Advert
Advert
Advert
SEN NE GÜZEL BULURSUN. GEZSEN DEVREK’İ….
Faik MEKİK

SEN NE GÜZEL BULURSUN. GEZSEN DEVREK’İ….

Bu içerik 6231 kez okundu.

   TARİHİ, DOĞAL GÜZELLİKLERİ, BAZALT (LAV) SÜTÜNLARI,

   EL SANATLARI (BASTON), YÖRESEL TATLARIYLA KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN, DEVREK

  

    Köknar, kayın, meşe, karaağaç, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan güzel ormanları, ilginç jeolojik yapısı, milyonlarca yıl öncesi oluşmuş bazalt (lav) sütunları, kaya mezarları/surları, yaylaları, şelaleleri, billur akarsuları, yaban yaşamın hüküm sürdüğü alanları, mesire yerleri,  elimizden alınıp giden Yedigöller’iyle keşfedilmeyi ve tanıtılmayı bekleyen ilçe, DEVREK

BAZALT (LAV) SÜTUNLARI

   Volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucu simetrik bir yapıya dönüşen lav sütunları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumları arasında yer alıyor.

  Alparslan Köyü Beylik Kalesi bölgesindeki lav (bazalt) sütunlarının tanıtılması ve ön plana çıkarılması için çalışmaların başlatılması gerekir.

   Dünyada eşine benzerine az rastlanan bu doğal oluşumun değerini bilelim. Bazalt (lav) sütunlarının derhal korunma altına almalıyız.

ALPARSLAN BAZALT KAYALIKLARI TABİAT ANITI

  Alparslan Beylik Kalesi’nde eşine benzerine az rastlanan bu doğal oluşumu Devrek turizmine kazandırmalıyız.

   Bölgenin detaylı jeolojik haritası çıkarılmalı. Bölge koruma altına alınıp, SİT alanı ilan edilmeli. Alparslan Bazalt (lav) Sütunları’nın ‘’TABİAT ANITI’’ olarak ilan edilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmalı.

ZONGULDAK. JEOLOJİK AÇIDAN ÇOK İLGİNÇ BİR BÖLGE

   İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürsel Sunal Gökgöl Mağarasını incelemek için geldiği Zonguldak’ın  jeolojik yapısından etkilenen Sunal,  saha jeoloji dersi için Zonguldak’ı seçti

   Sunal özetle ‘’Zonguldak bölgesi her şeyin bir arada görülebileceği çok ilginç bir yer. Zonguldak, İstanbul’dan başlayıp, Azdavay’a kadar uzanan özel kaya topluluğunun içerisinde yer alıyor.  Bu çok eski kaya topluluğu yaklaşık 5 milyon yıl öncesinde, 298 milyon yılına kadar geçen zaman dilimi içinde oluştuğunu öğreniyoruz. Bunun en önemli bölümü de ilinizdeki taş kömürü oluşturmaktadır. Karadeniz’in oluşum süreciyle bazalt kayalar oluşmaya başladı.’’

   Bu çok özel kayaçların bir bölümü Alparslan Köyü Beylik Kalesi mevkiinde bulunmaktadır.

“BÖLGE VOLKANİK KAYAÇLAR AÇISINDAN DA ÇOK ZENGİN”

   Volkanik kayaçlar hakkında da bilgiler veren Sunal, “Bu tip kayaçlar akma lavlardır. Özellikle bazalt lavlar çok sıcak gelir. Yüzeye çok sıcak çıkar, viskoziteleri çok düşük olduğu için, su gibi akışkandır ve çok hızlı akarlar. Yüzeye çıktıkları andan itibaren de soğuma eğilimine girerler. 800 derece sıcaklıkla gelen bir lavın 20 derece ortalama sıcaklıkta soğuması son derece doğal bir olaydır. Su haricindeki tüm sıcak cisimler soğurken büzüşür. Bir şey sıcakken hacmi yüksektir. Soğurken büzüşmeye başlar. Büzüşmeye başladığı andan itibaren de yaklaşık yüz yirmi derecelik üç tane çatlak oluşur. Bu en basit mekaniksel büzüşme sistemidir. O yüz yirmi derecelik çatlaklar birbiriyle birleşerek altıgen oluşturur. Bu da bizim gördüğümüz düzgün kolonları ortaya çıkarır. Magmanın sıcaklığı, lavın akış hızı, kalınlığı, soğuma hızına göre de sütunların ebatları ortaya çıkar. O yüzden çok güzel yapılar oluştururlar. Aslında o yapılar eskiden beri biliniyordu. Ancak bugün artık değeri bilinmeye başladı. İrlanda’da 1800’lerin başında bu sütunlar koruma altına alınmış ama biz hala oralarda taşocağı açıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

NE YAPMALI?

ALTERNATİF TURİZM ALANLARI YARATMALI

   Saha çalışması yapılarak, bölgenin detaylı jeolojik haritası çıkarılmalı.

   Yürüyüş yolları, küçük şelaleler, mesire yerleri, mağara ve bazalt (lav) sütunları turizme kazandırılmalı.

   Sütun bazaltların ekonomik değeri olmamakla birlikte, turizm açısında bakıldığında çok değerli olduğu bilinciyle hareket edelim.

   Milyonlarca yıl öncesinden kalma lav sütunlarının bulunduğu Güzelcehisar lav sütunları alanını Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı olarak ilan edildi. Bu ilanla birlikte ülkemizin 112. Tabiat anıtı Bartın’da ilan edilmiş oldu.

   Dünyada sadece Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya'da bulunan bazalt kayalıklar gibi volkanik kayalıklardan oluşan bu kayalıklar, doğal miras olarak kabul edilmiştir. 

   113. tabiat anıtının Devrek’te ilan edilmesi için, hep birlikte çalışalım.

   

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR