Advert
Advert
Advert

DEVREK’İN ŞEHİR NÜFUSU ASKIYA ALINAN YASAYA GÖRE YAZILDI

Devrek şehir merkezinin nüfusu birden iki kat artmış gibi oldu

DEVREK’İN ŞEHİR NÜFUSU ASKIYA ALINAN YASAYA GÖRE YAZILDI
Bu içerik 6297 kez okundu.
Advert

 

Bütünşehir Yasa Tasarısı askıya alınmasına rağmen Devrek’in girişindeki nüfus tabelası bu yasa tasarını uyarınca, şehir merkezi nüfusu yerine ilçe genelinin nüfusuyla birlikte değiştirildi. Böylece Devrek şehir merkezinin nüfusu birden iki kat artmış gibi oldu.

Yasemin ALTUN- ÖZEL-

   AKP Hükümeti’nin büyükşehir uygulaması dışında kalan tüm illerin ‘bütünşehir’ olmasını içeren yasa tasarısını askıya almasına rağmen, Karayolları Genel Müdürlüğü Devrek’in nüfus tabelasını “Bütünşehir” tabelasına göre yazdı.

     Yürürlüğe girmeyen “Bütünşehir” yasasına göre Devrek’in nüfusu ilçe genelinin nüfusu olarak şehir giriş tabelasına yazıldı. Böylece, Devrek Şehir Merkezinin nüfusu 27 bin 100 yazılması gerekinken köylerle birlikteki toplam nüfusu olan 57 bin 600 yazıldı.

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2019 yılında kamuoyuna açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sonuçlarının ardından, yerleşim yerlerinin yeni nüfusları kent girişlerindeki tabelalara yansımaya başladı. Daha önceki sayımlarda, ilçe merkezi girişlerinde sadece şehir merkezine ait nüfus yazılıyorken, yürürlüğe girmediği halde -yasa tasarısı olarak kalan ve askıya alınan- Karayolları Genel Müdürlüğü Devrek şehir girişi tabelasını değiştirerek yeni Bütünşehir Yasası uygulamasına göre ilçe geneli nüfusu yazdı. Daha önce ki tabelalarda 27.100 olarak yazılan Devrek nüfusu yeni tabelalarda, 57600 olarak değiştirildi.

    Bilindiği gibi AKP Hükümetin büyükşehir ve bütünşehir yasa tasarısı tepkiler üzerine askıya alınmıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü bu yasanın askıya alınmasına rağmen Devrek şehir kmerkezi nüfus tabelasını bu yasaya göre yazdı.

     Tabelanın yürürlükte olmayan ve askıya alınan ‘bütünşehir’ yasa tasarısına göre değiştirilmesine tepki gösteren vatandaşlar, “Yürürlükte olmayanh ve halkımız tarafından da benimsenmeyen, benimsenmediği giçin de askıya alınan ‘bütünşehir’ kapsamına göre şehir giriş nüfusumuz köylerle birlikte yazıldı. Yasa çıktı da bizi mi haberimiz olmadı. Çaycuma’da, Gökçebey’de tabelalar aynı kalırken Devrek’te böyle bir uylgulamaya geçilmesi bu yasanın çıkarılmasını meşrulaştırma yönündedir.”şeklinde tepkilerini gösterdi.

    Vatandaşlar, Devrek Belediyesine aylık olarak ödenen İller Bankası payının da merkez nüfusuna mı yoksa ilçe geneli nüfusuna göre mi ödeneceğini de merak ettiklerini, ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR