Advert
Advert
Advert
KİM UYGARLIKTAN UZAK?!
İbrahim TIĞ

KİM UYGARLIKTAN UZAK?!

Bu içerik 3394 kez okundu.

 

ZONDEF Başkanı Ziya Öncan Devrekli.

Yassıören Köyü’nden Ziya dayımın oğlu. Çocukluğumda çok bekledik “Ziya’nın Minibüsünü”. Hatta bir öyküme bile taşımıştım Ziya dayımı.

*

İstanbul’da düzenlenen “Zonguldak Günleri”nde yer alan şu broşürdeki Devrek’le ilgili yazılanlara bakın!

-Devrek yöresi, önemli uygarlık merkezlerinden uzakta kalan coğrafi konumu ve denizin ile iç kesimlerle bağlantısını engelleyen doğal yapısı dolayısıyla, önemli olayların ve      kitleleri etkileyen ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi gelişmelerin uzağında kalmıştır. Bu yüzden, yörenin tarihi ile ilgili olarak çok fazla belge ve eser bulmak mümkün görünmemektedir.

*

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Devrek'in Yedi Divan olarak bilindiği yazılmıştır.

*

Bir insan kendi ilçesine, tarihine ve kültürüne ancak bu kadar uzak olabilir!...

Bu anlatım siyasi değilse nedir?

Bir iş yapmaya kalkıştılar, Devrek’in medeniyetten uzak kaldığını yazdılar…

*

Evet, Devrek tarihi, kültürü bakımından önemli bir ilçedir. Çok değil küçük bir araştırma yapsalardı böyle abuk sabuk bilgileri yazmazlardı. Devrek’in tarihiyle ilgili bilgi ve belge olup olmadığını bir zahmet arayıp da, hemşerimiz Prof. Dr. Güngör Karauğuz’a da sorabilirdiniz. Sormadığınız için böyle akıl almaz bilgilerle halkımızı incittiniz…Kendinize yakışanı yaptınız, helal olsun!...

*

Devrek siyasi arenada her dönem milletvekili, bakan çıkarmıştır. Bir tek AKP dönemi hariç. İlk Meclis’te Devrekli Müftü Abdullah Sabri Efendi yer almıştır. Yine Devrekli Vedat Ali Özkan, Veysel Atasoy bakanlık yapmıştır. Devrekli Rıfat Sivişoğlu, Nuri Tarhan, Fuat Ak, Ahmet Nihat Akın, Adnan Akın, Nadir Saraç, Özcan Ulupınar milletvekilliği yapmıştır.

Muzaffer Saraç (Siyasetçi), Fahri Yücel (Vali), Yüksel Kocaman (Eski Ankara Başsavcısı), Cihat Alagöz (Bakan Danışman)’de Devrekli.

*

Kültürel anlamda da pek çok şair ve yazar yetişmiştir Devrek’ten. Rüştü Onur, Müfide Güzin Anadol, Sabahattin Batur, Zihni T. Anadol, Mithat Yaban, İbrahim Tığ, Ahmet Yaşar Akkaya, Salman Kayabaşı bunlardan sadece bir kaçı.

Fakir Baykurt, Ahmet Naim, Mehmet Seyda, Övgün Ahmet Ercan, Cemil Kavukçu gibi önemli yazarlar kitaplarında Devrekli insanları konu edinmiştir.

Devrek Baston ve Kültür Festivali ülkemizin önemli festivalleri arasında yer alır.

*

Spor alanında da önemli şahsiyetler yetişmiştir Devrek’ten, Safder Kartoğlu, Mesut Özil, Kadir Pekmezci, Sudenur Basancı gibi.

*

Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görev yapan Devrekli Profesör hocalarımız da vardır; Prof. Dr. Gamze Mocan, Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Prof. Dr. Nezih Özkan, Prof. Dr. Arif Erençin, Prof. Dr. Fikret Karapınar, Prof. Dr. Alper Müfettişoğlu, Prof. Dr. Mustafa Levent Erkan ve Prof. Dr. Emin Rüştü Onur gibi.

*

Kültür, sanat, bilim ve siyaset alanında bu kadar etkin olan Devrek’imizi, uygarlıktan uzak göstermek aymazlık ve utanmazlık değilse, nedir?

Şimdi söyleyin bakalım, Devrek mi uygarlıktan uzak yoksa siz mi?

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR