Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

MADENCİ KARARLI! TTK’Yİ KAPATTIRMAYACAĞIZ…

Genel Maden-İş Yönetimi, Karadon’da madenciyi bilgilendirdi “58. Madde tasarıdan geri çekilmelidir”

MADENCİ KARARLI! TTK’Yİ KAPATTIRMAYACAĞIZ…
Bu içerik 1814 kez okundu.
Advert

    Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetimi, Torba Yasa Tasarısı’nın 58. Maddesinin içeriği, getireceği riskler ve sakıncaları üretim bölgelerinde maden işçilerine anlatıyor.

   GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ile Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, GMİS’e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Merkez Servisleri, Amasra Şubelerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri; Üzülmez Müessesesi, Kozlu Müessesesi, Amasra Müessesesi ve Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nin ardından 31 Ekim 2017 tarihinde TTK Karadon Müessesesi Kilimli İşletmesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek bilgi verdiler. Genel Başkan Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ile Genel Mali Sekreter Adnan Tıska maden işçilerine hitaben birer konuşma yaptı. Konuşmalar sırasında madenciler; “Madenler bizimdir bizim kalacak”, “TTK’ya uzanan eller kırılsın”, “Madenci feneri sönmeyecek”, “İşte madenci işte sendika” sloganlarını attılar.

Tıska: Özel sektör, verilen maden sahalarını işletemedi

İlk konuşmayı GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska yaptı. Karadon’da 2010 yılında taşeron şirkette çalışan 30 madencinin cenazesini çıkardıklarını belirterek, özel sektörün diğer sahalarda da başarılı olamadığına dikkat çekti ve “Halen daha bu madenleri özel sektöre vermenin hesabını yapıyorlar” dedi. Tıska şöyle konuştu; “Değerli arkadaşlarım öncelikle sizlere torba yasa tasarısının 58. Maddesiyle ilgili bilgi vereceğim. 10 gün önce bir torba yasa tasarısı düzenlendi. Bu torba yasada TTK ve TKİ ile ilgili 58. Madde ile, Kuruma TTK’nın bütün olan ruhsatlarının bölünebilmesi yetkisi veriliyor. Bu ne demektir ileride, önümüzdeki günlerde TTK’nın sahalarının özel sektöre verilebilmesinin önünün açılması demektir. Buna gerekçe olarak, elimizde bulunan atıl durumdaki sahaların verilmesi için bunu yapıyoruz deseler de bu bizim için tehdit oluşturuyor. Biz Sendika olarak bu duyumu alır almaz, Sayın Genel Başkan Yardımcımız İsa Mutlu ile beraber Plan ve Bütçe Komisyonu’na gittik. Arkadaşımız orada güzel bir konuşma yaptı. Riskleri anlatmamıza rağmen iktidar partisinin oy çokluğuyla komisyondan geçti. Fakat önümüzdeki günlerde, komisyondan geçen bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oylaması olacak. Biz bu maddenin Meclis’te kabul edilmemesi, tasarıdan çıkarılması için 1 haftadır mücadele ediyoruz ve tüm bölgelerimizdeki arkadaşlarımıza bilgi veriyoruz. Temsilciler Kurulumuzu topladık, STK'larla toplantı yaptık. Önümüzdeki günlerde kitlesel bir basın açıklaması yapacağız. Sizleri oraya eksiksiz olarak bekliyorum. Bu yasanın bizlere getireceği tehlikeler var. Biz burada özel sektörün ne demek olduğunu gördük. Biz bu ocaktan taşeron şirkette çalışan 30 arkadaşımızın cenazesini çıkarttık. Biz diyoruz ki madenlerin devlet eliyle işletilmesi lazım. Çünkü daha önce özel sektöre verilen sahaları özel sektör işletemedi. Üzülmez’de Soma A.Ş. bir sahayı ihale ile aldı. “2 bin işçi istihdam edeceğim, 5 milyon ton kömür üreteceğim” dedi, 1 ton kömür bile çıkarmadan bıraktı gitti. Eren Enerji, “Ben burada santral kuracağım. Gelik Dikkanat’ı bana verin, ben buradan kömür çıkartıp santralde kullanacağım” dedi. Santrali yaptı, Gelik Dikkanat’tan 1 ton kömür çıkartmadan orayı teslim etti. Keza Amasra’da Hema A.Ş., 13 yıldan beri orada 1 ton kömür bile çıkartmadı. Halen daha bu madenleri özel sektöre vermenin hesabını yapıyorlar. Ben buradan bir kez daha sesleniyorum bu kurumun bir tek çakıl taşını dahi özelleştirmeye kalkarlarsa onların uzattığı elleri kırmasını biliriz”.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
  19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU