Advert
Advert
Advert
MADDE BEŞ

MADDE BEŞ

Bu içerik 2161 kez okundu.

   Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

   Tek Adam’ın parti lideri olarak milletvekili listesini bizzat kendisinin hazırladığı, çoğunluğun kendisinde olduğu bir meclisten, kendi izni olmadan hangi kararların alınabileceğini gelin siz düşünün artık. Padişahlıktan bile ötede bir saltanatın kapılarını açacak referandumda HAYIR oyu kullanmanın bundan daha geçerli bir nedeni olamaz diye düşünüyorum.

 

                                        MADDE ALTI

 

   TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.

denetleme yetkisini kullanacak. Gensoru, denetleme yetkisinden çıkarılacak.

   Altıncı maddenin en çarpıcı özelliği, meclisin elinden Gensoru denetleme yetkisinin alınmasıdır. Diğer yetkileri ise artan vekil sayısını da göz önünde bulundurarak koşullarını daha da ağırlaştırmıştır.

   Kısacası maddeyle, Tek Adamın ve hükümetinin, milletvekillerinin, Tek adam yardımcılarının meclise hesap vermesi gibi bir durum neredeyse tümüyle ortadan kaldırılıyor.

   Parlamenter sistemin Tek Adam idaresiyle yok edilmeye çalışıldığı bir referandum, ne yazık ki MHP’nin yönetim kadrolarıyla da destek buluyor. Gerçi sağduyulu MHP’liler HAYIR oyu kullanacaklarını belirtiyorlar ama yine de Bahçeli yanlılarının iktidara yaslanmasının izah edilecek bir yanı yok elbette.

   Demokrasinin, hukuk üstünlüğünün hiçe sayıldığı bir TEK ADAM idaresine HAYIR diyoruz. Biliyoruz ki bu millet, Küllerindeki kıvılcımla yeniden doğan bir ulus yaratan bu millet, özgürlüklerine, bağımsızlığına, huzur ve refahına sahip çıkacaktır. Birilerinin çıkarlarına teslim etmeyecektir kendini…

   Atatürk’e bile verilmeyen TEK ADAM yetkilerinin referandumla seçilecek Cumhurbaşkanına verilmesi demek, ülkemizin yeniden istibdat dönemlerine geri dönmesi anlamını taşıyor. Hangi partiden olursa olsun, referandumla getirilmek istenen adına Cumhurbaşkanlığı sistemi denilen gerçekten de ülkeyi bölen değişimlere içtenlikle HAYIR demeliyiz. Demeliyiz ki bir daha böylesine anlamsız girişimlere başvuramasın kimse…

 

   Partili partisiz herkese görev düşüyor 16 Nisan’da. Kaderimizi oylayacağız. Atatürk’ün ve Kurtuluş Savaşında gözünü kırpmadan canlarını veren şehitlerimiz adına kaderimizi oylayacağız. Önümüze iki şık konuyor bu referandumda. Ya Atatürk’ün emaneti parlamenter, demokratik sistem ya da TEK adam sistemi…

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL