Advert
Advert
Advert

DEMİRTAŞ, MADENCİLERE DESTEK VERDİ…

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk müessesinde kendilerini ocağa kilitleyen maden işçilerine destek vermek amacıyla kuruma geldi.

DEMİRTAŞ, MADENCİLERE DESTEK VERDİ…
Bu içerik 3767 kez okundu.
Advert

     Demirtaş burada yaptığı açıklamasında "Buradan Enerji Bakanı'na tekrar sesleniyorum. Zonguldaklıyı aç ve işsiz bırakacak davranışlardan kaçının. TTK'nın özelleştirilmesinden kaçının. Bakın Zonguldak'a bu şekilde bir dayatmaya girerseniz Zonguldaklının madencinin istemediği bir şeyi yapmaya çalışırsanız, dayatırsanız, Zonguldaklıyı cezalandırırsınız. Ve bunun bedeli de ağır olur. Zonguldaklı madenci buna müsaade etmez" dedi.

   Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının, 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddesine tepki vermek amacıyla kendilerini ocağa kilitleyen maden işçilerini ziyaret etti. Ziyareti sonrasında basına açıklama yapan Ünal Demirtaş, Enerji Bakanı Berat Albayrak'a seslenerek "Zonguldaklının madencinin istemediği bir şeyi yapmaya çalışırsanız, dayatırsanız, Zonguldaklıyı cezalandırırsınız. Ve bunun bedeli de ağır olur. Zonguldaklı madenci buna müsaade etmez" dedi.

   Demirtaş açıklamasında "Şu anda bu 51. madde ile ilgili hem madencimizin hem de Zonguldak'ımızın çok büyük bir tepkisi var. Neden tepki var. Çünkü madenci madenlerin özelleştirilmesini istemiyor. Özelleştirmenin ölüm olduğunu düşünüyor. Bakın bugüne kadar yapılan özelleştirme yasalarına baktığımızda rödovanslı sahalara baktığımızda işçilerin sürekli iş kazalarına maruz kaldığını ve öldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla madenci bir kere ölmek istemiyor arkadaşlar. İkincisi burada özelleştirme gerçekleşirse madenlerin kapatılacağını düşünüyor madenci. Neden madenlerin kapatılacağını düşünüyor? Kurumun şu anda 14 bin 500 norm kadrosu var. Ama sayı şu anda 7 bin 500 işçiye düşmüş durumda. Neredeyse yarı yarıya bir rakam söz konusu. Bu şekli ile üretimin devam etmesi mümkün değil. İşçi açıkları giderilmeden üretimin artması mümkün değil. Müessese müessese özelleştirileceği zaman her bir şirketi alan firmaya bir termik santral lisansı verilecek. Şu anda Zonguldak'ta üretim 1 milyon tonun altına düşmüş durumda. Zonguldak kömürü çok değerli bir kömürdür arkadaşlar. Adı üstünde Karaelmastır. Neden? Koklaşabilme özelliği ile ağır sanayinin ham maddesidir. Şu anda Türkiye'nin koklaşabilir kömür ihtiyacı 6 milyon tondur. Ama bizim Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun (TTK) ürettiği rakam 1 milyon tonun altına düşmüştür"

HATALI POLİTİKALAR ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ

    "Hatalı politikalar nedeni ile. Yani bizim şu anda TTK'nın ürettiği kömüre ihtiyacımız var. Peki bu açık nereden geliyor. Geçen sene bakın arkadaşlar 2016 yılında 37 milyon ton taş kömürü ithal etmişiz. Taş  kömürü açığını yurt dışından Avustralya'dan, Çin'den, Güney Amerika'dan, Kolombiya'dan yapmışız. Yani madene yapacağımız yatırımı yurt dışına yapmışız. Bu şekilde Türkiye'nin ayağa kalkması mümkün değildir. Bu bir milli servettir. Bakın şu anda toprağın altında 150 yıl yetecek kadar taş kömürü var. Burada görüyorsunuz bir çok madenci arkadaşımız var. Şu anda işsiz olan on binlerce işsiz Zonguldaklı arkadaşımız var. Çalışmaya hazır. Ama bu madenleri çıkartmıyoruz. Madenlerin özelleştirilmesi demek Zonguldaklının aç kalması dermek. Dolayısıyla ben burada madenci arkadaşlarımızı ben çok kararlı gördüm. Bu madde geri çekilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini düşünüyorum. Bizde Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün milletvekillerimizle Parlamento'da bu yasanın geçmemesi için her türlü direnişi  sergileyeceğiz"

BUNUN BEDELİ AĞIR OLUR

    "Buradan Enerji Bakanı'na tekrar sesleniyorum. Zonguldaklıyı aç ve işsiz bırakacak davranışlardan kaçının. TTK'nın özelleştirilmesinden kaçının. Bakın Zonguldak'a bu şekilde bir dayatmaya girerseniz Zonguldaklının madencinin istemediği bir şeyi yapmaya çalışırsanız, dayatırsanız, Zonguldaklıyı cezalandırırsınız. Ve bunun bedeli de ağır olur. Zonguldaklı madenci buna müsaade etmez"

EŞİTMEZ: "MADENCİ ZONGULDAK'A SAHİP ÇIKIYOR"

    Genel Maden iş Sendikası Armutçuk şube başkanı Ali Eşitmez ise konuşmasında madenci ailelerinin de eyleme destek vereceğini ve sahipsiz kalan Zonguldak'a madencinin sahip çıktığını kaydetti. Eşitmez konuşmasında "Aileler bizleri aramaya başladılar. Eşlerimiz eve gelmiyor. Kendilerini yer altına kilitlemişler. Bizlerde oraya gelmek istiyoruz dediler. Bizlerde buyurun gelin dedik. Bakın Zonguldak'ta herhangi ekstra bir iş sahası olsa burada KPSS'den giren arkadaşlarım var. Kimse yer altında çalışmak istemez. Bizim madenci arkadaşlarımız her işe geldiklerinde aileleri ile helalleşiyorlar. Belki de bir daha geri dönmeyeceklerini bile bile çıkıyorlar. Bu kuruma 90, 96 puanla iş başı yaptılar. Bu puanlarla birlikte çok güzel yerlere gidebilirlerdi. Ama burası bizim evimiz burası bizim ekmeğimiz. Bu ekmeğe hep birlikte sahip çıkacağız. Şu anda Zonguldak sahipsiz, ama madenciler Zonguldak'a sahip çıkıyor. Bunu herkes böyle bilsin. Madenci bu ateşi yaktı ve herkesi de bu ateşi alevlendirmeyi davet ediyoruz" dedi.

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR