İnsanların ötekileştirilmediği, ayrıştırılmadığı, senden-benden, bizden-sizden denilmediği, etnik kökenine bakılmadığı ramazan sofralarını özler olduk.
On bir ayın sultanı Ramazan ayına kavuşmuş bulunmaktayız. İslamiyet’te oruç tutma, iyilik ve güzellik ayıdır. Oruç sabrın yarısıdır.Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi Kuran-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasıdır.Ramazan boyunca cami ve evlerde mukabele okunması, hatimler yapılması gelenek haline gelmiştir.Ayrıca bin aydan daha hayırlı olan ‘’Kadir Gecesi’’ bu ay içerisindedir. Ramazan ayında fitre verilmesi dayanışmanın ve yardımlaşmanın önemini hatırlatır.
Kuran’daki Müslüman Nasıl Bir İnsandır? Doğru, güzel söyleyen, güvenilen insandır.
DOĞRULUK; Kuran’daki Müslüman, doğru ve güzel söz söyleyen, kendisine güvenilen ve davranışı ile örnek olandır. ALLAH doğru sözlülere doğruluklarının karşılığını verecek. İkiyüzlülere de dilerse azap edecek.
İslam-ı Kuran-i ve Muhammed-i ölçülerde yaşamalıyız.
Emevi şahsiyetsizliğinin ürettiği ölçülerde yaşamamalıyız.
Hem Allah’a hem paraya tapılmaz. Bir kişinin iki Rabbi olmaz.! İhtiyaç fazlası malını paylaşmayanlar, dini imanı para olanlardır.
Kısacası ne herkesten daha fakir,ne herkesten daha zengin bir yaşam olmalı tıpkı Kureyş halkı gibi…Günümüz abdestli kapitalistleri Kur’an-ı mızrak ucunda taşıyıp, yat, kat ve mülk sayısını artırmakla meşguller.
İslam dininde ‘’havaic-i asliye’’ denilen aslı ihtiyaçlar dışında mal edinme ‘’haramdır’’
“HAKSIZLIĞIN KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR.” HZ. MUHAMMED
EGEMENLERİN İSLAM’I DEĞİL, EZİLENLERİN İSLAM’I
Kur’an-ın 30 suresi boyunca hiçbir putun ismi sayılmaz. Kur’an putları yaratan sosyal sisteme karşı koymuştur. Henüz ilk surelerinde sert biçimde mülkiyeti eleştirir. Maun Suresinde ‘’Onların namazı lanetlidir’’. Ezilenlere önderlik vaat eder. (Kasas Suresi) Mal çoğaltma işini lanetler (Tekasür Suresi) İhtiyaçtan fazla malın dağıtılmasını emreder. ‘’Bakara Suresi 229. Ayet’’ Sınıfları lanetler ve eşitliği emreder.’’Nahl Suresi 71. Ayet’’ Sana neyi dağıtacaklarını sorarlar. Deki; kazancınızdan ihtiyacınızı karşılayan kısmından artanın tamamını (Bakara Suresi 219. Ayet)
Ve sana neyi infak (pay) edeceklerini de soruyorlar. De ki: "Helal kazancınızın size ve bakmakla yükümlü olduklarınıza yeterli olanından artanını verin." İşte Allah, ayetleri size böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz.’’
Hazret-i Ömer, Şam’a giderken deveye binme sırası kölesine geldiğinde, şehrin kapısına varmış olmalarına rağmen deveye ısrarla kölesini bindirmiş ve kendisi yaya, kölesi ise devenin üzerinde olduğu hâlde Şam’a girmişti. İşte bu da, kâbına varılmaz bir infaktır. ( paylaşmaktır)
Anti-Kapitalist Müslümanların
Kurduğu Yeryüzü sofrası
Geçmiş yıllarda, genellikle lüks otellerdeki iftar davetlerini protesto etmekiçin bu otellerin önünde Antikapitalist Müslümanlar öncülüğünde protesto amaçlı kurulan sofralardır. Katılmak için oruç tutmaya gerek yoktur. Her kimliğe açıktır. Temel amacı dayanışma ve paylaşmayı arttırarak Ramazan ruhunu geri getirmektir.
Antikapitalist Müslümanlar kapitalizmin önümüze koyduğu gelir eşitsizliğinin karşısında duran ve aynı zamanda bunun Müslümanlığa da sığmadığını savunan bir toplumsal harekettir.
Anti-Kapitalist Müslümanlar kendilerini tanımlıyor.
‘’Müslüman, bütün zamanlarda ve mekanlarda ezeli ve edebi evrensel adımızdır. Yerlerde ve göklerde bütün mülkün Allah’a ait olduğu gerçeğini teslim edenler, bundan razı olanlar, bu nedenle de doğal düzendeki barış halini bozmayanlar, doğal barış halini sürdürmek ve yaşatmak isteyenler demektir. Kapitalizme karşı oluşumuz ise tarihsel bir vurgudur. Çünkü çağımıza egemen olan sistemin adıdır; kapitalizm. Her peygamber kendi zamanının egemen sistemine karşı durmuştur.’’
Sponsorlu, hiyerarşik sıra gözetilerek 3-5 yıldızlı otel restaurantlarında iftar sofralarına oturmak doğru olmaz. Ramazan boyunca mahallelerde halkın buluştuğu sofralarda iftar açmak dileğimle, HAYIRLI RAMAZANLAR dilerim.