Advert
Advert
Advert

ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU

Safranbolu, Mor Safran Kültür Sanat Derneği tarafından “Biz Bize Şiir ve Müzik Programı” düzenlendi.

ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
Bu içerik 604 kez okundu.
Advert

  Safranbolu, Mor Safran Kültür Sanat Derneği tarafından “Biz Bize Şiir ve Müzik Programı” düzenlendi.

    Programa Selma Aydın, Döndü Açıkgöz, İbrahim Tığ, Nihat Ahlat, Gülden Işık, Salim Çalık,Tuğba Turan, Selim Yiğit, Sevil Özdemir,Muharrem Akman, Vedat Dinç, Oral Yılmaz, Serkan Boğa ve Nail Yurtaçan gibi Zonguldak, Karabük ve Bartın’dan şair ve yazarlar katıldı.

    Mor Safran Kültür Sanat Derneği başkanı şair-yazar Döndü Açıkgöz, “Genellikle tek başına bir şeyler yapmaya çalışan yazarlarımızın, şairlerimizin toplumda olsun, kurumlarda olsun kabul görmediği gerçeği var. Böyle bir topluluk oluşturduğumuzda daha çok ses getireceğini ve daha çok kabul göreceğini görünülürlük kazanacağından yanayım. Böyle olunca da tabii ki diğer kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin bu topluluğa bakış açısı değişecektir” dedi.

    Şair-yazar İbrahim Tığ da yaptığı konuşmada, Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği olarak Zonguldak kültür ve sanatına katkı koyduklarını, söyledi.

    Tığ şöyle konuştu, “Zonguldak 1990’lı yıllara kadar türküsü oldukça yüksek, zengin bir şehirdi. Bartın ve Karabük’ün bu şehirden ayrılmasıyla TRT Repertuvarında Zonguldak 4 türküsü ile baş başa kaldı. Bunların 2’si Ereğli, 1’i Çaycuma ve 1’i de Zonguldak merkezden derlenen türkülerdi. Biz, Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği olarak 1946 yılında masa başında Bolu türküsü olarak kaydedilen ama gerçekte Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu Köyünde yaşanan bir olay sonrasında yakılan ‘Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halimem’ türküsünün bolu’dan alınıp 72 yıl sonra kendi memleketi Devrek’e getirdik. Türkü şuan TRT Repertuvarında Devrek türküsü olarak çalınıp söyleniyor. Bununlada kalmadık. Dernek olarak bölgemizde türkülerin derlenmesi konusunda alan çalışması yaptık ve 60’ın üzerinde türküyü günyüzüne çıkardık. Bu türkülerin 12 tanesi TRT Repertuvarından geçti. Böylece şuan Zonguldak’ın TRT Repertuvarında 17 türküsü bulunuyor”

   Şair Selma Aydın da, gazeteci, şair ve yazarın yereli olmayacağına vurgu yaparak, “Şairin, yazarın, gazetecinin yereli olmaz. Ne demek yerel şair, yerel yazar? Şair, yazar toplum için ışığı yüreğinde duyan insandır. Toplumların, şehirlerin aynasıdır. Şehirler şairleri, yazarlarıyla anılır. İstanbul’da doğan bir yazara yerel yazar denmiyorda Zonguldak’taki bir şair, yazar neden yerel olsun” dedi.

    Şairler etkinlikte müzik eşliğinde şirinlerinden örnekler sundu.

    Etkinliğin ikinci bölümünde ise Batı Karadeniz Edebiyat Topluluğu’nun 3. Toplantısı yapıldı, şair ve yazarlar topluluk hakkında görüş ve önerilerini sundu.

    Etkinliğe, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge,  Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK), Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Naci Kocabıyık da yer aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ