HALKÇI VE KATILIMCI YEREL YÖNETİMİ BENİMSEYEN BİR BELEDİYE BAŞKANI İSTİYORUZ
- Halkçı ve katılımcı bir yönetim, Devrek’te her kesiminin mümkün olduğunca karar mekanizmalarına katılmasıyla mümkündür. Bu nedenle Devrek adına verilecek kararlarda Devreklinin görüş ve önerileri kararlara yansıtılmalıdır.
- Devrek’e ilişkin yapılacak her türlü alt ve üst yapı yatırımlarında, öncelikle uzman meslek odalarından görüş alınmalı, büyük projelerde halkın ve Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşüne başvurulmalıdır.
- Şahısların yerine işsizlere, yoksullara, emekçilere, çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere, yaşlılara…Kısaca dezavantajlı kesimlerin ihtiyaçlarına yönelik politikalar gözetilmelidir.
- Toplumun ihtiyacı olmayan ve kamuyu zarara uğratacak yatırımlardan kaçınılmalıdır. ( Cumhuriyet Alanı’na dikilen ucube demir yığını gibi…)
- Devrek’te açık yeşil alanların mutlak korunması ve çoğaltılması sağlanmalı, açık yeşil alanların içerisinde ve altında, beton içeren hiçbir yapılaşmaya izin verilmemelidir.
- Belediye emekçilerinin kadrolu, güvenceli istihdamı esas alınmalı, liyakatten taviz verilmemeli, sendikaları tahakküm altına almaya çalışmadan eşit ilişki kurulabilmelidir. Sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin Devrek’te yerel demokrasinin gelişiminin bir parçası olduğu bilinmelidir.
- Seçildiğinde, bulunduğu makamı kendi siyasi çıkarları için kullanmayacak, belediyeyi şirket gibi yönetmeyecek, yargı kararlarına uyacak, halkla daha iç içe, isteklere ve şikayetlere duyarlı, yerel kalkınmayı önemseyen bir belediye başkanı istiyoruz.
Vatandaşa en yakın hizmet birimi olan yerel yönetimler, kentin ortak ihtiyaçlarının yerinden tespiti ve karşılanmasından sorumludurlar. Yerel demokrasinin gereği olarak, yerel halkın karar alma mekanizmalarına aktif katılımı ve alınan kararların yine yerel halkın katılımı ile uygulanması olarak anlaşılmaktadır.
Şeffaflık, hesap verebilirlik ve etkinliğin sağlanabilmesi için, yerel yönetimlerde halkın karar alma süreçlerine katılımı esastır.
• Yerel yönetimlerde katılım alınan kararların kalitesini arttırır. Bunun nedeni katılımın çok farklı perspektiften gelen bilgilerin paylaşılmasına, bu bilgiler üzerinden ortaklaşa çözümler üretilebilmesine ve yenilikçi yaklaşımların desteklenmesine olanak vermesidir.
• Katılım toplumsal çatışmaların çözümüne yönelik mekanizmalar sağlar ve uzlaşma kültürünü besler. Katılım yoluyla alınacak kararlar bir ortak iradeyi temsil edeceğinden daha fazla kamuoyu desteği alma ve daha kolay uygulanma potansiyeline sahiptirler.
• Katılım toplum içindeki etkileşim mekanizmalarını çeşitlendirir ve derinleştirir, bir arada yaşama ve dayanışma ruhunun güçlenmesine olanak verir. Katılım yerelde yaşayanların birbirlerinin sorunlarından haberdar olmasına olanak verir, farklı grupların empati kapasitesini geliştirir.
• Katılım şeffaf, hesap verilebilir ve meşru karar alma süreçlerini destekler. Kararların “yurttaş adına alındığı” anlayıştan “kararların ortaklaşa alındığı” bir anlayışa geçişi mümkün kılar.