Advert
Advert
Advert

DEVREK'TE MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI

19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak belirlenmesinin ardından Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar günü ilçe protokolünün katılımıyla kutlandı.

DEVREK'TE MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI
Bu içerik 501 kez okundu.
Advert

 

 -Sercan KAPUSUZ-

19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak belirlenmesinin ardından Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar günü ilçe protokolünün katılımıyla kutlandı.

 Muhtarlar günün kutlama programı Devrek Kaymakamlık önünde Devrekli Muhtarlar Derneği Başkanı Raşit Budak tarafından çelenk sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden kutlama programında İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Necla Esen Ak’ın Gününün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Ak yaptığı konuşmasında;

 “Muhtarlık Müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut'un fermanı Osmanlı arşivinde belirtilmiştir. 19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile “Muhtarlar Günü” olarak kutlanmasına verilmişti. Dolayısıyla bu yıl Muhtarlar Günü’nün yedinci yılını kutluyoruz.

   Bu günün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize,  Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımız sunuyoruz.

 Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri sorumluluklar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy mahalle yönetimleridir.

   Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel- geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren ihtiyar anlamı da taşımaktadır.

  Muhtarlık müessesi 1829’dan günümüze 191 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü üstenen muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli yerel yönetim birimidir.

 Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu kısmen çözülmüştür. Hizmet edebilirlik edebilirlik durumları da 10 maddelik taslak halinde belirtilmiştir.

  Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmemektedir. O halde köy ve mahalle muhtarları kanunu yeniden tanımlanmalıdır. Büyükşehirlerle ilgili mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi gündemdeki yerini almıştır.

  Mahalle muhtarları kendi mahalleleriyle ilgili belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonlarında (Imar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plan ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor) gibi konuların görüşüldüğü, Meclis toplantılarında, mahallelerine ilişkin görüş ve düşüncelerini iletebilmeleri sağlanmalı. Belediyelerin mahalleleri ilgilendiren konularda mahalle yönetimini muhatap alma zorunluluğu yasal hale getirilemeli.

 -5393 sayılı belediye kanununun 9.maddesinin f bendinin değiştirilerek muğlak ifadelerin yerine daha net ve bağlayıcı ifadeler kullanılmalıdır.

-5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununda degişiklik yapılarak (adres kayıt) sistemi yeniden düzenlenmelidir.

-Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılmaları sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında  da oy kullanma hakkı olmalıdır.

-Köy ve mahalle kanunu yenilenmelidir. Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşmaları için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır. Muhtarlık seçmene göre 24 saat kapısı çalınabilen, her  çeşit sorunun iletilebildiği, çözüm yeri olarak görülmekte ise de bize göre dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan en önmli işlevi, genel ve yerel idare arasında iş yükünü azaltan bir köprü, vatandaşal devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı bir kurum olarak sistemdeki yerini almış olmasıdır.

  Köy ve mahalle kanunlarında çeşiti değişiklikleryapılarak yeniden güncelenmesi karar altına alınmıştır. ayrıca bundan sonra mahalle ve köy muhtarlarının adaylık müracaatında bulunarak seçime girmeleri konusunda yüksek seçim kurulunun görüşü alınmış taslak alınıp komisyona sunulmuştur.

  Yukarıda belirttiğim sorunlarımızın çözülmesiyle ilgili İç İşleri Bakanımız, Muhtarlar Daire Başkanımız, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan ve Yardımcıları ile Birlikte Yaptıkları çalışma tamamlanmıştır.

  Bu duygu ve düşüncelerle bu müessese de görev yapmış arkadaşlarımızı sevgiyle bugün aramızda olmayan ebediyete göç etmiş muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyortüm muhtarlarımızın  19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor görevlerinde başarılar diliyorum." dedi

  Kutlama programına, Devrek Kaymakamı Ümit Altay başta olmak üzere Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Devrekli Muhtarlar Derneği Başkanı Raşit Budak, İl Genel Meclis Üyeleri, daire müdürleri, mahalle ve köy muhtarları,  siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

  Cumhuriyet alanı'nda yaplan tören sonrası Devrek Öğretmenevi'nde muhtarlara kahvaltı ikramında bulunuldu .

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ