Advert
Advert
Advert

KADINLAR, ‘KADIN VE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ PANELİ’NDE BULUŞTU

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Devrek’te çeşitli etkinliklerle kutlandı.

KADINLAR, ‘KADIN VE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ PANELİ’NDE BULUŞTU
Bu içerik 3114 kez okundu.
Advert

 

 -Şaban Bulut-

     

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Devrek’te çeşitli etkinliklerle kutlandı.

      Devrek Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü (DMYO), Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (TSO) ve Bölge Haber Gazetesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikler çerçevesinde “Devrimlerin Işığında Kadın ve Kadın Özgürlüğü” panel TSO Konferans Salonunda yapıldı.

     Paneli, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi 2.Başkanı, şair-yazar Halil İbrahim Özcan yönetti. Şair-yazarlar; Gülsüm Cengiz, Döndü Açıkgöz ve Nalan Çelik de konuşmacı olarak katıldı.

     Panelin açılışında konuşan Halil İbrahim Özcan, bir çok dünya ülkesinden önce Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verildiğini hatırlatarak, “Bu kadınlarımız için bir devrimdir” dedi.

     Özcan şunları söyledi; “Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımıza 5 Aralık 1934’de bir çok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı vererek, kadınlarımız için büyük bir devrim yapmıştır. Aradan geçen bunca yılda kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetme mekanizmalarında önlerine, iktidarlarca konulan engeller kadının siyasal ve sosyal yaşama katılma konusunda erkeklere oranla çok daha geride kalmasına yol açmıştır. Kadınlarımız gelinen gelinen noktada Anayasa ve yasalarda var olan haklarını hayata geçirmek için daha iyi örgütlenmelidir. Buda dayanışma, özveri, güç ve  emeklerini birleştirerek olur. Kadınlarımızı engelleyen ayrımcı unsurların ortadan kaldırılması, kadın ortak mücadelesi ile olacaktır. Biz inanıyorum ki, kadınlar birlik olursa dünya yerinden oynar. Birlik olacağımızı ümit ederek tüm emekçi kadınları özgür, eşit bir dünya diliyorum.”

      Panelde konuşan bir diğer konuşmacı da şair-yazar Gülsüm Cengiz’di. Gülsüm Cengiz; Kadınların özgürleşme mücadelesi Cumhuriyet öncesinden başladığını hatırlatarak; “Kadınların özgürleşme mücadelesine şairler de şiirleriyle tanıklık etti. Cumhuriyet sonrasında yasalarla tanınan hakların eğitim, iş yaşamı, siyaset açısından yolunu açmıştır. Köy Enstitülerinde yetişen aydınlar toplumu yazarak, çizerek, aydınlatmışlardır. Günümüzde kadınlar ve kız çocukları üzerindeki şiddet ve istismara karşı örgütlü mücadele gerekiyor.”dedi. Cengiz konuşmasında ayrıca ülkemiz şairlerinin şiirlerinden de örnekler sundu.

     Şair-Yazar Döndü Açıkgöz de konuşmasında, Cumhuriyet devrimleri, kadınlara verilen toplumsal ve kamuda çalışma haklarıyla bir anlamda taçlandırılmış olduğunu, söyledi.

      Kadına şiddet 2018 yılında da maalesef artarak devam ettiğini ifade eden Döndü Açıkgöz, “Ocak ayında 28, Şubat ayında ise 47 kadın öldürüldü” diye konuştu. Kadınlar Günü'nün anlamından her geçen gün uzaklaştığına dikkat çeken Açıkgöz, “Bizleri ise bu hafta bol indirimli günler, çiçekler, danslar ve samimiyetsiz bir kadınlar günü bekliyor” dedi. Açıkgöz konuşmasının ikinci bölümünde ise çocuk istismarı üzerinde durdu.

     Şair-Yazar Nalan Çelik de konuşmasında, Walther Kiaulehn “Demir Melekler” adlı kitabında ilk proterlerin 5 yaşındaki çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olduğunu vurgulayarak başladı.

     Çelik, “5 yaşındaki çocuklar, kadınlar ve yaşlılar, fabrika kuramının onları bir arada 16 saat çalıştırdığı eğirme evleriyle başladığını söyler. 1714’lü yıllarda ortaçağ tüccarları proleteryanın başlangıcı kadınları sömürüyordu. Modern çağda da sömürü katlanarak devam ediyor ve biz kadınlar da katlanarak mücadele ediyoruz, etmeyi de sürdüreceğiz. Kadınların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi, sağlıklarının korunması ve bunun yanı sıra kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılması, iş gücü piyasasında yerlerini almaları ve toplumun her kademesinde aktif rol alabilmeleri için mücadelemizi sürdürmek zorundayız.”dedi.

     Panele, Devrek TSO Genel Sekreteri Cihat yaban, Devrek MYO Müdür Yardımcısı Şule Kıycı, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Mustafa Uzundal, Şair-Yazarlar İbrahim Tığ, Gökhan Taner Günsan, Tülin Dursun İşleker, CHP Devrek Kadın Kolları Başkanı Emine Kara, Devrek TSO Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Dilek Çelebi ve çok sayıda davetli katıldı.

   Panel sonrasında bir konuşma yapan TSO Genel Sekreteri Cihat Yaban, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etti. Konuk yazarlara Devrek Bastonu ve birer plaket hediye edildi.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR