Advert
Advert
Advert

HUBUBATA KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR

HUBUBATA KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR
Bu içerik 374 kez okundu.
Advert

Zonguldak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik personelleri tarafından hububatta verim kaybına sebep olan Pas Hastalığı, Kök Çürüklüğü ve Yaprak Lekesi Hastalığına karşı gerek çiftçilerin bilgilendirilmesi gerekse arazi kontrolleri bazında çalışmalar aralıksız olarak devam etmektedir.

Özellikle yağışlı giden bahar aylarında; tarlada sık ekim, aşırı sulama, azotlu gübrenin fazla atılması ve taban suyunun yüksek olması gibi sebeplerden dolayı hububat alanlarında mantari hastalıklar olarak adlandırılan olumsuzlukların (pas hastalıkları, kök çürüklüğü ve yaprak lekesi hastalığı (Septoria) riski arttığından ekim alanlarının sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir.

Konu hakkında konuşan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan Bulut:“ Özellikle son günlerde İlimiz genelinde havaların yağışlı ve sıcak geçmesi nedeniyle bu risk artmış olup, Pas hastalıkları ve Yaprak lekesi hastalığı hastalıklarında ilaçlamaya karar verirken bayrak yaprağın korunması esas alınmalı; hastalık belirtileri alt yapraklarda görülse bile ilaçlama için acele edilmemeli yağış, nem ve hava şartları ile hastalığın gelişimi izlenmelidir. Hasattan 30 gün önce ilaçlamalara son verilmelidir. Teknik bilgi almak isteyen çiftçilerimiz il ve ilçe müdürlüklerimize her zaman başvuru yapabilirler.” dedi.

Yine konu hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü  Cemalettin Çataklı: ''Çiftçilerimize ekim alanlarını sık sık kontrol etmelerini tavsiye ediyorum. İlimiz genelinde devam eden hava durumları hububat ekim alanlarında hastalığın şekillenmesi için elverişli ortamları oluşturmaktadır. Çiftçilerimiz teknik bilgi ve kullanılacak ilaçlar hakkında her zaman il ve ilçe müdürlüklerimize başvurabilirler.” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR