Advert
Advert
Advert
MADDE İKİ

MADDE İKİ

Bu içerik 1945 kez okundu.

   Teklifin ikinci maddesi milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyor.

   Milletvekili sayısının altı yüz olması millet yaşamında neyi değiştirecek?

   Hiçbir şeyi değiştirmeyecek elbette millet yaşamında. Ama değiştireceği bir şey var elbette:

   Beş yüz elli milletvekilinin olduğu şimdiki mecliste, başbakanın, bakanların, milletvekillerinin ve de elbette ki cumhurbaşkanının yüce divana sevk edilmesi için iki yüz yetmiş altı vekilin imzası yeterli iken, vekil sayısı altı yüz olunca suç işleyen Cumhurbaşkanının, bakanların yüce divana sevki için dört yüz vekilin imzası öngörülüyor. Bu da gösteriyor ki yeni anayasa referandumdan evet oyunu alırsa, ülkeyi idare eden TEK ADAM’ın, herhangi bir olumsuz durumda 400 vekilin imzasıyla yüce divana sevki imkânsız ötesi bir durum. Böyle bir yasanın millet yararına olduğunu düşünmek de abesle iştigal değil mi sizce?

 

                                               MADDE ÜÇ

 

   Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor. Dahası seçilenlerin vekilliği süresince askerliklerini de yapmış sayılması sağlanıyor.

   Zaten seçme hakkı daha önce on sekize indirilmişti. Bunda hiçbir olumsuzluk yok elbette. Elbette on sekiz yaşındaki gençlerimize seçilme hakkı da verilsin. Verilsin de birader, garibin garibanın, fakirin fukaranın çocuğunun vekil seçilme şansı var mı? Zaten paran yoksa bu memlekette ağzınla kuş tutsan vekil olamıyorsun. On sekiz yaşındaki çocuk için aileleri onca masrafı nasıl karşılayacak?

   Bu anayasa maddesi de parası olan ve iktidardan yana zengin çocuklarına yarıyor ancak. Bir nevi askerden muaf tutulmanın yeni yöntemi gibi geliyor bana. Bir de tam eğitim çağındaki gençlerimizin gelecekleriyle ilgili pek de olumlu olmayan bir durum. Çünkü vekil olan genç artık yükseköğretim olanaklarını da elinin tersiyle itmiş oluyor. Gerçi kaç gence nasip olur vekil olmak ama öyle de olsa bu yasa maddesi de TEK ADAM zihniyetinin bir ürünü gibi görünüyor. Çünkü gençleri dizginlemek biraz daha kolay…

                                                     MADDE DÖRT

 

    Teklifin dördüncü maddesiyle, Anayasanın "TBMM'nin Seçim Dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi" olarak değişiyor.

   Milletvekilliği seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı günde yapılacak. Bunun anlamı, cumhurbaşkanının belirlediği vekillerle birlikte meclisin çoğunluğu sağlanacak. Yani davul da tokmak da aynı kişinin elinde olacak. Böyle bir meclisle TEK ADAM’ın ülke idaresindeki etki gücünü biraz da siz düşünün lütfen!

   16 Nisanda yapılacak referandumda HAYIR demek için başka söze hacet var mı?

   Millet egemenliğini TEK ADAM egemenliğine teslim etmemek için kocaman bir HAYIR!

 

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM