Advert
Advert
Advert

KADIN GİRİŞİMCİLER EKONOMİNİN LOKOMOTİFİDİR

Devrek'te "Kentsel Kalkınmada Kadın İstihdamı"nın önemi konuşuldu

 KADIN GİRİŞİMCİLER EKONOMİNİN LOKOMOTİFİDİR
Bu içerik 619 kez okundu.
Advert

   -Sercan KAPUSUZ-

     Devrek'te "Kentsel Kalkınmada Kadın İstihdamı"nın önemi konuşuldu

    Devrek Belediyesi, Devrek Kent Konseyi, DMYO işbirliği ile düzenlenen söyleşide Filyos Vadisi Projesi Örneği üzerinden "Kentsel Kalkınmada Kadın İstihdamı"nın önemi konuşuldu.

   Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksek Okulu Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik bölümü öğrencilerinin Sosyal Sorumluluk projesi dersi kapsamında rehber öğretmenleri Öğr. Gör. Dr. Seda Tapdık koordinatörlüğünde hazırladıkları ‘Kentsel Kalkınmada Kadın Girişimciliğinin Önemi’ konulu ve Öğr. Gör. Dr. Seda Tapdık ve Devrekli kadın girişimci Saniye Uysal'ın konuşmacı olarak katıldığı Devrek Belediye Nikah Salonu'nda yapılan söyleşiye Devrek Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Mesut Özmekik, CHP Devrek İlçe Başkanı Yaşar Bükrü, Devrek Kent Konseyi Başkanı Faik Mekik, Devrek Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Naciye Külah ve vatandaşlar katılım sağladı.

     HİÇ BİR KADIN AİLE SORUMLULUKLARI NEDENİYLE İŞ YAŞAMINDAN KOPMAMALI

  Filyos Vadisi Projesinin gelecek süreçteki kadın istihdamı, boyutları ve kentsel kalkınma üzerine etkilerinin ele alındığı söyleşide yaptığı açılış konuşmasnda  hayatın her alanında kadın-erkeğin el ele yürümeden Türkiye’ nin çağdaş, demokrat, yaşanabilir bir ülke olmasının  çok da mümkün görülmeyeceğini belirten  Devrek Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Naciye Külah;

  "Kadın, erkek dünyaya gelmiş her birey insanlığını yaşamak, yaşatmak için hayata tutunarak sosyal varlık olarak yaşamını sürdürür. İnsanlığın gelişmesi aile içinden başlayarak sosyal paylaşımların, paydaşlığın artması, güçlendirilmesi ile mümkün olmuştur. Ne var ki toplumda kadın, aile içi sorumlulukları, erkeğe göre fiziki gücünün farklı olması gibi nedenlere bağlı olarak dezavantajlı konumda kalmıştır. Asırlardır ekonomik ve sosyal hayatın içinde gereği gibi yer alamamıştır. Toplumun yarısı kadın olduğu halde ilerlemiş toplumlara göre, hayatın her alanında yeterince yer alamaması sonucunda , refah toplumuna erişmekte ne kadar yavaş kalındığı dünyadaki örneklerinden görülebilmektedir.

     Hayatın her alanında kadın-erkek el ele yürümeden Türkiye’ nin çağdaş, demokrat, yaşanabilir bir ülke olması çok da mümkün görülmemektedir.

     Hiç bir kadın aile sorumlulukları nedeniyle iş yaşamından kopmamalı, girişimciliği teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal hayattaki isdihdamından vazgeçilmemeli, kadın-erkek dayanışması ile toplumsal cinsiyet eşitliği, her alanda fırsat eşitliği sağlanabilmelidir.

    Kentlerin ve toplumun gelişmesinde, ihtiyaçların karşılanmasında kadının üretkenliğine, kadın hassasiyetine, kadın detaycılığına, kadın bereketine günümüzde  her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır.

     Konumuz üzerine konuşmacılarımız gereğince söyleşide bulunacaklarından sözlerimi fazla uzatmak istemiyor, beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, tekrar hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum." dedi.

   KADIN GİRİŞİMCİLER EKONOMİK BÜYÜMENİN VE KALKINMANIN LOKOMOTİFİ KONUMUNDALAR

    Külah'ın yapmış olduğu açılış konuşmasının ardından konuşan Kent Konseyi Başkanı Faik Mekik;

   "Sevgiden, baristan, toplumsal v eşitlikten yana, cinsiyet ekonomik ayrımcılığının olmadığı bir dünya özlemiyle sizleri selamliyorum Hosgeliniz.

   Kentsel kalkınmada kadın girişimciliğin önemi yadsınamaz. Kadın girişimciler ekonomik büyümenin ve kalkınmanın lokomotifi konumundalar. Bu lokomotifin çektiği vagonları, ortirdiğimiz oranda, ekonomik bağımsızlığına kavuşan kadınlar; toplumsal yaşamın diğer alanlarında da kazanimlar elde etmiş olurlar.

 Kadin girişimciler, ticari süreç içinde önlerine çıkacak, her türlü güçlükleri aşmak, ve tüm sorunları çözmeye yönelik, donanıma sahip olmaları için, gereken destek sağlanmalı...

 İlçemizde bilgi, beceri ve yeteneklerinden yeterince yararlana madığımız kadınlarımızı bir araya getirdiğimizde Devrek ekonomisi ivme kazanacaktır.

 Kadın girişimciliğin teşfik edilmesi başarılı kadın girişimci sayısının artması dileğimle"dedi.

   FİLYOS'TA GİRİŞİMCİLİK OLABİLİR Mİ OLABİLİR NEDEN OLMASIN

  DMYO Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik bölümü öğrencilerinin hazırladığı sunum öncesi kısa bir konuşma yapan Öğr. Gör. Dr. Seda Tapdık;

  "Öğrencilerimiz bu sunum için çok iyi hazırlandı. Bende onlara destek olmak adına buraya çıktım. öncelikle sizlere öğrencilerimizin hazırlamış olduğu projeden bahsetmek isiyorum. Üniversitemiz her yıl bir tema belirliyor. Bu seneki temamız ise 'Gelecek Filyos'ta Şekillenir' oldu.

  Ben varım diye kadın girişimcilik konusunu ben seçmedim hatta bir kaç konu önerdim. Öğrencilerimiz bu konuyu tercih etti. Bu proje kapsamında Filyos'a giderek kadın girişimcilerle görüştük. Öğrencilerimiz hazırlaığı sunumla o görüşmelerin sonuçlarını ve yerel kalkınmada kadın girişimcilerin öneminden bahsedecekler.

   Filyos ile ilgili bir toplantıya katıldım. Yapılan toplantıda istihdama yönelik ciddi bir potansiyelden bahseldi ve girişimciliğe yönelik atılımların altı çizildi. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz proje ile belki girşimciliğin önün açıcak bir fikir olur. Filyos'ta girişimcilik olabilir mi olabilir neden olmasın. Söylendiği kadar yüksek bir potonsiyele sahipse olabilir. Sözü öğrencilerime bırakmadan önce her zaman yanımızda olan Devrek Kent Konseyi ve Devrek Belediyesine teşekkür ediyorum."   

   Tapdık'ın konuşmsının ardından öğrenciler proje kapasamında hazırladıkları sunumu gerçekleştirdi. Katılımcılardan olan kadın girişimci Saniye Uysal sahneye davet edilerek deneyimlerini de paylaştı.

   Gelen soruların cevaplanması ve fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ