Advert
Advert
Advert

ÖZGÜRLÜKLERİ ELLERİNDEN ALINMAYA ÇALIŞILIYOR!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

ÖZGÜRLÜKLERİ ELLERİNDEN ALINMAYA ÇALIŞILIYOR!
Bu içerik 736 kez okundu.
Advert

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Savunma hakkının yargının ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken CHP’li Demirtaş; “Savunma hakkının engellenmesi ya da eksik bırakılması adaletin yerine getirilememesine neden olur. Savunma hakkının kullanılması aynı zamanda bağımsız yargı, toplumsal eşitlik, demokrasi, laik ve sosyal bir hukuk devletinin devamı için yaşamsal öneme sahiptir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti; “Avukat; savunma hakkının temsilcisi, yargının üç sacayağından biridir. Adaletin tecelli etmesinin temel unsurlardan biri olan bağımsız ve özgür icra edilen avukatlık mesleği, demokratik hukuk devletinin olmazsa olmasıdır. Bu nedenle de avukatların mesleklerini yaparken bağımsız ve özgür hareket edebilmeleri koşullarının sağlanması ve saygınlığını koruyacak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bir Fransız Avukat olan Molierac’ın “Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz, bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı” sözleri avukatların savunma görevini yerine getirirken bağımsızlık ve nesnellik ilkelerinden ödün vermediğini, özgürlüğü ve tarafsızlığı da her şeyin önünde tuttuğunu ortaya koymaktadır.

Ancak ülkemizde, son 20 yılda hukuk devleti ilkesi çok ciddi şekilde zedelenmiştir. Yargı sisteminin yapısal ve zihinsel sorunları derinleşmiş, siyasetin yargıya müdahaleleri nedeniyle yargı bağımsızlığı ortadan kalkmış, avukatların içinde bulunduğu ekonomik sorunlar görmezden gelinmiş, özgürlükleri ellerinden alınmaya çalışılmış, avukatlık mesleğinin itibar ve saygınlığını zedeleyecek ve avukatları kutuplaştıracak düzenlemeler Ak Parti tarafından dayatılmıştır. Tüm bunlar sonucunda ülkemizde hukuka güven sürekli düşmektedir. Dünya Adalet Projesi (WJP), 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'ne göre; ülkelerin hukukun üstünlüğüne bağlılıklarının ölçüldüğü raporda Türkiye, 140 ülke arasında 116'ncı, kendi bölgesinde ise en son sırada yer almıştır. Ak Parti İktidarları, yargının ve hukukun üstünlüğünü yok saymış, yargıyı siyasetin bir aparatı haline getirmiştir.

Ancak hukukun ayaklar altına alındığı bu yanlış düzen çok yakında sona erecektir. 15 Mayıs'tan itibaren de avukatlık mesleğinin bağımsız ve özgür bir şekilde yerine getirilmesi için gereken tüm adımları atacağız. Yargının kurucu unsuru olan avukatların sorunları çözülecek, avukatlık mesleği yeniden itibarını kazanacaktır.

Gelecek yıl hukukun ve adaletin yeniden egemen olduğu demokratik bir Türkiye’de, hukuk devletine yakışır biçimde Avukatlar Günü’nü hep birlikte kutlayacağız. Savunma hakkı gibi çok önemli bir hizmeti yerine getiren avukatlarımızın gereken saygınlığa erişmesi, herkesin adalete, hukuka ve bağımsız yargıya ihtiyacı olduğu bilincinin yaygınlaşması umudu ile Avukatlar Günü'nü kutlarım”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR