GÜN GELİR, GÜN GELİR
ZORBALAR KALMAZ GİDER
1 MAYIS 1 MAYIS
İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN, HALKIN BAYRAMI
1 Mayıs iş,
1 Mayıs ekmek
1 Mayıs özgürlük,
1 Mayıs eşitlik,
1 Mayıs demokrasi,
1 Mayıs barış,
1 Mayıs sosyal adalet,
1 Mayıs bağımsızlık,
1 Mayıs sömürüsüz bir dünya,
1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
İŞSİZLİĞİN ÖNLENEMEYEN YÜKSELİŞİ
İşsizlik son 10 yılın zirvesinde…
Resmi işsizlik oranı yüzde 14.7 oldu
15 Nisan 2019 tarihinde açıklanan istihdam verileri Türkiye ekonomisinin çok endişe verici bir noktaya sürüklendiğini ortaya koydu. Aralık-Ocak-Şubat dönemini içeren işsizlik oranı yüzde 14,7’ye yükseldi. İşsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu.
İŞSİZLİK GENÇLERİ VURDU
Genç işsizlik oranı yüzde 26.7 oldu
İşsizlik rakamlarının ayrıntılarına indiğimizde, işsiz sayısının 366 bin arttığını gözlemliyoruz. Belki daha da vahimi, istihdam edilenlerin sayısının 498 bin sıçraması, sadece oransal değil mutlak anlamda da istihdam krizinin derinleşmesi. Diğer bir ifadeyle işgücüne katılım 132 bin düşmesine karşın, işsiz sayısı tırmanıyor.
15-24 yaşı içeren genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26,7’ye kadar çıkmış. Bu son 1 yılda genelde işsizlik oranı yüzde 3,9 artarken, gençler arasında yüzde 6,8’lik bir bozulma görülmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla ekonomik krizin yükü genç kuşakların sırtına daha da fazla biniyor.
Kadınlarda işsizlik oranındaki artış yüzde 3,1 ile daha sınırlıyken, yüzde 16,5 istatistiği genel ortalamanın üzerinde seyrediyor. Bu da iş gücü piyasasındaki krizin toplumsal cinsiyet boyutunu gösteriyor, kadınların daha şiddetli bir vurgun yediğini ortaya koyuyor.
İşçilerin zincirlerinden başka kaybedecekleri şeyleri yok, ama kazanacakları bir dünya var.
1 MAYIS NEDEN KUTLANIR?
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçilerin günde 12 saat, haftada 6 gün olarak çalışma takvimine karşın, 8 saatlik çalışma talepleri üzerine işi bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon insan katıldı. 6 binin üzerinde siyahi ve beyaz işçiler birlik içinde beraber yürüdüler. Siyahilerin birçok haktan yoksun olduğu gibi o dönemde Luizvil’deki parklar, siyahilere yasaktı. Siyah ve beyaz işçilerin beraber yapmış olduğu bu gösteride siyahiler ve beyazlar sokaklarda dolanarak Ulusal Park’a girdiler. Böylece ön yargılar yıkılmış oldu.
Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde de devam etti. Ta ki, 4 Mayıs’ta Kanlı Haymarket olayına kadar.
Uygulanan bu baskılar gösterilerin tekrardan yapılmasını engelledi. 1889’da toplanan İkinci Enternasyonel’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs günü tüm dünyada “ Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanılması kararlaştırıldı.
Zamanla 8 saatlik iş gücü birçok ülkede resmi olarak kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve beraberlik dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğine büründü.
1 MAYIS İŞÇİ MARŞI
Günlerin bugün getirdiği, baskı zulüm ve kandır.
Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez,
Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde.
1 Mayıs, 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda, ilerleyen halkların bayramı.
Yepyeni bir güneş doğar, dağların doruklarından,
Mutlu bir hayat filizlenir, kavganın ufuklarından.
Yurdumun mutlu günleri, mutlak gelen gündedir.
1 Mayıs, 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı,
Devrimin şanlı yolunda, ilerleyen halkların bayramı.
Ulusların gürleyen sesi, yeri göğü sarsıyor,
Halkların nasırlı yumruğu, balyoz gibi patlıyor.
Devrimin şanlı dalgası, dünyamızı kaplıyor.
Gün gelir, gün gelir zorbalar kalmaz gider,
Devrimin şanlı yolunda, kül gibi savrulur gider.
Söz: Sarper Özsan