Advert
Advert
Advert

“HAVAMA, SUYUMA, TOPRAĞIMA, ORMANIMA DOKUNMA!”

 “HAVAMA, SUYUMA, TOPRAĞIMA, ORMANIMA DOKUNMA!”
Bu içerik 3881 kez okundu.
Advert

 

   Devrek’in Adatepe köyü son günlerde altın ve bakır madeni ile gündemde.

   Devrek Doğa Yürüyüşü Grubu orman alanlarının maden sahasına dönüşmesi ve ekosistemi tehdit ettiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

   Türkiye'de ormanlar, Anayasa'nın 169. maddesi ile korunuyor. Bu maddede özetle "...ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez...” deniliyor. Öte yandan 2004 yılında yürürlüğe giren 5177 sayılı Maden Yasası, orman alanlarında madencilik faaliyetini hızlandırdı. Özellikle son yıllarda on binlerce hektar orman madenlere teslim oldu. Ormanlarımız uluslararası sermayenin kontrolüne geçmeye başladı. Maden sahalarının genişlemesi ile birlikte ormansızlaşma artıyor. Ekim 2017'de yapılan yasa değişikliğiyle de su havzaları koruma alanları daraltıldı. Daha önce 5 km yakına kadar madencilik yapılabilirken bu mesafe 1 km'ye çekildi. Kanadalı Centerra Gold isimli şirket de Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde altın aramak için sondaj çalışmalarına başladı. Adatepe Köyü’nde maden arama (altın,bakır…)  ihalesi önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak.

   Devrek/Adatepe, Alaplı/Gümeli ormanları altın ve bakır madeni kuşatması altında olduğunu belirten Doğa Yürüyüşü Grubu adına açıklama yapan Faik Mekik: “Doğamız talan ediliyor, madenlerimiz peşkeş çekiliyor. 2012-2018 yılları arasında 65 bin hektardan fazla orman alanı madencilik faaliyetine açıldı. Halen ülkemizde 25'in üzerinde yabancı şirket maden çıkarıyor. Bu memleket bizim. Ormanımıza, havamıza, hayvan dostlarımıza zarar veremezsiniz. Bizi zehirleyemezsiniz”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR