Advert
Advert
Advert
ESKİ KÖYE YENİ ADET
Faik MEKİK

ESKİ KÖYE YENİ ADET

Bu içerik 4901 kez okundu.

 

   Devrek’te 1892 yılından bu yana pazarcı esnafı dışında hiçbir esnaftan işgaliye parası alınmazken durduk yerde ne oldu da, Cumhuriyet Alanı, Veysel Atasoy Caddesi ve  Havuzbaşı  esnafından işgaliye ücreti istenmeğe başlandı. Yoksa Belediye ye ait binaların satışlarından elde edilen para suyunu mu çekti?

   Kamyon ve TIR’ların sokak ve kaldırım işgaline ses çıkarmayan belediye,  esnaftan işgaliye harcı adı altında kiraya eşdeğer ücret talep ediyor. Üstelik tüm bunlar Belediye Meclisi bypass edilerek yapılıyor. Oysa ki, Maliye Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu işgal harcı ücretlerinin alt ve üst limitleri ölçü alınarak Belediye Meclisi’nde görüşülüp,  ilgili komisyona havale edilir. Komisyonda belirlenen ücret tekrar meclise gelir, oylanarak karara  bağlanır. Tüm bunlar yapılmadan ‘’ dediğim dedik öttürdüğüm düdük’’ misali karar alınması demokratik bir yaklaşım değil.

   Yıllar içerisinde ulusal marketlerin Devrek’te palazlanıp gelişmesine kırmızı halı serip seyirci kalanlar, yerli esnafı canından bezdirir duruma getirdi. Yine ulusal marketlerin gün içinde kamyonla mal boşaltırken trafiği felç etmelerine ne demeli? Bence yazıktır, ayıptır, günahtır denmeli!...

   Az daha unutuyordum, pazar yerinde elli yıldır patates, soğan satan esnaftan haftalık alınan işgaliye parası günlük isteniyor. Ulusal marketlerin patates, soğan satışlarını artırmayı kafaya koymuş bir kere ne desen kar etmiyor.

   Uygulamanın yalnız belirli cadde ve alanlarda yapılması esnaflar arasında haksız rekabete  yol açtığı unutulmamalı.

BAŞGİMPA MARKETLERİN SAHİBİ FETÖ’DEN TUTUKLANDI

   13 Nisan 2017 tarihide Fethullahçı Terör Örgütü ( FETÖ ) soruşturma kapsamında gözaltına alınan Başgimpa Marketler zinciri sahibi tutuklandı.

   İlçemiz Vedat Ali Özkan Caddesi’nde faaliyet gösteren şubelerinin açılış hikayesini hatırlayalım. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı için belediyenin kapısını aşındırmaya başlar. Normal koşullarda araç otoparkı ve unlu mamuller için fırın olması gerektiğinden bu koşullarda açılması imkansız olan Başgimpa Devrek Şubesi tüm engeller aşılarak açılır. 500 metrekare alana sahip olsa en az 10 araçlık otopark alanı göstermesi gerekir. Başgimpa’nın otoparkını bilen varsa beri gelsin. Göstermelik yapılan fırında ruhsat alımından sonra ne hikmetse kullanılmıyor. Ulusal marketlere sağlanan kolaylık Başgimpa ile sınırlı değil…

EMRİNİZ OLUR EFENDİM!

   En doğrusunu ben bilirim, ben yaparım, o beni dinlemeli, ben ona haddini bildiririm, zaten ben ondan tecrübeli, akıllı ve zekiyim… Diyen yöneticiler işe başlamadan başarısızlığa imza atan tiplerdir. Çevresini emriniz olur, diyen yalakalar çevreler.

 

 

 NE YAPMALI, NASIL YAPMALI?

    Esnaf arkadaşların bağlı olduğu oda, çay ve traş fiyatları belirlemenin dışında soruna bir omuz  vermesi  esnafı  mutlu eder.

 

  ‘’ Dediğim dedik öttürdüğüm düdük’’ misali yönetim olmaz!  Katılımcı bir demokrasi anlayışı ile Devrek'i yönetmek istiyorsak, en yüksek yurttaş katılımı ile ve saydam yöntemlerle kentte yaşayanların söz sahibi olması, planlama, karar alma ve uygulama  süreçlerinde aktif olarak yer alması, katılımcı demokrasinin gereğidir.

 

 Tüm bu gelişmeler, Devrek’i katılımcı bir demokrasi anlayışı ile yönetmek istemeyen bir aklın başvurduğu uygulama yöntemidir.

İnadına,  YAŞASIN DEMOKRASİ !...

 

  

 

 

 

 

 

 

 

   

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR