Advert
Advert
Advert
KÖR OLASIN DEMİYORUM KÖR OLMADA GÖR BENİ!
İbrahim TIĞ

KÖR OLASIN DEMİYORUM KÖR OLMADA GÖR BENİ!

Bu içerik 5520 kez okundu.

 

 "O zaman yirmi üçtü yaşım. Kimsesizdim. Avukatım bile yoktu. Anamı bile göstermediler bana. Bir gecede ağardı saçlarım. Her türlü namussuzluğu gördük. Bir başka yıldıza atılmış gibi yalnızdım. Neyini anlatayım? "

Hasan Hüseyin

*

    26 Şubat Türk edebiyatının önemli isimleri; Hasan Hüseyin Korkmazgil, Tarık Buğra,  Hasan Ali Yücel, Akşit Göktürk’ün de ölüm yıldönümleri.

    Ülkemizin aydınlık yüzü bu güzel insanları saygı ve özlemle anıyorum.

Hasan Hüseyin: Acıyı Bal Eyledik

     Demiryolu işçisinin oğlu olarak 1927’de Gürün'de doğdu. Çocukluk yıllarını yoksulluk içinde geçiren Hasan Hüseyin, Gürün Cumhuriyet İlkokulu'nu bitirdi. Niğde Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesi'ni parasız yatılı okudu. Ankara Erkek Lisesi ve Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdikten sonra öğretmenliği seçti. Görevinin ilk yılında Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesine muhalefet suçlamasıyla tutuklandı, yargılanıp 3 yıl hapse mahkum edildi. Serbest kaldıktan sonra Gürün’de arzuhalcilik, tabela ressamlığı, düzeltmenlik yaptı. 1960’da İstanbul’a geldi. Ardından Ankara’ya yerleşti. Akis dergisinde çalıştı. Karikatür, Akbaba, Taş ve Yön dergilerinde gülmece öyküleri yazdı. Şiirleri, Dost, Yelken, Varlık, İmece, Ataç, Yön, Forum, Toplum dergilerinde yayınlandı. Forum ve Toplum dergilerini yönetti.

     Kırsal kesim insanları ve işçilerin sorunlarını halk edebiyatı öğelerinden de yararlanarak zaman zaman yinelemelere dayalı uzun dizelerden oluşan bir şiir kurgusuyla dile getirdi. Toplumcu-gerçekçi şiirin önde gelen temsilcilerinden. 1966’da yayınladığı Kızılırmak adlı şiir kitabı nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesine aykırılık savıyla yargılandı. Beraat etti. 26 Şubat 1984'te Ankara’da yaşamını yitirdi.

    Korkmazgil, Şiir alanında Anadolu’ya özgü gür bir sesi yakalayarak verimli eserlere imza attı. 57 yıllık ömrüne 25 kitap sığdırdı.

    Başlıca eserleri (Şiir): Temmuz Bildirisi (1965), Kızılırmak (1966), Kızılkuğıı (1971). Ağlasun Ayşafağı (1972), Oğlak (1972), Acıyı Bal Eyledik (1973), Hazi­randa Ölmek Zor (1977), Acılara Tutunmak (1981), Işıklarla Oynama­yın (1982), Kandan Kına Yakılmaz (1985), Tohumlar Tuz İçinde (1988).

     Çocuk kitapları: Aşıcı Baba (1981), Eşeğin Gözyaşları (1981). Ormanın Öcü (1981).

    1965 yılında Kavel (1963) adlı şiir kitabıyla Yeditepe Ödülü’nü, Filizkıran Fırtınası adlı eseriyle de Ömer Faruk Toprak ve Nevzat Üstün ödüllerini kazandı.

*

bak şu bebelerin güzelliğine

                       kaşı destan

                    gözü destan

                    elleri kan içinde

 

kör olasın demiyorum

kör olma da 

                   gör beni

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR