Advert
Advert
Advert
MADDE BİR

MADDE BİR

Bu içerik 2035 kez okundu.

  Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin birinci maddesine göre, Anayasa'nın "Yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek. Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "Bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

   Peki, bağımsız ve tarafsız yargı nasıl olacak?

  Yargı kurulu, on beş kişiden oluşacak. Üyelerin yedisini Tek adam seçecek. Diğer üyelerden bazılarını meclis seçecek, bazıları da adalet bakanı tarafından üniversitelerden seçilecek. Dolayısı ile üyelerin tamamında bir tarafsızlık söz konusu değil. Tek adama ve onun meclisine ve hükümetine göz kırpan hâkim ve savcılardan bağımsız ve tarafsız olmaları beklenebilir mi?

   Düşünüyorum da şu Ergenekon davalarında, dosya hazırlayan savcılar ve dosyaları inceleyen hâkimler için iktidar ve cumhurbaşkanı KUMPAS demişlerdi. Davaların FETÖ tarafından sahte evraklar düzenlenerek Orduda ve medyada mağdurlar yaratmak üzerine kurulduğunu belirtmişlerdi.

   Mağdurlar, 17 -25 Aralık olaylarından sonra serbest kalmışlardı. Şimdilerde de FETÖ adıyla sayıları neredeyse yüz bini aşkın suçlananlarla, mesleklerinden atılanlarla belki de görülmemiş bir yargı olayıyla karşı karşıya. Başta cumhurbaşkanı olmak üzere birçok yetkili “At izi, it izine karıştı” diyerek bu davalarda da mağdurların olabileceği işaretini verdiler. Durum belirsiz. Tutuklanıp da henüz yargı karşısına çıkarılmayan on binlerce kişi var cezaevlerinde… Sonucu bekleyip göreceğiz bakalım.

   Madde bir, gerçekte yargıda bağımsız ve tarafsız olmayı değil, özellikle Tek Adamın istediği ölçülerde yargılanmayı getiren bir değişim olacak. Hal böyle olunca da eğer muktedirden yana değilseniz vay halinize…

 

 

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM