Advert
Advert
Advert
SAYIN BAŞKAN, ÇOCUKLUK HAYALLERİMİZİ YIKTI !...
Faik MEKİK

SAYIN BAŞKAN, ÇOCUKLUK HAYALLERİMİZİ YIKTI !...

Bu içerik 7828 kez okundu.

 

Her küçük çocuk gibi hayal ederdik, bisiklet sahibi olmayı, üç tekerlekli bisikletten iki tekerlekli bisiklete,mutluluktan uçarak binmeye başladığımız günleri unutmak mümkün mü? Hey gidi günler hey!...Düşe kalka öğrendik, bisiklete binmeyi

Küçük bir çocuğun bisiklet hayali gibi, bizde bisiklet yolu umut ederken karşımıza hilkat garibesi gibi bir şey çıkıverince elinden bisikleti alınmış çocuk gibi hüzünlendik.

202 yıl önce üretilen bisiklete, 2 yüzyıl geçmesine rağmen hala standartlara uygun bisiklet yolu yapamayan belediye başkanımız var.

Sosyal anlamda, bisiklet kullanımı insanlarınhareketliliğini artırarak sağlık sorunlarını azaltmakta ve dolayısıyla yaşam kalitesini yükseltmektedir.

BİLMEMEK DEĞİL, ÖĞRENMEMEK AYIP !

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Haziran 2012 yılında bisiklet yolu kılavuzu hazırlamıştır. Bu proje ile bisiklet yolu projelerinin hazırlık aşamalarında hazırlayıcılara yardımcı olabilecek bilgileri içermektedir. Belediyenin hazırlayacağı projenin bu bilgiler doğrultusunda hazırlanması projenin bakanlık tarafından değerlendirilmesi aşamasında önemlidir.

Bakanlığın hibe olarak bisiklet yolu yapım maliyetinin % 45’ine kadar finansal destekte bulunabilmesi buna bağlıdır.

Bisiklet Yolu Projeleri, 03.11.2015 tarihli ve 29521 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre Bakanlığımız Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilecektir. Bu kapsamda bisiklet yolu projelerine ilişkin ayrıntılı bilgi Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden alınabilir.

Yerel Yönetimlerce yapılacak veya yaptırılacak olan; kentin trafik yükünü azaltacak, çevre kirliliğini önlenmesine destek sağlayacak ulaşım odaklı bisiklet yolu projelerine Bakanlığın “Çevre Gelirlerinin Takip ve Tahsili İle Tahsilat Karşılığı Öngörülen Ödeneğin Kullanımı Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde kredi ve/veya hibe desteği vermesi de ülkemizde ulaşım odaklı bisiklet yolu projelerine hız kazandırmıştır.

 

BAKANLIĞIN PARASAL DESTEĞİ NEDEN GÖRMEZDEN GELİNDİ?

 

Bakanlıkça hibe olarak bisiklet yolu yapım maliyetinin %45’ine kadar finansal destekte bulunulmaktadır. 3000’ den büyük nüfuslu yerleşim yerlerinin bisiklet yolu proje başvuruları destek kapsamında öncelikli olarak değerlendirilecektir.

 Bisiklet yolu zemini asfalt olan projeler, kilitli taş vb. olan zemin kaplamasına göre daha yüksek oranda ve öncelikli olarak desteklenecektir. Kauçuk malzeme vb. kaplamalara destek verilmemektedir.

Laf olsun, torba dolsun diye yapılan bisiklet yolu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmenliğine uygun olmadığı gibi kullanıldığı takdirde sürüş güvenliği olmadığından son derece tehlikelidir.

BİSİKLET YOLU GÜZERGÂHININ İMAR PLANINDA GÖSTERİLMESİ

Uygulanacak bisiklet yolu güzergâhı Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ekinde yer alan gösterim şekli ile imar planına işlenmelidir.

Güzergâhın belirlendiği aksta eğim, yol genişliği, bisiklet park yerleri vb. bisiklete ve bisikletliye hizmet verecek unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.*

  • Bisiklet yolu güzergahı imar planında gösterildi mi?
  • Bisiklet yolu güzergah belirleme modeli nasıl oluşturuldu:
  • Gösterilmediyse hangi gerekçe ile gösterilmedi?
  • Uygulanacak bisiklet yolu güzergahı Mekansal Planlar Yapım Yönetmenliği ekinde gösterim şekli ile yapıldı mı?
  • Güzergah belirleme planlama , analiz ve anket çalışması yapıldı mı?
  • Bisiklet ulaşımında süreklilik neden sağlanmadı? ( İnönü Caddesi ile Veysel Atasoy Caddesi arasında)
  • Veysel Atasoy Caddesi’ndeki bisiklet yolunda tabela ve işaretlemeleri gerekli yerlere neden konulmadı?

Sonuç olarak, 03.11.2015 tarihli ve 29521 sayılı Resmi Gazete de ‘’Şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik’’ hükümlerine uyulmadığı görülmüştür.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelerin bisiklet yolu projeleri için bir kılavuz olması ve belediyelerin bu verileri projelerinde kullanarak, gerekli standartı sağlayıp,  bakanlığın % 45 hibe desteğinden yararlanması öngörülmüştür.

  • Bakanlığın hazırladığı bisiklet yolu örnek projesinden neden yararlanılmadı?
  • İlgili bakanlığın bisiklet yolu yapımı için vereceği % 45 hibe desteğini elinizin tersiyle neden reddettiniz?

- Bisiklet yolunun araç park yeri yanında bulunması durumu

.TAŞIT YOLUNA YAPILACAK AYIRICISIZ BİSİKLET YOLU

 Taşıt yolu ile bisiklet yolu birbirinden en az 25 cm genişliğinde devamlı çizgi ile ayrılır.

 Bisiklet yolunun taşıt yolu tarafında araç park yeri bulunması durumunda araç park yeri ile bisiklet yolu arasında 60 cm mesafe bırakılır.

Yaya kaldırımına yapılacak bisiklet yolları kaldırımın yol tarafına yol kotunun üzerinde kaldırımla aynı veya üst seviyede olmalı, ancak kaldırım kotundan daha yukarıda olmamalıdır. Yaya kaldırımına yapılacak tek şeritli bisiklet yolları aşağıdaki şekillerde gösterilen minimum şartları sağlamalıdır

Bisikletli güvenliği için bisiklet yolu ile taşıt yolunun ortak kullanım alanlarına girişlerde ve gerek görülen diğer yerlerde hız kesiciler kullanılmalıdır.

Bisiklet yolları birçok noktada araçlar ile ortak kullanım alanları oluşturabilir. Bunlar genelde karayollarından, kaldırımlardan veya otoparklardan geçişler şeklinde olabilir.

Bu durumlarla karşılaşıldığında aşağıdaki gibi geçişler kullanılabilir.

‘’Hayat bisiklete binmek gibidir. Dengede kalmak için, hareket etmeye devam etmen gerekir.’’ demiş A. Einstein Ondandır ki dengede kalma becerisini yitiren yöneticilerimiz işlerin aksamasına neden oluyor.

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR