-Alo, alo Safranbolu mu?
-Hayır!.. Burası Devrek
-Yanlış aradınız Başkan,
Kendi kimliğini taşıyacak karakteri olmayan insan misali, Ramazan şenlikleri kapsamında Cumhuriyet Alanı’na Safranbolu evi stantları kurulacağı belediye hoparlöründen duyuruldu. Sanırsınız Safranbolu Belediye Başkanı Devrek’te Safranbolu’yu tanıtacak.
Belediye tarafından bir türlü sahip çıkılmayan eski Devrek evleri, bırakın restorasyon yapılmayı adı bile anılmıyor. Cumhuriyet Alanı’na kurulan stantlara bile adı yakışık bulunmuyor. Safranbolu evleri adı veriliyor.
Cumhuriyet Alanı’nda kesme biçme işlemi tamamlandıktan sonra, iteleye kakalaya yeşillikler alana serpiştirildi. Ama bu sefer saksıların içinde. At kuyruğuna kelebek konmuş misali. İçine düşülen komik durumun farkına varılmış olacak ki, saksılardan çıkarılan ithal manolya ağaçları zeminle buluşturuldu. Yavaş büyüme özelliğine sahip ithal ağaçların gölgesinde oturmak için onlarca yıl beklemek gerekir.
Olmayan proje tamamlandı. Cumhuriyet Alanı işgal edildi, yozlaştırıldı ve kimliksizleştirildi. Ne idüğü belirsiz demir kazıklarla çevrildi alan. Yok edildi güzellikler… Alan artık bir zevksizlik örneği olarak gri bir beton gölüne dönüştü. Çarçur edilen paralara mı acırsın, yoksa yok edilen güzelliğe mi?
Teneşir pardon tebeşir tozuna bulanmış, sanatsal özelliği olmayan bilgisayar tornasından çıkmış, çakma bastoncu heykeli alana kondu.
Düzenleme çalışması sırasında yerinden sökülüp belediye açık hava deposunda bir kenara atılmış; Cumhuriyet Alanı’nın simgesi ‘’Bastoncu Ustası Heykeli’’ içimizi sızlatıyor.
Meydanlar, toplumsal ve kültürel kimliklerin oluşum ortamlarıdır. Meydandaki heykeller bir buluşma noktasıdır. Kullanım alanı en yaygın yerlerdir. Kentte yaşanılan değerler, gelenek ve göreneklerin unutulmasıyla kimliksiz, niteliksiz mekanlar ortaya çıkar. Oysa kent meydanları kimliği ve kişiliği ortaya koyan önemli bir yaşam alanıdır. Meydanlar toplumsal yaşamın markasıdır.
‘’Devrek’i kasaba havasından kurtarıyoruz’’ M. Semerci
Ağaçları kesip, yerine demir direk ve dubaları çakıp, heykelleri kaldırarak mı?
HERŞEYİ BİLDİĞİNİ ZANNETME
Gönül isterdi ki, 21. yüzyıl yerel yönetim anlayışı olan katılımcı demokrasi Devrek Belediyesi’nde yaşama geçseydi. Cumhuriyet Alanı Yenileme Projesin de vatandaş katılımı ve saydam yöntemlerle Devrek’te yaşayanların söz sahibi olması gerekirdi. Projelerin planlama, karar alma ve uygulama süreçlerinde belediye meclisi ve Devrekli devre dışı bırakıldı.
‘’Her şeyi bildiğini zanneden cahil insanlar vardır;
Hiç birşey bilmediğinin farkında olan bilgeler de.’’ E. Anter