Kızılcık ağacının sanata dönüştüğü Devrek’te baston, simit, cevizli kömeç, beyaz baklavanın yeri bir başkadır. Ayrıcagürül gürül akan dereleri, şırıl şırıl şelaleleri, gizlenmiş lav sütunları, gizemli tarihi, görülesi yaylaları, gezilesi ormanları var. Bir de bu güzelliklere Devrek Bastonparkeklendi. 35 dönüm alan üzerine kurulanBastonpark’ta Devrek’in güzel değerlerindendir. Coğrafi işaretli Baston üzerine projelendirilmiş olan müze, Türkiye`nin farklı illerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden baston örnekleri sergilenmesi ve ülkemizin ilk baston müzesi olması sebebiyle Devrek ilçemize ayrı bir zenginlik katmaktadır. Bastonpark’ın tanıtımıve geliştirilmesindeyerel ve merkezi yönetim başta olmak üzere, tüm Devrekliler ile Devrek’e gönül vermiş herkesin elini taşın altına koyması gerekir.
Ne mi yapabiliriz? Çoluk çocuk bir hafta sonunu Bastonpark’ta geçirebiliriz. Uçsuz bucaksız yeşillikler arasında çocuklar gönüllerince koşup oynayıp, bisiklete binebilirler. Bu arada anne babalar da yürüyüş parkurunda sağlıklı yaşam yürüyüşü yapabilir. Genç kardeşlerimizde değişik bir atmosferde hasbihal edip, gezerler. Yöresel ürünlerin tadına bakmakta ayrı keyif verir.
BastonPark’ta açılacak Baston ve Yöresel Ürünler Fuarı; Devrek’in kendisine ait yaşama dair elde ettiği değerleri sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi, coğrafi ve endüstriyel açıdan başka toplumlara tanıtma, üretilen bu değerleri sahiplenme, kendilerinden sonra gelecek kuşaklara aktarma, tanıtma her yerde üreticilerin kendi ürünlerini satma, yeni pazarlar oluşturma olanaklarına kavuşturulması ve ekonomik kar elde etmesini sağlayacaktır.
-Bastonpark’ta neler mi var?
-Neler yok ki!...
. Müze
. Baston Satış Dükkanları
. Hediyelik Eşya Dükkanları
. Yöresel Ürün Pazarı
. Kır Lokantası
. Simit Fırını
. Ve güzelim Doğası
Devrek Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak, Devrek Bastonpark yönetiminden Hüseyin Okay’ın daveti üzerine Bastonpark’ta bilgilendirilerek, gezdik. Bastonpark’ın tanıtımı ve geliştirilmesine yönelik bilgi alışverişinde bulunduk. Bastonpark, BAKKA’dan devir alındıktan sonra olmayan para ile yola çıkan Hüseyin Hoca, yalnızca kişisel çaba ve gayretle bir çok güzelliğe imza atmış. 1 km yürüyüş parkuru, çeşmeler, kamelyalar, banklar, birbirinden güzel yüzlerce mevsimlik çiçekler, fidanlar (napolyan kirazı, deveci armudu, elma, kestane, ıhlamur) köyevine dönüştüeülen su deposu, saban/kağnı/dibek taşından oluşan güzel bir köşe… Bizden de bu koca yürekli adama kucak doluşu teşekkür etmek düşer. Bastonpark’ı Devrek’in turizme açılan kapısı olarak görüp, gelişmesi ve tanıtımı için hep birlikte elimizi taşın altına koyup, destek vermeliyiz. Herşey yaşanılası bir DEVREK için olmalı…
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibariyle coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi işaret eden sınai mülkiyet hakkıdır.
• Coğrafi işaret ürünün standardını korur ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak üretilmesini sağlar.
• Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen bir geleneksel ürün herhangi bir özelliği ile ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, o ürünün benzerlerinden farklı özellikler taşıdığını tüketiciye aktaracak ve ürünün hak ettiği değeri görmesine destek sağlayacaktır.
• Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri sadece o yörede değil tüm dünyada o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere göre tercih edebilirler.
• Coğrafi işaretler, geleneksel ve özellikli ürünün orijinal haliyle üretilip paketlendiği boyuttadır; ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir.
TESCİL EDİLMİŞ COĞRAFİ İŞARETLER
“DEVREK BASTONU” ibareli ürün Devrek Bastonculuğu Yaşatma ve Geliştirme Derneği tarafından “Menşe“ işareti olarak C2003/020 başvuru numaralı ve 71 tescil numarası ile 10.07.2003 tarihi itibariyle tescil edilmiştir.
Devrek Bastonu
‘’Baston her yerde bastondur, üzerinde sanat eseri varsa o DEVREK BASTONUDUR. Devrek Bastonu bir sevgi, bir duyarlılık, bir aşk mahsulüdür.’’ Der, Usta Münteka Çelebi.
Usta’ya göre, ‘’Sevdiklerinize baston hediye etmek, uzun ömür dilemenin bir başka yoludur.’’
Baston ustamız MüntekaÇelebi’yi saygıyla anıyorum.
Devrek Bastonpark’ta açılan Baston Müzesi, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve canlı tutulmasını sağlıyor.
DEVREK’İN YÜZAKI BASTON,
BEYAZ BAKLAVA VE CEVİZLİ KÖMECİN
COĞRAFİ İŞARET SİCİLBELGELERİ
Coğrafi işaretin türü: Menşe Adı
Dosya Numarası : C2003/020
Başvuru Tarihi : 10.07.2003
Tescil Numarası : 71
Tescil Tarihi : 02.08.2005
Devrek’in kendisine özgü kimliğinin oluşmasına önemli katkı sağlayan Devrek Bastonu’na 30 Temmuz 2020 yılında coğrafi işareti aldı. Devrek Beyaz Baklavası ile Devrek Cevizli Kömeci de coğrafi işareti aldı. . Devrekli olarak sevincimiz tavan yaptı. Devrek’te cevizli kömeç ve beyaz baklava satışlarında ciddi bir artış sağlandı. Devrek dışına çıkanlar yanlarında kömeç ve baklavayı eksik etmez oldular.
Devrek Beyaz Baklavası
Coğrafi işaretin türü: Mahreç İşareti
Dosya Numarası : C2017/18
Başvuru Tarihi : 09.11.2017
Tescil Numarası : 515
Tescil Tarihi : 30.07.2020
Devrek Kömeci/Devrek Cevizli Kömeci
Coğrafi işaretin türü: Mahreç İşaret
Dosya Numarası : C2017/188
Başvuru Tarihi : 09.11.2017
Tescil Numarası : 516
Devrek TSO tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünler:
Kiren meyvesi
Kiren suyu
Kiren reçeli
Kirenmarmelatı
Kiren ekşisi
Kiren şerbeti
GELENEKSEL (PEKMEZLİ)DEVREK SİMİDİ
200 yıldır Devrek’te simit yapılır. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Devrek’ten gelip geçenler ile gurbetçi hemşehrilerimizin simit fırınları önünde uzun kuyruk oluşturduklarına hep şahit olmuşuzdur. Simit, peynir, çay vazgeçilmemiz olmuştur. Devrek Simit’inin bilinirliği Devrek Bastonu kadar dört bir yana nam salmıştır. Salmıştır, salmasına da Gül Kadir’in geleneksel pekmezli çıtır çıtır Devrek simidini yok etmişiz. Mevcut simitçi fırınları dut pekmezinin maliyetleri yükselttiğinden dem vuruyorlar. Ne yapmalı, nasıl yapmalı da geleneksel pekmezli simidimizi gün yüzüne çıkarmalı? Sabah kahvaltılarımızın vaz geçilmezi simit mutlaka hak ettiği değere coğrafi işareti alarak kavuşur. Bu coğrafi işaret, simidimizin standardını korur ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak üretilmesini sağlar. Tüketiciler arasında güven tesis eder.
- Neden Devrek simidine coğrafi işaret alınamıyor?
- Çünkü, geleneksel yöntem (dut pekmezi) kullanılarak yapılmıyor.
- Simit yapımında neden dut pekmezi kullanılmıyor?
- Simitçiler, dut pekmezinin simit maliyetlni artırdığını söylüyor.
- Ne yapmalı, nasıl yapmalı da geleneksel simit yapımına başlanmalı?
- Ortak akıl kullanılarak bir çözüm bulunmalı ki, coğrafi işareti alalım.
- Ramazanda sade pideyi 3, yumurtalı pideyi 3,5 liraya aldık.
- Benzer uygulama simit için de yapılsa, olmaz mı?
- Olur, hem de bal gibi olur.
- Nasıl olur?
- 1,25 liraya satın aldığımız simidin dut pekmezlisi 1,50 liraya satılabilir.
- İlk aşamada deneme amaçlı hafta sonlarında böyle bir uygulama ile geleneksel yöntem kullanılarak simit yapılabilir.
DEVREK’TE TURİZMİ CANLANDIRMAK İÇİN NE YAPMALI?
Ortak akılla bu sorunun yanıtını bulduğumuz oranda sorunu çözmüş oluruz.
ALTERNATİF TURİZM ALANLARI YARATMALI
Saha çalışması yapılarak, bölgenin detaylı bir haritası çıkarılmalı.
Yürüyüş yolları, küçük şelaleler, mesire yerleri, mağara ve bazalt (lav) sütunları turizme kazandırılmalı.Devrek Bastonpark’a sahip çıkılarak, tanıtılmalı… Yanı başımızdaki güzellikleri turizme kazandırmalıyız.
HEDEFİMİZ, DEVREK’İN YAŞAYAN VE
YAŞANILACAK BİR KENT OLMASI
Merkezi / yerel yönetim ve Devrek halkıyla hep birlikte, tüm enerjimizi Devrek’i geliştirmek ve kalkındırmak için kullanmalıyız.