Eğitimde başarıyı yakalamadan, ekonomik kalkınmayı yakalamak, mümkün değil.
Güçlü bir Türkiye ve ekonomik kalkınma için, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi eğitimde başarılı kılmak zorundayız
Ülkemiz ekonomisini 2. Ligden 1. Lige çıkarmak istiyorsak, yapmamız gereken, öğrencilerimizi iyi değil, çok iyi eğitmemiz gerekiyor. Bunu başarılabiliyor muyuz? Çocuklarımızı iyi bir şekilde eğitebiliyor muyuz? Bu soruya yanıt vermek için uluslararası ölçeklere bakmalıyız.
PISA, üç yılda bir yapılan, uluslararası eğitim sistemi değerlendirme programı. Başta OECD ülkeleri olmak üzere dünya ekonomisinin yüzde 80’ini temsil eden 70 ülkede 15 yaşındaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçüyor. OECD tarafından yürütülen PISA’ya her bir üye ülke katılım ücreti ödeyerek ve yüklenme giderlerini karşılayarak katılıyor. Bu 70 ülkeden biri de biziz.
2003-2015 matematik, fen ve okuma alanlarında TÜRKİYE sıralaması
2003 yılında 41 ülke arasında fende 33. matematikte 35. okumada 35. olduk.
2006 yılında 57 ülke arasında fen ve matematikte 43. okuma alanında 37. olduk.
2009 yılında 65 ülke arasında fen ve matematikte 43. okumada 41. olduk.
2012 yılında 65 ülke arasında fende 43. matematikte 44. okumada 41. olduk.
2015 yılında 70 ülke arasında fende 52. matematikte 49. ve okumada 50. olduk.
Aldığımız puanlar itibarıyla OECD ortalamasının epey altında kaldık. Maalesef büyük bir üzüntüyle söylüyorum, 2015 yılı oldukça kötü bir sonuçtu.
En başarılı ülkeler arasında yer alan Finlandiya, sıralamalarda bir kaç puan kaybedince kriz masası kurdu.
Türkiye’nin önceki PISA sonuçlarına göre gerilediğini görüyoruz.
İstatistiklere göre, Asya ülkeleri temel eğitimde çok başarılı. Verilere dayanarak yaptıkları reformlarla eğitimi toplumun dinamosu yaptılar.
Bizim geçmişte Köy Enstitülerinde uyguladığımız yaparak öğrenme yöntemine Finlandiya proje bazlı öğrenme diyor. Çocukları ezbere boğmadan, onları bilgi hamalı yapmadan öğretmek.
Temel eğitimden, orta öğretime geçiş sınavının kaldırılmasıyla yapılacak değişiklik, yeni bir sınav stresiyle öğrencilerimizi baş başa bırakmaktan öteye gitmez.
ÖĞRETMENLERİN MEMNUNİYETİ
ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA DOĞRUDAN YANSIYOR
OECD araştırmasına göre öğretmenlerin kendilerini en çok değerli hissettiği 10 ülke; Malezya, Singapur, Güney Kore, Finlandiya, Meksika, Hollanda, Avustralya, İngiltere, Romanya ve ABD olarak sıralanıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Şirin Karadeniz, yaptığı değerlendirmede ‘’ Öğretmenlerin memnuniyeti öğrencilerin başarısına doğrudan yansıyor. Bundan dolayı ilk 10’daki ülkelerin PISA başarıları da yüksek. Eğer öğrencinizi iyi yetiştirmek istiyorsanız öğretmenlerinizin de nitelikli olması gerekiyor’’ dedi.
İlk 10’a giren ülkelerin öğretmenlerinin okullar ile ilgili alınan kararlarda kendilerinin söz sahibi olduğunu da belirten Prof. Dr. Şirin Karadeniz öğretmenlere ve mesleklerine itibarlarını vermemiz gerektiğine dikkat çekti. Ülkemizde öğretmenlere karşı itibarın çok fazla olmadığını söyledi. ‘’ Eğer öğretmenler toplumda kendilerini değerli hissediyorsa, öğretmenleri en iyi şekilde eğitirseniz ve maaşlarda öğretmenlerin itibarını verecek seviyede olursa öğretmenlerin daha memnun olduğunu görebiliyoruz’’ dedi.
EĞİTİM SİSTEMİNİ YAP-BOZ TAHTASINA ÇEVİRDİK
Öğretmenliğe başladığım 1979 yılında Milli Eğitim Bakanımız Necdet Uğur’du. Yıl 2017, 23. Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz...
İki yılı doldurmadan değişen bakanlara dayalı, reform yapma geleneğimiz devam ediyor. Bizim reform yapma geleneğimiz kişiye dayalı. Koltukta kim oturuyorsa, onun keyfine göre 20 milyon öğrencinin kaderi hakkında karar veriliyor. Yıllardır iki yıl dolmadan değişen bakanlarla yapılan reformlardan iyi bir sonuç elde etmek mümkün olmadı. Böyle olduğu içinde çocuklarımız dünyada 50 ülke arasında yok!...
Bütçeden eğitime ayrılan pay üç kat artırılmasına rağmen aynı dönemde OECD ülkeleri arasında sondan üçteyiz.
Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir. – Albert Einstein
Ekip çalışmasında sonuncu sıradayız
OECD’nin 52 ülke arasında yaptığı araştırmada, 15 yaşındaki öğrencilerin ‘ekip çalışma becerisi’ değerlendirildi. Raporda Singapur liste başı olurken, Türkiye listenin sonunda yer aldı
İşbirlikli öğrenmede kızlar erkeklerden daha iyi performans gösteriyor.
BİLİMSELLİKTEN UZAK EĞİTİM SİSTEMİ İLE SON
SIRALARA ÇAKILMAKTAN KURTULAMAYIZ