Advert
Advert
Advert
HALKA YALAN SÖYLEMEK SUÇTUR!...
Faik MEKİK

HALKA YALAN SÖYLEMEK SUÇTUR!...

Bu içerik 5147 kez okundu.

 

    İNSANLARIN UMUTLARINI, HAYALLERİNİ VE GELECEKLERİNİ KARARTMAYA HİÇ KİMSENİN HAKKI YOKTUR

    Yıl 2015, Karşıyaka mahalle sakinleri sıcak bir Temmuz  akşamı bayram sabahına uyanmaya hazırlandıkları sırada dünya başlarına yıkıldı.

    16 Temmuz 2015 tarihinde Karşıyaka Mahallesi’nde meydana gelen heyelanda bir okulun yıkılması, bazı evlerin kayması ve zemindeki derin çatlaklar, görenleri dehşete düşürdü.

Vatandaşlar heyelana karşı tedbir alınmadığını ileri sürerek, karayolunu trafiğe kapatarak tepki gösterdiler. Evlerinden olan mahalle halkı bölgede yeterli çalışma yapılmadığı görüşünde. Tahliye edilen heyelan zede vatandaşlar kirası devlet tarafından karşılanacak konutlara ve misafirhanelere yerleştirilmeye çalışıldı. Bu süreç çok sancılı geçti.

Heyelanzedeler İçin Ev Yapılacak

Uzun bir bekleyişin ardından, yetkili ağızdan çıkan bu sözler heyelan zedeleri umutlandırdı, yüreklere su serpti.

Zonguldak'ın Devrek İlçesi'nde, yol genişletme çalışması sırasında geçen 16 Temmuz'da meydana gelen heyelanda evleri yıkılan ve hasar gören hak sahiplerine ev yapılacak.
Zonguldak Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Karşıyaka Mahallesi'ndeki heyelan nedeniyle 88 binada 195 konutun tahliye edildiği ve 376 vatandaşın afetten etkilendiği belirtildi. Heyelan bölgesindeki teknik çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: 
 

  ‘’Boşaltılan binalarda kalan aileler için 2 ay içinde toplam 43 bin 250 lira kira yardımı yapılmış olup, kira ödenmesine devam edilecektir. AFAD tarafından boşaltılan saha için müdürlükçe jeolojik etüt raporu düzenlenerek AFAD Başkanlığı'na sunulmuştur.  Böylelikle 'Afete Maruz Bölge Kararı' onaylanmış olacak, karayollarınca yapılan iyileştirme çalışmalarına müteakip hak sahipliği çalışmalarına başlanacaktır. Böylece afetten zarar gören insanımızın 'Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik  gereğince aile başına asgari bir ev sahibi olması mümkün olacaktır.’’ Bu projenin yapımı TOKİ tarafından gerçekleştirilecektir." –

Tespiti yapılan heyelan konutları 15 dönüm otaparklı, yeşil alanlı, altışar katlı, 3+1 daire üzerinden 9 blok sözü verildi.

O DA NE?...

 İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığının 81 il Afet ve Acil durum Müdürlüklerine gönderdiği yazı heyelan zedelerin ev umutlarını yerle bir etti.* Gönderilen 16 maddelik yazıda, heyelanzedelere konut yapılmayacağını; orta hasardan hak sahibi olanlar ve evini yapana yardım metoduna göre hazır konut kredisi olarak 130 bin lira verileceği açıklandı

 ‘’Kara haber tez duyulur ‘’derler. AFAD’dan gelen kara haber Karşıyaka Sokak’larında dalga dalga yayılarak tez ulaştı evlere… Mahalleye kara bir bulut çöktü. Hava kurşun gibi ağırlaştı. Baktılar habere, gözlerine inanamadılar. Okudular, kulaklarına inanamadılar. Yüz yüze geldiler, acı bir yüz ifadesiyle çehrelerinde gerçeği gördüler.  

İnşaat maliyetlerinin ikiye katlandığı  bir ortamda 130 bin liraya konut almak ya da yaptırmak  mümkün değil.

Yıl 2018  aylardan Ekim, hüzünlü bir sonbahar mevsiminde Karşıyaka Mahalle sakini heyelanzede vatandaşların konut umutları sararan yaprak misali rüzgarla savrulup gitti. Ardından, sıkılan yumruk ve kilitlenen dişle bakıyorlar.

Tam tamına 3 yıl 3 ay oldu, boşuna dememişler düşenin dostu olmaz diye!...

Yetkililer, ilgili kurum ve kuruluşlar, belediye başkanı ve  milletvekilleri  İpe Un Sererek bunca zamanı heba ettiler.  Heyelanzedelerin çığlığına kulak vermediler.

YILLAR YILLARI KOVALADI

   Sorumluluktan kaçan koca koca adamlar işi Allah’a havale edip, ağız birliğine varmışçasına sessizliğe büründüler.

SONUÇ OLARAK,

Kayıp giden evler

Akıp giden gözyaşları

Kaybolan anılar

Karartılan hayaller

Yitip giden umutlar

Tutulmayan sözler

Güvenilmeyen yöneticiler

Evsiz kalan heyelan zedeler…

TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAYANLARA, YAZIKLAR OLSUN!...

 

 Umutsuzluk YOK!...

 Yapılan hatanın telafi edilmesi gerekir.

 Nasıl olacak bu?...

Heyelanzedelere tahsis edilen 15 bin metrekare arsa üzerine bu konutlar yapılacak. Adrese teslim imar değişikliğindeki becerisini evsiz kalan Karşıyakalı heyelanzedelere de göstermeli…

Kim? Devrek Belediye Başkanı

Dileğim, kararan umutların aydınlatılması…

 

HEYELAN GÖZ GÖRE GÖRE BAĞIRA BAĞIRA GELDİ.

   Ereğli karayolunun 6. Kilometresi Nizamlar Köyü mevkiinde meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı.

    Kaymakam Hüseyin Öner’in konuyla ilgili açıklaması: Nizamlar Köyü Boduroğlu Mahallesi mevkiinde ciddi bir heyelan söz konusu oldu. Yolumuz ulaşıma kapandı, maalesef Karayolları Teşkilatından yetkili arkadaşlarımızla birlikte heyelan yerini inceledik ve değerlendirdik. Bu konuyla ilgili yeni bir tedbir alınıncaya kadar, bu söz konusu yol güzergahını açacak zamana kadar ve yeni bir tedbir uygulanıncaya kadar Ereğli yolumuzu Çomaklar Gürçeşme köylerimizden geçiş veriyoruz.

    Vatandaşlar devletten yardım bekliyor: Devrek-Ereğli karayolu üzerinde bulunan ve heyelan nedeniyle evlerin çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten vatandaşlar devletten yardım bekliyor. Nazif Karadeli (77) Evlerimiz ereğli karayolu üzerinde, heyelanla karşı karşıya kaldık. Heyelan evimizin önüne kadar yaklaştı. Ereğli yolu göçtü bizim evlerimizde tehlikede. Yetkililerden yardım istiyoruz. Hayatımız tehlikede, dedi.

21 MAYIS 2015 Ereğli-Devrek Karayolu Nizamlar Köyü Mevkii

   İHMAL BÜYÜK!... HEYELANI ÖNLEYECEK ÖNLEMLER ALINMADI…

  HEYELAN GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

   26 Haziran 2015 tarihinde heyelan tehlikesini dile getiren dilekçe ilgili resmi kurumlara verilmesine rağmen gerekli önlem ve tedbirlerin alınmayışı ibret verici.

 

    İhmalkâr uygulamalar mahalleyi afete açık yer haline getirdi.

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR