Advert
Advert
Advert
ÖRGÜ VE REÇEL USTASI HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR
İbrahim TIĞ

ÖRGÜ VE REÇEL USTASI HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR

Bu içerik 8035 kez okundu.

    Türk edebiyatının en üretken yazarlarından;  80 yıllık yaşamına 45 roman, 8 öykü, 5 oyun ve 3 tartışma kitabı olmak üzere 61 eser sığdıran Hüseyin Rahmi Gürpınar hiç evlenmemiş.

    Neden evlenmediğini soranlara da, “Eğer evlenseydim 45 romanımdan 3’ünü yazamazdım.” diye yanıt verip eklemiş:

     -Yattığım odada başka nefes istemem.

      Mikrop kapma korkusuyla eldivensiz sokağa çıkmayan, dört mevsim eldivenle gezen Hüseyin Rahmi yaşadığı Heybeliada’da bisikleti ilk kullanan kişi olma özelliğine sahip. Yaşamının son otuz bir yılını Heybeliada’nın tepesinde manzaraya nazır bir köşkte geçiren Gürpınar, temizlik hastasıymış.

      Bir başka ilginç yönü de, anneanne, teyzeler ve dadılardan oluşan kadınlarla dolu bir evde büyüyen Hüseyin Rahmi Gürpınar, onlardan nakış işlemeyi, dantel örmeyi, yemek, dondurma ve reçel yapmayı, müziğe, estetiğe derin bir sevgi beslemeyi öğrenmiş. Kendi ördüğü kazak ve takkeleri giymekten büyük keyif alırmış. Romanlarındaki kadınları, onların iç dünyalarını bu kadar iyi anlatması çocukluğunda büyüdüğü bu ortamın eseriymiş.

     Şevket Rado da eserleri kadar eldivenleriyle de tanınan yazarımızı: “Hüseyin Rahmi yanına eldiven almadan asla sokağa çıkmazdı. Sokakta el sıkmasını sevmez, evdeki kapıları entarisinin eteği ile tutarak açardı. Belki de hayatında hiç evlenmemesinin sebebi bu idi.” diye anlatır.

     Hüseyin Rahmi, TBMM’nin altıncı dönemlerinde, 1939-1943 yılları arasında Sadri Ertem ile birlikte Kütahya Milletvekilliği yaptı.

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR