Advert
Advert
Advert
                 MASAL İÇİNDE MASAL

MASAL İÇİNDE MASAL

Bu içerik 2138 kez okundu.

   Dünkü yazımda bir varmış Bir yokmuş demiştim ya; bu gün de tam tersini söyleyeceğim. Bir yokmuş, bir varmış diye!

   Bir yokmuş, bir varmış;

   Çok de evvel zaman olmayan bir devirde, rağmen gazeteler yayınlanırmış. Hürriyet,    Tercüman- ı Ahval, Takvim – i Vakayi, Ceride- i Havadis ve daha niceleri…

   Sonra Cumhuriyet ilan olmuş, gazetelerin sayısı hızla çoğalmış. Milliyet, Tercüman,        Sabah, Akşam, Vatan gibi bol köşe yazarlı gazeteler;

   Spor gazeteleri, magazin gazeteleri…

   Yandaş gazeteler, candaş gazeteler…

   Holdingli gazeteler…

   Matbaa bile bulamayan gazeteler…

   Büyük balık, küçük balığı yutar misali, holdingli gazeteler de küçük gazeteleri ham etmiş birer birer. Bir de iktidar sahipleri elbette. Yandaş olmayan gazetelere karşı her tür baskıyı uygular olmuşlar.

   Gün olmuş, darbeler yapılmış, gazeteler ve gazeteciler mağdur edilmiş.

   Gün olmuş, darbe olmadan da gazeteler ve gazeteciler mağdur edilmiş.

   Gazeteci, özgürse, basın özgürse, köşe yazarı özgürse, bilim insanları özgürse ilerler memleketler. Aydınlanma işte o zaman anlam kazanır. Kişisel çıkarlara dayalı gazeteciliğin ömrü, yandaş olduğu iktidarlar kadar olur. Bunun örnekleri de çokça görülmüştür.

   Atatürk, 1924 yılında basın özgürlüğü konusunda:

 

   “Basının tam ve geniş hürriyeti iyi kullanmasının, ne derecede nazik bir vaziyet olduğunu söylemeye lüzum görmem. Her türlü kanuni kayıtlardan evvel bir kalem sahibinin ilme, ihtiyaca ve kendi siyasi telakkilerine olduğu kadar vatandaşların hukukuna ve memleketin, her türlü hususi telakkilerin üstünde olan, yüksek menfaatlerine de dikkat ve hürmet etmek manevi zorunluluğu, asıl bu mecburiyettir ki umumi düzeni temin edebilir. Bununla beraber bu yolda yanılma ve kusur olsa bile; bu kusuru düzeltecek etken ve vasıta; basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir.” Dememiş miydi tanrı aşkına hı?

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL