraberinde iş kazalarını getirmiştir. Madencilerimizin hayatlarına mal olan bu çürümüş yönetim anlayışı derhal bırakılmalı, TTK'yı ayağa kaldıracak ,işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini harfiyen yerine uygulayan, partizanca değil liyakat esasına göre oluşturulmuş kadrolarla TTK yeniden yapılandırılmalıdır.

AMASRA FACİASİNIN SORUMLULARI AÇIĞA ÇIKARILMALIDIR

TTK'daki yönetim zafiyeti ve liyakatsizlik sonucunda, 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra faciası yaşanmıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin gerektiği gibi almayan, dünyanın en zor ve en riskli işi olan yer altı maden işçiliğindeki ihmal ve tedbirsizlikler 42 madencimizin hayatına mal olmuştur. Olayla ilgili bütün gerçekler ortaya çıkarılmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır. Aksi taktirde maden kazaları hız kesmeden yaşanmaya maalesef devam edecektir.

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Bu duygu ve düşüncelerle, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutlar, başta Amasra faciasında kaybettiğimiz madencilerimiz  olmak üzere, geçmişten bugüne kadar, iş, aş, ekmek için madenlerde çalışırken hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anarım.

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR