Kömüşün otladığı çayıra pokunu etmesi gibi, Veysel Atasoy Caddesi’nde araçların hızını kesmek için, yolun içine etme pahasına asfalt tümsek (kasis) eklentileri ile trafik güvenliğini sağladığını sanan bir anlayışla karşı karşıyayız.
Hesapsız-kitapsız iş yapma ısrarı neden?
Yasa ve yönetmeliklere bakmayan; yetki, görev ve sorumluluğundan habersiz, yap-boz tekniğini amaç edinerek plansız, programsız, hesapsız iş yaparak Cumhuriyet Alanını rezil-rüsva eden biri var mı? Kulağımı çınlattınız. Bay çok bilmiş mi? Ta kendisi…
TSE tarafından getirilen standartlara uygun olmadığı her halinden belli olan kasisler hatalı ve mevzuata uygun değildir. Levha ve işaret konulmadan yapılmıştır.
Hız Kesici Tümsekler (Kasisler)
Kasisler, yol platformu boyunca enine uzanan tümseklerdir. Ülkemizde en fazla kullanılan trafiği sakinleştirmeye yönelik önlemdir. Şehir içinde trafik yoğunluğunun düşük, yol yapısının hız yapmaya elverişli olduğu ve özellikle çocuk bahçesi, okul, spor ve konut alanları gibi yaya hareketliliğinin yoğun olduğu yol kesimlerinde kullanılmaktadır.
TSE’ye uygun kasis- en kesiti
Gelişmiş ülkelerdeki kullanımı da yaklaşık 3,5-4,25 metre uzunluğunda ve 7,5 ile 10 santimetre yüksekliğindedir.
Kasisin önden görünüşü.
TSE’ye göre kasisler
ü 50m – 150m ara ile birden çok sayıda ve yolun en fazla 800 m’lik kesiminde uygulanabilir.
Birinci derece yollarda uygulanamaz.
Aracın hızını ayarlayabilmesi için yoldan girişten itibaren ilk tümsek en az 20. metrede olmalıdır. Yapılacağı yolun kaplama maddesi ile aynı cinsten olmalı, taşıt yolunu enine kat etmeli, asfalt yollarda yapılacak ise mastik asfalt kullanılmalıdır. Sürücüler tarafından kolayca görülebilecek şekilde beyaza boyanmalıdır. Uygulamanın yapıldığı çift yönlü yolun başlangıç ve bitişinde, tek yönlü yolun başlangıcındaki, yol/yollara söz konusu tümseklerden en az 50 metre önce, tümseklerle yolda hız tahdidi olduğu ve bu uygulamanın uzunluğunu belirtir uyarıcı trafik işaret ve bilgi levhaları konulmalıdır. Ara yollardan bu tür tümseklerin bulunduğu yollara girişlerde de uyarıcı trafik işaretleri konulmalıdır
TSE tümsek işareti ve standartları
ü Uzunluğu 3.60 ile 3.80 metre arasında, yüksekliği ise 7,5 ile 10 santimetre arasında değişmelidir.
BELEDİYELERDE TRAFİK GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR?
Belediyelerin Trafik Birimleri
Bu birimler, belediyelerin iş kapasitesine göre “Belediye trafik şube müdürlüğü”, “Belediye trafik şefliği” veya “Belediye trafik memurluğu” olarak adlandırılır.
Büyük illerde belediye trafik şube müdürlüklerine bağlı belediye trafik büro amirlikleri de oluşturulabilir. Devrek’te ise kurulacak ‘’Belediye Trafik Memurluğu’’ ile şehir içi trafik güvenliği sağlanmalı…
Bu birimlerde görevlendirilecek idari ve teknik personel sayısı, iş kapasitesine göre belediye başkanlıklarınca belirlenir.
Belediyelerin Görev ve Yetkileri
Belediye trafik hizmet birimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda gösterilmiştir. Yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayollarında;
a) Yolun yapısını, trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmak,
b) Yol ve kavşak düzenlemeleri yapmak,
c) Trafiği düzenleme amacı ile,
1) Trafik işaret levhaları,
2) Işıklı ve sesli trafik işaretleri,
3) Yer işaretlemeleri,
Temin ve tesis etmek, bunların devamlılığını ve işlerliğini sağlamak,
d) Trafiğin akışını kolaylaştırma, gereksiz durma ve duraklamaları önleme bakımından, trafik akımı programları ile toplu taşıma araçlarının kalkış varış ve ara durakları için zaman tarifeli programlar yapmak ve uygulamaya koymak.
Kaynak: Emniyet Genel Müdürlüğü / Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü