Advert
Advert
Advert

DEVREK SAHİPSİZ BIRAKILDI

İşadamları, sanayiciler dert ve sıkıntılarını anlatacak, çözüm getirecek bir kurum ya da kişi bulamadıklarından yakınırken, milletvekillerinin de bir çok sorunun çözülmesinde yetersiz kaldıkları ifade ediliyor.

DEVREK SAHİPSİZ BIRAKILDI
Bu içerik 7175 kez okundu.
Advert

 

    Yeter KÖMEÇCİ-

    Zonguldak-Ankara asfaltının Devrek şehir çıkışı Bölge Trafik mevkiindeki bölümünün yıllardır tamamlanmaması sürücüleri ve vatandaşlarımızı çileden çıkarıyor.

    Yıllardır bölünmüş yol ve bir bölümünün de trafiğe kapalı olarak hizmet verilmeye çalışılan bu yoldan Ankara yönüne gidecek araçlara Devrek Çayı kenarından yol verilmesi de ayrı bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Eğerci yol ayrımındaki köprünün gidiş ve geliş yönünde trafiğe kapalı olması nedeniyle araç sürücüleri köprünün sağ ve solundaki tali yolu kullanıyor. Sağ taraftaki tali yolun Devrek Çayı Kenarında olması ve yolda korkulukların bulmaması da tehlikeye davetiye çıkarıyor.

ESÜRÜK VE KARASU MEVKİİNE KORKULUK ŞART

    Esürük bölgesindeki gidiş yolunun kenarına da yıllardır ‘korkuluk’ konulmaması da tehlikenin bir başka boyutu. Bu yolda korkulukların olmaması nedeniyle sık sık kazalar yaşanıyor. Defalarca bu yolun tehlike arzettiğini yazmamıza rağmen yetkililer bu duyurumuza kulaklarını tıkadı.

    Devrek’te elektrik kesintilerinin fazla yaşanması ve düşük voltajla gelen elektiriklerin de fabrika, ev ve iş yerlerindeki elektronik araçların bozulmasına neden olurken, işadamları da fabrikalarının bu olumsuzluktan çok fazla etkilendiklerini ifade ediyorlar.

    DEVREK’E KALICI KAYMAKAM LAZIM

    Devrek’in sorunlarını ve sıkıntılarını yerinden çözebilecek kalıcı kaymakam lazım. Geçici olarak gelen kaymakamlar soruna el attıklarında iş bitmeden görevlerinin bitmesi de Devrek’in sahipsizliğini ortaya koyuyor. İşadamları, sanayiciler dert ve sıkıntılarını anlatacak, çözüm getirecek bir kurum ya da kişi bulamadıklarından yakınırken, milletvekillerinin de bir çok sorunun çözülmesinde yetersiz kaldıkları ifade ediliyor.

YÖRE HALKININ BEKLENTİSİ SUYA DÜŞTÜ

     Devrek ilçesinin Bolu-Mengen sınırına yakın köylerinde oturan vatandaşların yaşadığı "adli sınır" beklentisi, İçişleri Bakanlığı'nın değişiklik yapılmasını gerektirecek bir neden bulunmadığı yönündeki 26 Mayıs 2007 tarihli yazısıyla suya düştü. 12 yıldır çalmadık kapı bırakmadıklarını belirten yöre halkı, seçimleri boykot etme kararı aldı. Dorukhan tüneli mevkiinde yaşanan sınır sorununa İçişleri Bakanlığı "Bölgede herhangi bir sınır anlaşmazlığı olmadığı, il sınırında değişiklik yapmayı gerektirecek bir neden bulunmadığı belirtildiğinden işlem tesis edilememiştir" şeklinde rapor gönderdi. Adli ve idari bakımdan Karabük iline bağlanan bu bölgede yaşanan sınır itilafı çözüm beklerken, İçişleri Bakanlığı'nın almış olduğu karar bölgede yaşayan vatandaşları şok etti. Zonguldak Valiliği'nin İçişleri Bakanlığı'na yapmış olduğu, il sınırlarının yeniden tespit edilmesi müracaatına Bolu ve Karabük Valilikleri, "Sınır konusunda Zonguldak ile itilafımız yoktur" demeleri üzerine bakanlık olayı çözüme kavuşturamadı.

KARABÜK, BİR PROTOKOLLE DORUKHAN MEVKİİNİ BOLU’YA DEVRETTİ

     22.10.2011 tarihinde Karabük Valiliği ile Bolu Valiliği arasında imzalanan bir protokolle, daha önce Karabük’ün Yenice ilçesi sınırlarında kalan ve idari olarak Devrek’e bağlı olan 4 bin 800 hektarlık ormanlık alan Zonguldak Valiliği Devrek dışı bırakılarak Bolu Valiliğine devredildi.

     Oysa 06.03.2008 tarihinde Zonguldak ve Karabük illerinde oluşturulan heyetçe, 1995 yılında Karabük ilinde bırakılan 4 bin 800 hektarlık ormanlık alanın Devrek sınırlarına bırakılması için bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

BOLU İL SINIRI TABELASI DİKİLDİ

     Karabük Valiliği ile Bolu Valiliği arasında imzalanan bir protokol gereği, Dorukhan Tüneli ile Devrek yönü arasında kalan 12 km. karayolunun Sandalkaya mevkiindeki yere Bolu İl Sınırı tabelası dikildi.

DEVREK HEP KAYBETTİ

     AKP iktidara gelir gelmez, AKP Bolu milletvekillerinin baskıları sonucunda; İdari olarak Zonguldak’a, coğrafi olarak Bolu’ya bağlı olan Yedi Göller Milli Parkı tamamen Bolu’ya bağlandı. Bununla da kalınmadı Dirgine Orman İşletme Müdürlüğümüze bağlı olan Köprübaşı Şefliği de coğrafi olarak Bolu’ya bağlandı.

     Öte yandan, Düzce il sınırı Aşağı (Aksu) Yaylası’ndan 20 km. daha Devrek sınırından içeri geldi. Alparslan Köyü’nün yarısı Yenice sınırlarına dahil edildi.

ULUPINAR, SINIR SORUNUNUN ÇÖZÜLDÜĞÜNÜ BELİRTMİŞTİ

      Dönemin Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, yaptıkları bir protokolle “Devrek-Karabük sınır sorunu 13 yıl sonra çözüme kavuştu” müjdesini veriyordu. Başkan Ulupınar’ın 28 Mart 2008 tarihinde yaptığı açıklama aynen şöyleydi: “Bilindiği gibi Devrek Karabük il sınırı daha önce Karabük iline dahil edildiği için burada meydana gelen kaza ve benzeri olaylarda Karabük iline bağlı Jandarma ve adli ekipler müdahale edebiliyordu. Örneğin, Dorukan Mevkii'nde meydana gelen bir trafik kazasına Yenice İlçesinden Jandarma ve Savcı gelmekte idi. Bu da oldukça zaman almaktaydı. Bu nedenle yaptığımız görüşmeler sonucunda bu sorun çözüme kavuşturuldu. Devrek-Karabük il sınırı tekrar Devrek'e bağlandı.”

     Oysa gerçek Başkan Ulupınar’ın “Devrek-Karabük il sınırı tekrar Devrek'e bağlandı.” Dediği gibi değildi. Devrek ile Dorukhan Tüneli arasında kalan alanda meydana gelebilecek kazalarda ya da başka olaylar için savcı ve hakimlerin Yenice’den değil, Devrek’ten olay yerine gitmesinin protokolüydü yapılan.

     Ne demişti Mehmet Akif: “Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR