Advert
Advert
Advert

HALİDE YEŞİLBAŞ’I SON YOLCULUĞUNA UĞURLADIK

Onu çok özleyeceğiz...

HALİDE YEŞİLBAŞ’I SON YOLCULUĞUNA UĞURLADIK
Bu içerik 4186 kez okundu.
Advert

 

   Yeter KÖMEÇÇİ-

   Adını, Milli Mücadele kahramanı Halide Edip’ten alan ve Devrek Huzurevi’nde yaşayan 96 yaşındaki Halide Yeşilbaş yaşamını yitirdi.

    Halide Yeşilbaş’a bu ismi koyan amcası Ahmet Rıfkı Yeşilbaş, 1918 yılında Dârülfünun Edebiyat Fakültesi’nde hocalık yapan yazar ve Milli Mücadele kahramanı (Onbaşı Halide Çavuş) Halide Edip Adıvar’ın öğrencisi oldu.

    Daha sonra 1923 yılında dünyaya gelen yeğeni Halide Yeşilbaş’a, hocası Halide Edip Adıvar’ın adını koydu.

    Cumhuriyetimizin Devrek’teki modern kadınlarından biri olan Halide Yeşilbaş iki evlilik yapmış ve son yıllarını da Devrek Huzurevi’nde geçiriyordu.

   15 gün önce Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tığ ile İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Necla Esen Ak kendisini huzurevinde ziyaret ederek samimi bir görüşme yapmıştı. Halide Edip Adıvar’ı çok sevdiğini ve yaşamı boyunca onu örnek aldığını ifade eden Halide Yeşilbaş, “Kurtuluş Savaşımızın milli kahramanı olan Halide Edip Adıvar’ı çok seviyorum, adımı da Halide hanımın öğrencisi olan amcam koymuş. O güzel insanın adına taşımaktan son derece mutluyum, yaşamım boyunca onu kendime örnek aldım. tüm kadınlarımız da onu örnek alsın istiyorum. Kurtuluş Savaşı kadınıyla erkeğiyle tüm bir milletin varoluş mücadelesiydi. Kurtuluşun kadın kahramanları Kara Fatma, Şerife Bacı, Halide Edip, Çete Ayşe, Halime Çavuş, Tayyar Rahmiye, Makbule’yi unutmak mümkün mü?, hepsini saygıyla, şükranla anıyorum.” diye konuşmuştu.

     Aynı zamanda 1909-1933 yılları arasında 24 yıl Devrek Belediye Başkanlığı görevini yapan Yeşilbaş Hacı Osman Efendi (Devrek’in 3. Belediye Başkanı)’nin de torunu olan Halide Yeşilbaş’ın cenazesi Ulucamiinde kılınanan öğle namazı sonrasında şehir mezarlığında toprağa verildi. Yeşilbaş’ın cenaze töreninde Devrekli kadınlar da yer aldı.

   

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR